cukor betegség kezelése okai és tüneteiCukorbetegség természetes gyógynövényekkel –
2. típusú cukorbetegség kezelése

A tudósok sok különféle kiegészítőt tesztelnek annak meghatározására, hogy segítik-e az alacsonyabb vércukorszint-et.
Az ilyen kiegészítők előnyösek lehetnek diabétesz, vagy cukorbetegségben szenvedő – különösen a 2. típusú – cukorbetegek számára. Az idő múlásával a kiegészítő gyógyszer szedése a cukorbetegség gyógyszere mellett lehetővé teheti orvosának, hogy csökkentse a gyógyszeres adagot – bár a kiegészítők valószínűleg nem helyettesítik a gyógyszert teljes egészében.

Kiegészítők cukorbetegség kezelésére, amely segíthet csökkenteni a vércukorszintjét.

 

Fahéj
A fahéj kiegészítők vagy teljes fahéjporból vagy kivonatból készülnek. Sok tanulmány szerint a vércukorszint csökkentése és a cukorbetegség ellenőrzésének javítása. Amikor a prediabetikus emberek – éhgyomri vércukorszint 100–125 mg/dl – 250 mg fahéjkivonatot fogyasztottak reggeli és vacsora előtt három hónapig, 8,4% -kal csökkentek az éhomi vércukorszint, mint a placebónál. Egy másik három hónapos vizsgálatban azok a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek, akik reggeli előtt 120 vagy 360 mg fahéjkivonatot szedtek, éhgyomri vércukorszintjének 11% -kal vagy 14% -kal csökkentek, mint a placebónál.
Ezen felül, az A1C hemoglobinszintjük – a vércukorszint három hónapos átlaga – 0,67% -kal, illetve 0,92% -kal csökkent. Az összes résztvevő ugyanazt a cukorbetegség-gyógyszert szedte a vizsgálat során. A fahéj segíthet a test sejtjeinek jobban reagálni az inzulinra. Ez viszont lehetővé teszi a cukor bejutását a sejtekbe, csökkentve a vércukorszintjét. A fahéjkivonat ajánlott adagja napi kétszer 250 mg étkezés előtt. Rendszeres (kivonat nélküli) fahéjkiegészítő esetén napi kétszer 500 mg lehet a legjobb. A közönséges Cassia fahéjfajta több kumarint tartalmaz, amely vegyület nagy mennyiségben károsíthatja a májat. A ceylon fahéjban viszont alacsony a kumarinszint. Az interneten ceiloni fahéj kiegészítők találhatók. A fahéj hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez azáltal, hogy sejtjei jobban reagálnak az inzulinra.


Amerikai ginzeng

Az elsősorban Észak-Amerikában termesztett amerikai ginzengről kimutatták, hogy az étkezés utáni vércukorszint kb.
20% -kal csökken az egészséges és a 2-es típusú cukorbetegekben.
Ezen túlmenően, amikor a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek 1 gramm amerikai ginzenget fogyasztottak 40 perccel reggeli, ebéd és vacsora előtt két hónapig, miközben a rendszeres kezelést fenntartják, éhgyomri vércukorszintjük 10% -kal csökkent, mint a placebónál. Az amerikai ginzeng javíthatja a sejtek reakcióját az inzulinra és fokozhatja a szervezet szekrécióját.
Vegyen be 1 grammot legfeljebb két órával minden fő étkezés előtt – ha hamarabb is beteszi, akkor a vércukorszintje túl alacsonyra merülhet. A 3 grammot meghaladó napi adagok nem mutatnak további előnyöket.
A ginzeng csökkentheti a vérhígító warfarin hatékonyságát, ezért kerülje ezt a kombinációt. Stimulálhatja immunrendszerét,
amely zavarhatja az immunszuppresszáns gyógyszereket.
ÖSSZEGZÉS Ha napi akár 3 gramm amerikai ginzenget is fogyaszthat, segíthet az éhgyomri vércukorszint és vércukorszint csökkentése étkezés után. Vegye figyelembe, hogy a ginzeng kölcsönhatásba léphet a warfarinnal és más gyógyszerekkel.

 

Aloe Vera
Az aloe vera segíthet azoknak is, akik megpróbálják csökkenteni a vércukorszintjét.
A kaktuszszerű növény leveleiből készült kiegészítők vagy gyümölcslevek segíthetnek az éhomi vércukorszint és az A1C szint csökkentésében prediabettes vagy 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
A 2. típusú cukorbetegségben szenvedő kilenc tanulmány áttekintésében az aloéval kiegészített 4–14 hétig 46,6 mg / dl az éhomi vércukorszint és 1,05% -kal csökkent az A1C. Azoknak az embereknek, akiknek az aloe szedése előtt az éhomi vércukorszint 200 mg / dl felett volt, még erősebb előnyöket tapasztaltak.
Az egérvizsgálatok azt mutatják, hogy az aloe stimulálhatja az inzulintermelést a hasnyálmirigy-sejtekben, de ezt nem erősítették meg.
Számos más mechanizmus is részt vehet. A legjobb adag és forma ismeretlen.
A vizsgálatokban tesztelt közös adagok napi 1000 mg kapszulákban vagy 2 evőkanálban (30 ml) aloe juice-ban osztott adagokban naponta. Az aloe számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, ezért mielőtt felhasználná, kérdezze meg orvosát.
ÖSSZEGZÉS Az aloe levelekből készült kapszulák vagy gyümölcslevek segíthetnek az éhomi vércukorszint és az A1C szint csökkentésében prediabettes vagy 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. Az aloe azonban számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, nevezetesen a digoxinnal.

