Betelt a pohár: két hét múlva megmozdul az ország, óriási tüntetés készül a Hősök terén

Betelt a pohár: két hét múlva megmozdul az ország, óriási tüntetés készül a Hősök terén

Régóta várt pillanat következhet be július végén: tömeges megmozdulásra készülnek az egészségügyi dolgozók számolt be a Népszava.

A július 31-ére meghirdetett demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hirdette meg. Az elégedetlenség oka, hogy az új szolgálati jogviszony bevezetése az ápolókra terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok tekintélyes béremeléshez jutottak.

Az akcióra saját tagsága hatalmazta fel a szervezet vezetőit még a múlt hónapban, amikor az elnökség felhívására csaknem tízezren voksoltak arra, hogy a köztestület lépjen fel érdekükben. Korábban az elnökük, Balogh Zoltán a lapnak azt nyilatkozta: a szakdolgozók közérzete “meglehetősen rossz”, különösen mióta az új szolgálati jogviszony bevezetése rájuk csak terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok tekintélyes béremelést jutottak. Ám hiába kérték ők is, hogy a kormány hasonlóan rendezze béreiket, érdemi választ nem kaptak.

Az egészségügyi szakdolgozók bére a csütörtöki kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely szerint ami az alapbért illeti, egy jelentős emelés áll előttünk, január elsejével fog ez megtörténni. Nem vitatta, hogy szükség lenne további fizetésemelésre, de szerinte

“nem volt még olyan kormány, amely ennyi erőfeszítést
tett volna a béremelésre”.

A 15 ezer továbbra is hiányzó szakdolgozóra vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy új kórházfőigazgató van, meg kell várni, hogy békeidőben, normális működés mellett hogyan alakul a helyzet.

error: Content is protected !!