Áder János április 3-ára írta ki a parlamenti választást

Áder János április 3-ára írta ki a parlamenti választást

A lehető legkorábbi időpontra, április 3-ra írta ki Áder János köztársasági elnök a 2022-es parlamenti választások időpontját. Ugyanerre a napra írta ki továbbá az államfő a kormány „gyermekvédelmi” népszavazását is. A hivatalos választási kampány így egy hónap múlva, február 12-én indul.

Kevesebb mint három hónap múlva, április 3-án lesznek a parlamenti választások – derült ki Áder János közleményéből. A választás időpontjának kitűzésére jogosult köztársasági elnök tudatta: az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.”

– közölte Áder, hozzátéve: “az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését”. Megjegyezte: “32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.”

Amint az várható volt, a köztársasági elnök arról is döntött, hogy a parlamenti választással egyidejűleg tartják meg a kormány által kezdeményezett, „gyermekvédelmi„ népszavazást, amelynek időpontját így Áder János ugyancsak április 3-ra tűzte ki egy külön döntéssel.

Áder János köztársasági elnök döntésére gyorsan reagált Orbán Viktor miniszterelnök, aki a dátumot megosztó a Facebook-poszthoz annyit írt: „Ott leszünk!”

Hasonlóan rövid, „Fel, győzelemre!” kommentárral számolt be a Fidesz is a Facebookon a köztársasági elnök döntéséről:

Az ellenzéki összefogás szintén reagált a bejelentésre. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményében azt írta: „már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig: 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét.” A közös közleményt megosztotta Márki-Zay Péter is:

error: Content is protected !!