összeesküvés demokratikus kormány ellen, gyűlölet szítás,

Az európai populisták eddig csüngtek Trumpon, de most elfordítják a tekintetüket,
túlságosan sok nekik a Kongresszus lerohanása és az az állítás,
hogy a demokraták elcsalták a választásokat.


S a történtek sokat ártanak az esélyeiknek – áll a The New York Times csak előfizetők számára olvasható cikkében.
Egyesek már elhatárolódtak a washingtoni erőszaktól, mások összeszorított szájjal hallgattak – utóbbira példa Orbán Viktor.
A cikk figyelmeztet: az amerikai lázadás alapján nem kétséges, hogy erőszakhoz vezet a „mi és ők” populista forgatókönyve.

Az amerikai fejlemények rossz óment jelentenek az öreg kontinens demagógjai számára – állítja az írásban Dominique Moisi, a párizsi Montaigne Intézet vezető elemzője. Az látszik ugyanis, hogy ha ilyen embereket választanak meg, azok nem egykönnyen válnak meg a hatalomtól, s látjuk, hogy mire képesek a népharag felszításával.

Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Lengyelország egyértelmű figyelmeztetést kapott:
ne becsüljék alá a populista felháborodását és a demokratikus kormányok ellen irányuló összeesküvés elméleteket. 

Heather Grabbe, a brüsszeli Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatója állítja, az amerikai lázadás alapján nem kétséges, hogy erőszakhoz vezet a „mi és ők” populista forgatókönyve. Az irányzat a tűzzel játszik. Mert a másik felet ellenségnek tekinti, akivel szemben minden eszköz megengedett. Ugyanakkor az események meggondolásra késztetik a populistákat is, ez már csak abból is kiderül, hogy egyesek elhatárolódtak a washingtoni erőszaktól, mások összeszorított szájjal hallgattak. Utóbbira példa Orbán Viktor, aki amerikai belügynek minősítette a helyzet rendezését.

Viszont a hozzá hasonlók tartanak attól, hogy kileng az inga Biden beiktatása után. Sikorski volt lengyel külügyminiszter, a Polgári Platform EP-képviselője úgy értékeli, hogy Közép-Európában a populisták magányosabbak lesznek Trump nélkül. A földrésznek azonban rá kell ébrednie a szélsőjobbos erőszak veszélyeire, és a liberális demokráciának meg kell védenie magát.

Enrico Letta korábbi olasz kormányfő ezzel szemben kiemelte: nagy csapás érte Amerikából az európai populizmust. Moisi arra int, hogy az ostrom olyan hősi tett lehet Trump támogatóinak szemében, mint egykor Hitler félresikeredett sörpuccsa, amelyből azután a náci rezsim alapító mítosza lett.

összeesküvés elmélet, demokratikus kormány ellen összeesküvés-

összeesküvés elmélet, demokratikus kormány ellen összeesküvés

 

összeesküvés elmélet, demokratikus kormány ellen összeesküvés,

összeesküvés elmélet, demokratikus kormány ellen összeesküvés

forrás Hírklikk

error: Content is protected !!