bűnözés csökken, gyilkosságok, emberölés, embertelenség, mászárlás,

Ha azt mondom, hogy ebben a rendszer típusban, /a kapitalizmusban/ sosem fog csökkenni a bűnözés, az gondolható, hogy pesszimista vagyok, pedig csak reálisan és főképp tények alapján logikusan gondolkodom az emberi és társadalmi, gazdasági, állami mechanizmusokon. Ugyanis egy tőről fakadnak.
A világot akarjuk.

EMBERTÁRSAINKAT ÖLJÜK A GAZDAGSÁGÉRT
A vágyaink sóvárgásaink, pénz, pozíció, vagyoni eszközök, ház, kocsi, nyaraló…..rengeteg és kielégíthetetlen, végeláthatatlanan szenvedélyeink.
Ezekért képesek vagyunk bármire, vagyis mindenre.
Vezérlő elemek:
A telhetetlen kapzsiság, önzőség, irigység, a kielégíthetetlen elégedetlenség.

Mai napig több borzalmas ki nem derített bűneset van, amely gyilkosok valahol szaladgálnak élve életüket. 
Talán a legnagyobbakat sikerül felidéznem, ami legtöbbünk előtt talán örökre megmarad, Fenyő féle fényes nappal csúcsforgalomban, móri mészárlás, veszprémi rémtett, csepeli iskolai gyilkosság…. és a többi.

XXI század EURÓPAI EMBEREI
 Szégyen? Borzalom?
Nem tudom mi fog el, amikor tulajdonképpen e név alatt vagyok én is, és a gyilkosok is.
Nem létezik olyan, hogy az emberek nagyon jók, de hát ez a fránya társadalom a hibás, vagy fordítva a társadalom nagyon jó csak az emberek rosszak. A társadalomban élnek az emberek, /azok vagyunk Mi/, az emberek alkotják a társadalmat. Ilyen egyszerű a kapcsolat. Nem a marslakók jönnek ide galibát csinálni. Ez mind a mi művünk.

Egymásra hatást gyakorolunk akarva, nem akarva. Nem elfelejtendő akkoriban a FIDESZ -nek sarkalatos program pontja volt a bűnözés visszaszorítása. Szinte még hallom, ahogy mondta ..milyen társadalom az ahol a gyermekeink egyedül nem mehetnek el a szomszédos iskolában. /valami ilyesmit mondott. Hogy mennyire sikerült nézzük az alábbi kimutatást. Halálozási statisztika kommentár nélkül:
————————————————————
Tíz év alatt több mint 1700 személyt ítéltek el gyilkosság miatt Budapest, 2001. június 17. (MTI) – Emberölés miatt összesen 1.728 felnőttet ítéltek el jogerősen az elmúlt tíz évben; az elkövetők döntő többsége, 1.415 férfi volt – derül ki Vavró Istvánnak, az Igazságügyi Minisztérium főosztály-vezetőjének a személy elleni bűncselekmények miatt 1991 és 2000 között elítéltek statisztikai adatait összesítő és elemző tanulmányából. Az emberölés miatt elítéltek száma az 1991. évi 107-ről a következő évben 174-re emelkedett. Az évtized során a legtöbb személyt, 225-öt 1996-ban ítélték el emberölésért. Számuk azóta csökkent, de másfél száznál egyik évben sem volt kevesebb. Tavaly /2000/ 166 emberölés történt. A tanulmány összehasonlításképp megemlíti, hogy 1962-ben 108 személyt ítéltek el e bűncselekmény miatt.

