Európában csökken infláció, Magyarországon fényévekre elhúzott

Európában csökken az infláció, Magyarországon fényévekre elhúzott


az infláció, Magyarországon

fényévekre vezet

 

 

 

 

 

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor legújabb hangzatos kommunikációs lózungja szerint a kormány éppen „legyalulja az inflációt”, az európai országokkal összevetett, úgynevezett valóság eléggé mást mutat.

Ez persze nem lehet különösebben meglepő annak fényében, hogy a miniszterelnök a hatásvadász videók posztolásán és a nagy szavakon túl konkrétumokig az évértékelője alkalmával sem igen jutott el, a vonatkozó statisztikák azonban elég kíméletlenül beletolják az arcunkba, hogy mi is a helyzet valójában.

Az Európai Unió 27 tagállama közül 24 már túljutott az inflációs csúcson, a magyarországi áremelkedés annyira extrém, hogy még a listán hazánkat követő balti államok és Csehország sincsenek a kanyarban sem.

A számok fényében ez a következőképpen néz ki: az uniós inflációs átlag a decemberi 10,4 százalékról 10 százalékra csökkent, a lista elején pedig növekvő sorrendben Litvánia 18,5, Észtország 18,6, Csehország 19,1, Lettország pedig 21,4 százalékon áll a januári adatok szerint.

Magyarországon ugyanez a mutató 26,2 százalék.

A hvg felidézi Orbán Viktor tavaly júliusi kijelentését, miszerint „látszik, hogy az európai gazdaság tüdőnlőtte magát, levegőért kapkod”, ehhez képest a számok lényegében csak Magyarországon látszanak alátámasztani, hogy aki Orbán tüdőnlőtte magát.

A különbségek ennél is sokkolóbbak, ha az élelmiszerinfláció mértékét tekintjük át: itt az Európai Unió átlaga 18,4 százalék,

Magyarország pedig 48,2 százalékkal toronymagasan vezeti a mezőnyt.

A különbség annyira brutális, hogy még a hazánkat követő országok drágulásának mértékét is messze lekörözi: Litvániában 32, Szlovákiában 28,6, Észtországban és Lettországban pedig 28,5-28,5 százalékkal kell átlagosan többet fizetni a mindennapi élelmiszerekért.