Microsofton, windows a világ legnagyobb szoftvercége Melinda és Bill Gates

Microsofton, windows a világ legnagyobb szoftvercége Melinda és Bill Gates

Bill és Melinda Gates 27 év házasság után jelentette be válását, mondván: “már nem hisszük, hogy együtt tudunk nőni párban”.

“Nagyon sok gondolkodás és a kapcsolatunkon végzett sok munka után úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük házasságunkat” – tweetelt a pár.

Először az 1980-as években találkoztak, amikor Melinda csatlakozott Bill Microsoft cégéhez.

A milliárdos házaspárnak három gyermeke van, és közösen működtetik a Bill & Melinda Gates Alapítványt.

A szervezet milliárdokat költött olyan okok elleni küzdelemre, mint a fertőző betegségek, és a gyermekek oltásának ösztönzésére.

A Gates – Warren Buffett befektetővel együtt – áll a Giving Pledge mögött, amely felhívja a milliárdosokat, hogy vállalják el, hogy vagyonuk nagy részét jó ügyeknek adják fel.

A 65 éves Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere a Forbes szerint, 124 milliárd dollárt (89 milliárd font) ér.

Pénzét az 1970-es években társalapított cégen, a Microsofton, a világ legnagyobb szoftvercégén keresztül kereste.

A házaspár mindketten a Twitteren tették közzé a válásukat bejelentő nyilatkozatot.

“Az elmúlt 27 évben három hihetetlen gyermeket neveltünk fel, és egy olyan alapítványt építettünk, amely a világ minden táján működik, hogy minden ember egészséges és produktív életet élhessen” – olvasható.

 

“Továbbra is meggyőződésünk van ebben a küldetésben, és az alapítványnál folytatjuk közös munkánkat, de már nem hisszük, hogy életünk következő szakaszában együtt tudunk növekedni párban.

“Helyet és magánéletet kérünk családunk számára, amikor elkezdünk eligazodni ebben az új életben.”

25 éves lányuk, Jennifer Gates az Instagram-on ezt írta: “Ez egy kihívást jelentő időszak volt az egész családunk számára. Még mindig megtanulom, hogyan támogathatom a legjobban saját életemet és érzelmeimet”.

Bill Gates és Melinda Gates Hogyan jöttek össze?

A most 56 éves Melinda 1987-ben csatlakozott a Microsofthoz termékmenedzserként, és ők abban az évben egy üzleti vacsorán ültek együtt New Yorkban. Elkezdtek randizni, de ahogy Bill elmondta a Netflix dokumentumfilmjét:
“Nagyon törődtünk egymással, és csak két lehetőség volt: vagy szakítani fogunk, vagy megházasodni.”

Melinda elmondta, hogy úgy találta, hogy Bill – módszeresnek tűnik, még a szívügyeiben is – listát írt egy táblára a “házasság előnyeivel és hátrányaival”.
1994-ben házasodtak össze a hawaii Lanai-szigeten, és állítólag az összes helyi helikoptert bérelték fel, hogy megakadályozzák a nem kívánt vendégek átrepülését.

Bill tavaly visszalépett a Microsoft igazgatóságától, hogy filantróp tevékenységére összpontosítson.

Mi a Gates Alapítvány?

  • A házaspár 2000-ben alapította a Bill & Melinda Gates Alapítványt Seattle-ben
  • Az alapítvány elsősorban a közegészségügyre, az oktatásra és az éghajlatváltozásra összpontosít
  • Támogatásai mintegy 1,75 milliárd dollárt tartalmaztak a Covid-19 járvány idején indított oltási kezdeményezések és kutatások számára
  • 2019-ben az alapítvány nettó vagyona meghaladta a 43 milliárd dollárt
  • Bill és Melinda Gates több mint 36 milliárd dollárt pumpált az alapítványba 1994 és 2018 között   Forrás: Reuters hírügynökség


Míg a pár külön jótékonysági kezdeményezésekre oszolhat, elemzők szerint a Gates Alapítvány munkája valószínűleg folytatódik.

“Ezt az alapoktól kezdve építették fel, az elmúlt 20 évben mélyen elkötelezettek iránta” – mondta David Callahan amerikai szerző és újságíró a BBC Világszolgálatának .

“Az alapítvány munkája valószínűleg folytatódik. Ez nem egy kis családi alapítvány széthull, mert széthull a házasság” – mondta.

Milyen szerepet játszott Melinda kampányukban?

“Bill és én egyenlő partnerek vagyunk” – mondta az Associated Press egy 2019-es interjújában.

Barack Obama amerikai elnök odaadja Billnek és Melinda Gatesnek az elnöki szabadságérmet
Barack Obama jótékonysági munkájáért 2016-ban odaítélte Billnek és Melinda Gatesnek az elnöki szabadságérmet

Az alapítványnál végzett közös munka jobbá tette kapcsolatukat – érvelt. “Meg kellett tanulnia, hogyan lehet egyenlő, és meg kellett tanulnom, hogyan lépjen fel és legyen egyenlő” – írta a nő.

Az alapítvánnyal végzett munkája mellett 2015-ben megalapította a nőkre és családokra összpontosító befektetési társaságot, a Pivotal Ventures-t.

“A világ végre arra ébred, hogy egyikünk sem tud előre lépni, ha a felünket visszatartják” – mondta akkor a nő. “Az adatok egyértelműek: a felhatalmazott nők átalakítják a társadalmat.”

error: Content is protected !!