A TITOK, A Titok nem volt titok, titkok titkai, titok, vonzás törvénye, vonzás törvénye üzleti spekuláció

A TITOK, A Titok nem volt titok, titkok titkai, titok, vonzás törvénye, vonzás törvénye üzleti spekuláció

Bármit  elérhetsz és bármit  birtokolhatsz, amit csak akarsz, – sokan állítják – ugyanakkor sokan az ellenkezőjét.
Nem értek egyet, egyik véglettel sem.
Az ellen véleményem inkább a “bármit elérhetsz” állításra esett, mivel éppen most ez van terjedőben.
Nagyon régi mesterek állítása ellentétes végletet fogalmaz meg mi szerint, az emberiségnek éppen a legnagyobb problémája a birtoklási vágy, aminek szinte alaptörvénye, ha a birtokolni kívánt vágyad teljesül, az lesz a problémád, -ha nem teljesül, az lesz a problémád.

Ha megnézzük mit is akarunk elérni, akkor ilyesmik jutnak többnyire eszünkbe,
mint: gazdagok legyünk, magasabb pozícióba kerüljünk, egy-egy külföldi utazás, kevés munka, de azért sok pénz, különféle luxus dolgokat, híres legyek ..stb, és ezek biztosan maradandóak legyenek. Az igaz szeretetre, békés életre nincs időnk, így elkerül az öröm, a boldogság is, amit szintén azonnal el akarunk érni, mintha hip-hop pénzen azt is beszerezhetünk. Karácsonyi alkalmakkor is, mintha ezt tennénk. Ripsz-ropsz összeválogatni az ajándékokat a fa alá tenni, ezzel veszítve el, az ünnepek meghitt varázsát.

VÁGYAK CSAPDÁJÁBA VAGYUNK
Jelenleg a nyugati típusú emberiség ebbe a csapdába esett bele, de talán pontosabb a megfogalmazás, ha azt mondjuk ebbe a csapdába ejtették bele. Legfeljebb csak az lehet kérdés, ez mennyire lehet tudatos, vagy nem tudatos, a nagy mennyiségű médiától (újságok, könyvek, tv, rádió, internet), mely végeláthatatlanul ontja ezt a hamis illúziót, ami kétszeresen is hamis. Egyrészt, mert lehetetlen, hogy bármi teljesüljön, amit te kívánsz, vagy bármilyen erősen vágyakozol, másrészt, mint említettük, ha teljesül, csapdába esel.
Mi is ez a csapda?

A vágyak önmagukat szülik újra
A vágynak a csapdája az, hogy a vágyak önmagukat szülik újra, újabb vágyak formájában. Mikor azt mondod, ha ez, és ez, és ez, ha teljesülni fog, többre nem fogok vágyni, ígérem, esküszöm, nem tudod betartani. Én erre esküszöm. 
De tekintsük, hogy teljesülnek a vágyaid.
Mind az összes, amit kívántál, akár csettintésre.
Nem kell sok idő, hogy elteljen, mire megint csak előjön fokozatosan valami, amit még szeretnél.
Kezdetben csak halványan, de jó lenne, ha ez vagy az meglenne, aztán erősebben. Ki is tűzöd célul hiszen, ha ennyi vágy teljesült, ez miért ne teljesülne.
Aztán a cél ott lebeg a szemed előtt, és átváltozik, vággyá erősödik. És te megígérheted megint, sokadszorra, meg is esküdhetsz rá, ha ez a vágyam teljesül, végképp semmi más nem kell.
Aztán teljesül ismét, aztán kezdődik az egész örökkön örökké elölről, újra és újra, időtlen időkig.

Nincs szabadulás a vágyaktól
Akinek a zsigereiben van a birtoklási vágy, teljesen értelmetlen arról beszélnie, hogy több vágya nem lesz, sőt még ha nem is akarna újabb és újabb vágyakat teremteni, most már magától teremtődnek. Éppen olyan erősen, mint amilyen erősen a vágyaitól szabadulni akarna.
De most már nem tud szabadulni, mert olyan önmagát erősítő zárt körbe, csapdába esett, amit a jelenlegi mentalitásával képtelen lesz megoldani. Hiszen láthatjuk

a világon, most már egyre több és több a dúsgazdag milliárdos ember és láthatjuk, nem tudják abbahagyni a pénzmániájukat. Már az ük unokáinak is biztosította a tejjel vajjal folyó kánaánt. Már nyugodtan utazhatna, pihenhetne, szórakozhatna, de ő csak a bankszámla végösszegére kíváncsi, mennyivel nőtt ma a bevétele, profitja.

