Vizsgálatot indított az osztrák korrupcióellenes hivatal Sebastian Kurz kancellár ellen azzal az alapos gyanúval, hogy egy parlamenti bizottsági meghallgatáson hazudott. Az ilyen vétség börtönbüntetést vonhat maga után.

Az osztrák Gazdasági és Korrupciós Bűncselekményeket Vizsgáló Ügyészségi Hivatal (WKStA) vizsgálatot indított Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy „hamis állításokat” tett egy parlamenti bizottsági meghallgatáson – írja a Financial Times. Az ügyet maga Kurz jelentette be a kormányülés előtt, hozzátéve, hogy érintett a kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli is. A WKStA nem kommentálta a bejelentést. A kancellár megjegyezte, hogy akkor sem mondana, le, ha vizsgálat kiderítené, hogy hazudott, mert valójában legfeljebb csak füllentett egy kicsit.

A parlamenti vizsgálóbizottság még az Ibiza-gate néven emlegetett botrányt vizsgálja, amely Kurz előző kormányának két évvel ezelőtti bukásához vezetett. A kormánykoalícióban részt vevő osztrák Szabadságpárt akkori vezetője, Heinz-Christian Strache, aki miniszterelnök-helyettes volt, kénytelen volt lemondani, miután nyilvánosságra került egy titokban készült videó arról, hogy tárgyal egy magát orosz milliárdosnak kiadó nővel, akinek kormányzati kedvezményeket ígért cserébe azért, hogy a pénzével segítse pártja médiabefolyásának növelését.