Black friday, black friday jelentése, Mikor van Black friday,

Black friday, black friday jelentése, Mikor van Black friday,

A Black Friday (vagy magyarul fekete péntek) november negyedik csütörtökét követő pénteki nap, amikor sok cég a szokásosnál nagyobb árkedvezményt kínál a vásárlóknak.

A Black Friday az amerikai hálaadás ünnepét követő pénteki nap, ami november 23‑29. közé esik, és hagyományosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdete, ez évben

2022 november 25. péntek

A kifejezést először az 1869 egy pénteki napján történt tőzsdei összeomlásra használták. A hálaadást követő pénteket csak majdnem 100 évvel később, az 1960‑as években nevezte el így a philadelphiai rendőrség a karácsonyi bevásárlás kezedével járó sűrű, forgalmas utak és a tömött járdák miatt.

Amikor a kifejezés a ’80‑as évek elején szélesebb körben is terjedni kezdett, a kereskedők igyekeztek pozitívabb jelentést adni neki. Az általuk képviselt magyarázat szerint a cégek az év nagy részében veszteséget termelnek, és ezen a napon kezdenek nyereségessé válni. Az akkoriban használt könyvelési szokás szerint a piros tinta a negatív, a fekete a pozitív összegeket jelölte, és a fekete tintára váltás miatt illik a napra a fekete péntek kifejezés.

Magyarországon 2014 óta hirdetnek meg a cégek Black Friday kedvezményeket. Már a kezdetektől előfordult, hogy egy nagyobb cég a többieket megelőzve, egy héttel korábban tartotta ugyanezen néven az akciós napját, ezzel csábítva magához a vásárlókat, és ezt a szokást később többen is átvették, így Magyarországon a Black Friday jellemzően 2‑3 pénteket, vagy akár egész hetes akciókat is jelent.

Korábban több helyen előfordult, hogy egy‑egy ilyenkor akciósnak meghirdetett ár a tényleges, korábban jellemző árhoz képest csak a kiírtnál jóval kisebb mértékű (vagy semmilyen) kedvezményt nem tartalmazott, ezért vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy más helyen milyen áron lehet beszerezni a kinézett terméket.

 

Fekete Péntek 2022:

A BLACK FRIDAY miért fekete?

Black friday, FEKETE PÉNTEK 2022 

A Black Friday fekete és nem naracsszínű. Feltették-e valaha ezt a kérdést, hogy vajon miért van ez így? Azt hinnék, hogy ez a kedvezményekből ered? Akkor miért nem piros színű a fekete péntek 2022? A válasz lehet sugalló, de nehéz azt kitalálni. 

Az elnevezése 1966-ban keletkezett, Earl Apfekbaum, aki egy bélyeggyűjtő egy reklámban közölte, hogy a black friday nevet a philadelphiai rendőrség adta. A Fekete Péntek az év legfontosabb vásárlási szezon kezdete, az utcák zsúfoltak voltak az üzletek elött álló emberek miatt, akik arra vártak, hogy kedvezményesen tudjanak vásárolni.  

Amikor a Black friday, a
Fekete Péntek pozitív konnotációt szerzett

Akkor szerzett pozitív konnotációt, amikor a kereskedők észrevették, hogy a negatív konnotáció nem hoz nekik semmi hasznot. Ahogyan észrevették azt, hogy a hálaadási nap után nagy sikernek örvendtek, elhatározták, hogy a black friday egy siker, és azzal sosem tapasztalhatnak kudarcot. A könyvelők pirossal jelölték vesztességet és feketével a profitot. A Fekete Péntek nagyon jövedelmező! Emiatt lett a színe fekete és emiatt szerzett pozitív konnotációt. 

Bár a Black Friday fogalom világszerte ismert, és a vásárlók nagyon nehezen juthatnak hozzá a nagy kedvezményekhez, egyszer egy évben, emiatt erőszakok is előfordulhatnak. Továbbra is a Fekete Péntek marad globálisan az év legfontosabb kedvezmények kampánya. 

Azoknak, akik lekésték ezt a rendkivüli alkalmat, megszületett a cyber monday, ami nagyjából ugyan az a dolog, csak ez kimondottan az online üzleteket célozza meg. 

 

A Black Friday jelentése, a kifejezés eredete

error: Content is protected !!