Gulyás Gergely miniszter a szombati kormányinfón ismertette, hogy milyen pénzügyi tartalékok állnak rendelkezésre a koronavírus és a gazdasági hatásai elleni harcra.
A következőkben beszámol arról is mit ad a vírus elleni védekezésre.
Tudva, hogy a már létező ezrekről, akár százezrekig lesznek munkanélküliek, akik nem fogják tudni átvészelni a vírus időszak a lezajlásához szükséges minimum. 6-8 hónapos időt anyagilag elvéreznek.Gulyás elmondta, hogy a közös teherviselésben hisznek, ezért a párttámogatások ötven százaléka, összesen 1,2 milliárd forint a járvány elleni védekezési alapba megy. De a multiknak és a bankoknak is be kell adni a magukét, a multinacionális  kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot szednének be, a bankoknak pedig összesen 55 milliárd forintot kell befizetniük a közösbe.
Nehogy jól járjanak az Önkormányzatok, akik közvetlen helybeli keretekből oldanak meg problémákat, tőlük a gépjárműadó kerül átcsatornázásra a védekezési alapba,
ez nagyjából olyan 34 milliárd forintot jelent Gulyás szerint.


A kormány becslései szerint 663 milliárd forint lesz az a pénz, amit kimondottan a
védekezésre fognak költeni, de ez egy felülről nyitott alap.

  • Az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatása nagyjából olyan 70 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek, ezen felül az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelésben fognak novemberben részesülni. 
  • Az eddig bejelentett gazdasági intézkedések 380 milliárd forint mínusz jelentettek az államnak, a járulékok elengedése nagyjából 100 milliárd forint kiesést jelentett eddig. 
  • 1345 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságvédelemre a költségvetésben, gazdaság újraindítására. Ebbe 922 milliárd forintot csoportosítanak át a minisztériumoktól, 423 milliárd forintot a foglalkoztatási alapból.
  • Gulyás szerint nagyjából harmincezerrel nőtt eddig a munkanélküliek száma, bár ennél többen veszthették el az állásukat, azonban voltak, akiknek sikerült máshol elhelyezkedni. Azonban jelentősen lecsökkent a szabad állások száma, és április kezdete óta a kormány becslése szerint naponta olyan 4 ezer fővel nő a munkájukat elvesztők száma. 
  • A teljes gazdaságvédelmi csomag a magyar GDP 18-22 százalékát fogja érinteni Gulyás szerint, ebben azonban minden egyéb, például a jegybank intézkedései is benne lesznek.

ami a program vagy a csomag mértékére vonatkozik, azt tudom mondani, hogy az akcióterv egésze körülbelül a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni  – mondta Gulyás.


Vírus-elleni védekezésre az alábbiakat veszi el a fidesz kormány:

Fidesz kormány nem a vírust támadja, hanem az ellenzéket

 

error: Content is protected !!