——————————
Az elmúlt évtizedben összesen 757.736 felnőttet ítéltek el jogerősen: 680.734 férfit és 77.002 nőt.+++ 2003 óta az emberölések száma átmeneti, kisebb emelkedést követett/bűnmegelőzés oldal/
KONKRÉT GYILKOSSÁGI ESETEK 2 hónap alatt 50 fő
2001, április 8. és 2001 június 20 között (az MTI infó alapján) És gyilkosságok minden módszerrel: üt, vág, szúr, lő, akaszt, fojtás.
————————————————————
Mintha az őskorban lennénk. Tiszta nosztalgia nem?
Környezeti statisztika szerint kb. érzelmileg, annyira érint bennünket egy-egy gyilkossági eset, mint az, hogy mi lesz este a moziba.
Ez a közöny, ez az érzelmi immunitás, amire megtanított bennünket pillanatok alatt ez az Új Korszak elszomorító.
Nem tudunk részvétet érezni embertársaink mélységes gyásza fölött. Elolvassuk a híreket csak azért, hogy szenzáció éhségünk a mai nap is csillapítva legyen.
Ne legyél álszent, amikor azt mondod, de igenis Én mélyen együtt érzek.
Igen ezt mondjuk, de közben nem érzünk semmit legbelül, csak az üresség kong.
Másfelől, ha azt éreznénk, ami a gyász nagysága, ennyi borzalom után belerokkannánk.
A kollektív immunitás egyrészt tehát nem “túl emberies”, de szükséges a tovább lépésünk miatt.

Láttad a MIÉP elnökének az amerikai tragédia közvetlen utáni részvét nyilvánítását? Így kezdte kb.:
Az első szó a részvété.
Majd azonnal hozzátette, de Amerika ezt valahol meg is érdemelte.
A lényeg ez volt, amit természetesen kivétel nélkül minden párt elitélt mélységesen. Hogy Csurka úr nagy politikus az biztos, de ez nagy baklövése volt akkor is, ha netán igaza van, az adott plusz kommentárjában. Ha csak egy nappal később fűzi ezt hozzá, akkor már csökkent volna az ellenérzések erőssége. Persze most igaza van annak, aki azt mondja Én írtam feljebb ne legyünk álszentek. Csurka úrnak jogában áll így érezni. Ez igaz, de most éppen arról beszélek, hogy ennyire talán még nincsenek kihaló félben az érzéseink, mint a nemzetünk.

A BÍRÓSÁG DÖNTÉSE MEGFELLEBBEZHETETLEN
Néha elhallatszik médiákban is, hogy a bíróság döntése megfellebbezhetetlen. Ezek után még sem arra biztatnám a jogalkotókat, hogy minden büntettet fővesztéssel toroljanak meg.
Véleményem, hogy nincs az a magas szintű emberi törvény, legyen az bármilyen szintű, hogy azt ne lehessen megváltoztatni. Megváltoztathatatlan törvényeket, csak Isten hozhat ember felett.
Ember-ember felett ilyen végletes törvényt nem hozhat, éppen a korábban cikkemben kifejtett “minden ember gyarló” megállapítása miatt. A minden emberben tudtommal a bírák is azok ezért bele tartoznak a gyarlóság fogalmában. Következésképp bármely emberi törvény, bármikor mindig éppen emberi érdekből megváltoztatható, sőt haladéktalanul kívánatos megváltoztatni, mihelyt arra fény derül, hogy emberi érzésekkel, értékekkel, érdekekkel összeférhetetlen.
Igaz viszont az is jelen esetben, ha már Istenhez kapcsolódó törvényről van szó, az emberölés Isten ellenes.
Vagyis ember nem hozhat emberi életet kioltó törvényt, még akkor sem, ha adott esetben Mi ezt látnánk – igazságosnak bosszúra éhesen.
Mindamellett, hogy teljesen megértem, és együtt érzek az áldozat hozzátartozóival.
Részemről addig is elmennék, és javasolnám Istennek, hogy tegyen belénk egy olyan erős elviselhetetlen fájdalmat, ami azonnal működésbe lépne, ha valaki komolyan emberölési szándékú, csupán gondolatai lennének. Ez lenne az igaz megelőzés. A szabad gondolkodást megengedve, de az ennyire embertelen cselekedet tiltott. Ez már túl lép minden szabadságot.
Valami hasonló, de mindenképpen Isten által szabályozott „fenyítés” lehet teljesen igazságos és olyan amit minden ember elfogad, még ha nehezen is.

Ember feletti végleges ítélkezés az Isten dolga, mely szerepet egyetlen ember, ember csoport, sem vehet magára s e kijelentés pozícióktól, hatalmasságoktól teljesen indifferens. „Aki fegyvert fog, fegyver ellen vész el.”
”A szemet szemért…” törvényt Jézus felül írta, és biztosan nagyon tökéletesen tudta-tudja miért.

J. Dzs. Schwarcz

 

error: Content is protected !!