Az Európai Bizottság új jogi csomaggal őrködne a választások tisztasága felett Jourova, Európai Bizottság alelnöke  AP

Az Európai Bizottság új jogi csomaggal őrködne a választások tisztasága felett Jourova, Európai Bizottság alelnöke  AP

Új jogi eszközt javasol az Európai Bizottság azért, hogy megerősítsék a választások tisztaságát
a tagállamokban. A testület szóvivője azt mondta, régóta dolgoznak a terveken, és a bejelentésnek
nincs köze a közelgő magyarországi választásokhoz.

A demokrácia megerősítése – ezt a nevet kapta az a javaslatcsomag, amelyről kedden tárgyalnak az Európai Bizottság vezetői a strasbourgi találkozójukon.
A javaslatok között szerepelnek majd olyan lépések is, amelyekkel a politikai hirdetések átláthatóságát növelnék, de szó van bennük a politikai pártok finanszírozásának ügyéről is.

Az Euronews tudósítója a testület sajtótájékoztatóján megkérdezte, milyen problémákat látnak ezen a területen, mi indokolja a csomagot, illetve miért épp most veszik elő ezt a témát. Dana Spinant szóvivő közölte, régóta dolgoznak a javaslaton, és nincs különösebb oka annak, hogy ez ügy most kerül terítékre. A csomag létjogosultságáról Vera Jourova alelnök számol majd csütörtökön – mondta Dana Spinant.

Magyarország: ellenzéki kételyek, brüsszeli vádak a választás előtt

Az új, választások tisztaságról szóló eszközök mindenképpen érdekesek lehetnek Magyarország számára. Hat hónappal a parlamenti választások előtt az ellenzéki pártszövetség nemrég jelentette be, hogy húszezer önkéntest toboroznak a választókörzetek felügyeletére, mert csalástól tartanak.

Az Európai Parlament magyarországi jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield októberben, magyarországi látogatása után az Euronewsnak azt mondta,

nem lehetnek tisztességesek a magyarországi választások, mert az ellenzék nem kap teret a közmédiában. A francia EP-képviselő azt mondta, Magyarországon egypártrendszer van. Az, hogy “egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon” – magyarázta Delbos-Corfield.

A politikus szerint megakadályozza az igazán tisztességes választásokat az, hogy

“az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat,
mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg.”

error: Content is protected !!