álmodozás, Bármit birtokolhatsz, bármit elérhetsz, képzeletnek nincs határa, minden vágyad teljesűl, vágyakozás

álmodozás, Bármit birtokolhatsz, bármit elérhetsz, képzeletnek nincs határa, minden vágyad teljesül, vágyakozás

Bizonyos szokásainkat nagyon nehezen tudjuk feladni.
Nagyon erős szokás a dohányzás, az alkoholizálás vagy különösen kiemelkedik a drogozás.
Ezt csak azért említettem, mert a vágytól való szabadulás ehhez képest, hogy megszüntessük vágyainkat, a pokoljárással egyenlő. Azaz szinte lehetetlen.

De miért is kellene megszabadulni a vágyainktól?
Nem lehet rá azt mondani, hogy feltétlenül meg kell, de azt sem, hogy nem.
Ez olyan, mint az atom. Jó célt tud szolgálni akkor, ha jó kezekben van, ha nem jó kezekben van, rengeteg baj forrása lehet.
Vagyis aki a vágyainak határt tud szabni, bár most a világon sehol nem ezt látjuk, azoknál természetesen semmi gond a vágyakkal.
Nem fogja a vágy rabságban tartani, igába hajtani, tönkretenni testestől, lelkestől.
Viszont, aki nem tudja kezelni, az önmaga rabszolgája lesz. Önmaga illetve vágyai rabszolgája lesz.  egy miniszterelnök is mondta, merjünk nagyokat álmodni.
Gyerekkoromban karácsonyra több éven át mindig egy biciklire vágyakoztam, papírra írtam, hogy hozzon a Jézuska nekem biciklit. Tettem is érte, hogy megérdemeljem az áhított ajándékot. Hosszú éveknek kellett eltelni mire megkaptam.
Amikor felnőttem egyre többet elértem, a vágyaim teljesülése nem volt olyan fenomenális érzés, mint korábban volt.
Ezt csak azért írom, mert most sokan nagyon hamar megkapnak dolgokat, de nem becsülik azt. Ha nem kapják meg, akkor meg az a bajuk. Egyik esetben sincs sokszor meg az-az öröm, aminek követnie kellene.
Ha mégis birtokolhatsz, ha nem is bármit, de sok mindent, akkor láthatjuk, mennyire leértéktelenednek ezek a birtokolt tárgyak.

Egyetlen királynak nem voltak olyan eszközei, mint Neked most
Valamikor egy királynak nem voltak olyan technikai berendezései, amik Neked most meg vannak. Teljesen mindegy, hogy mennyire vagy szegény. Egy király fél országát adná, ha csak pl. villany lámpája lenne, vagy modern fűtése, a sok más eszközeink végtelen sorát meg sem említem.

..és Te látod elégedetlen vagy. Szegénynek érzed magad.
Miért? Talán nem is kell válaszolnom, mert rájöttél. Örülj annak, amid van.

NE MÁSHOZ HASONLÍTGASD MAGAD, mert úgy biztosítod magadnak a non-stop elégedetlenséged a rossz kedvet.
Bárki, még ha szegénynek is mondja magát, körülnéz otthonában, mindegyik helységébe benéz, átnézi a szekrényeket, és észre fogja venni, mennyi mindent nem használ évek óta. Képzeljünk el egy dúsgazdag embert. Gyakorlatilag a birtokolt tárgyainak szinte a felét nyugodtan kidobhatná, a szükségleteihez értelmetlen. Egyáltalán nem venné észre, hogy hiányzik.
Csak egyetlen célja volt ezen tárgyaknak: “Legyen, hogy legyen.”

Javaslom óvatosan bánj a vágyaiddal, hogy tudjad kontrollálni így nem leszel az eszközük.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!