 

Berberine

A berberine nem egy speciális gyógynövény, hanem inkább keserű ízű vegyület, amelyet bizonyos növények gyökereiből és szárából, például az aranycsőrűből és a phellodendronből.
A 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegekkel végzett 27 vizsgálat áttekintése megfigyelte, hogy a berberin étrend és életmód megváltoztatásával történő együttes szedése az éhomi vércukorszintet 15,5 mg / dl-rel és 0,7% -kal csökkenti az éhomi vércukorszint az önmagában alkalmazott étrend és életmód megváltoztatása vagy a placebo esetében.
A felülvizsgálat azt is megjegyezte, hogy a cukorbetegség kezelésével együtt alkalmazott berberine-kiegészítők jobban csökkentik a vércukorszint csökkentését, mint önmagában a gyógyszerek.
A berberine javíthatja az inzulinérzékenységet és fokozhatja a vér cukorfelvételét az izmokba, ami segít csökkenteni a vércukorszintjét.
Egy tipikus adag 300–500 mg, napi 2-3 alkalommal, főbb ételekkel bevéve.
A berberin emésztési zavarokat, például székrekedést , hasmenést okozhat, amelyek javíthatók alacsonyabb (300 mg) adaggal. A berberine számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, ezért mielőtt ezt a kiegészítőt szedné, kérdezze meg orvosát.
ÖSSZEGZÉS gyes növények gyökereiből és szárából előállított berberine elősegítheti az éhomi vércukorszint és az A1C csökkentését. A mellékhatások között szerepel az emésztőrendszeri zavar, amely alacsonyabb adagok mellett javulhat.


 

Görögszéna Gymnema sylvestre
A Gymnema sylvestre egy gyógynövény, amelyet cukorbetegség kezelésére használnak az indiai ajurvédikus hagyományban.
A növény hindu neve – gurmar – „cukorpusztítót” jelent.
Az egyik vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek napi 18-20 hónapon át 400 mg gymnema levélkivonatot szedő betegek 29% -kal csökkentek az éhomi vércukorszintben. Az A1C a tanulmány kezdetének 11,9% -áról 8,48% -ra csökkent.
További kutatások azt sugallják, hogy ez a gyógynövény segíthet az éhomi vércukorszint és az A1C csökkentésében az 1. típusú (inzulinfüggő) cukorbetegségben, és csökkentheti az édesség iránti vágyát azáltal, hogy elnyomja az édes ízérzetet a szájban.
A Gymnema sylvestre csökkentheti a cukor felszívódását a bélben, és elősegítheti a sejtek cukorfelvételét a vérében.
Az 1. típusú cukorbetegségre gyakorolt ​​hatása miatt feltételezhető, hogy a Gymnema sylvestre valamilyen módon elősegítheti a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
A javasolt adag 200 mg Gymnema sylvestre levélkivonat naponta kétszer étkezés közben.
Gymnema sylvestre fokozhatja az inzulin vércukorszintjét, tehát csak orvos útmutatása alapján használja inzulininjekciók esetén. Egyes gyógyszerek vérszintjét is befolyásolhatja, és egy esetről májkárosodást jelentettek.
ÖSSZEGZÉS A Gymnema sylvestre csökkentheti az éhomi vércukorszint és az A1C szintjét mind az 1., mind a 2. típusú cukorbetegségben, bár további kutatásokra van szükség. Ha inzulin injekcióra van szüksége, feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt kipróbálná ezt a kiegészítőt.


Magnézium

Alacsony vér magnéziumszintet figyeltek meg a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek 25–38% -ánál, és gyakoribb azoknál, akiknek a vércukorszintje nem jó ellenőrzés alatt áll. Szisztematikus áttekintésben a 12 tanulmányból nyolc azt jelezte, hogy 6–24 hétig magnézium-kiegészítők adása egészséges vagy 2-es típusú cukorbetegségben vagy prediabettesben szenvedő embereknek elősegítette a böjt vércukorszintjének csökkentését a placebóhoz képest. Ezen túlmenően, a magnézium-bevitel minden egyes 50 mg-os növekedése 3% -kal csökkentette az éhomi vércukorszintet azoknál, akik alacsony vér magnéziumszinttel indultak a vizsgálatokba. A magnézium részt vesz a normál inzulin szekrécióban és az inzulin hatásában a test szöveteiben.
A cukorbetegeknek nyújtott adagok általában napi 250–350 mg. Feltétlenül vegye be magnéziumot étkezés közben a felszívódás javítása érdekében. Kerülje a magnézium-oxidot, amely növeli a hasmenés kockázatát. A magnézium-kiegészítők számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphetnek, például bizonyos diuretikumokkal és antibiotikumokkal, ezért szedésük előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A magnéziumhiány a 2-es típusú cukorbetegek körében gyakori. A tanulmányok arra utalnak, hogy a magnézium-kiegészítők csökkenthetik az éhomi vércukorszintjét.


Króm

A krómhiány csökkenti a test energiaszükségletét a szénhidrátokké – cukorré alakítva – és növeli az inzulinigényét.
Egy 25 tanulmány áttekintésében a krómkiegészítők kb. 0,6% -kal csökkentették az A1C-t 2-es típusú cukorbetegekben, és az éhomi vércukorszint átlagosan 21 mg / dl-es csökkenése volt a placebóhoz képest. Kis mennyiségű bizonyíték arra utal, hogy a króm szintén hozzájárulhat az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek vércukorszintjének csökkentéséhez. A króm fokozhatja az inzulin hatásait vagy támogathatja az inzulint termelő hasnyálmirigy sejtek aktivitását. Egy tipikus adag 200 mcg naponta, de a napi 1000 mcg dózist cukorbetegekben tesztelték, és ezek hatékonyabbak lehetnek.
A króm-pikolinát forma valószínűleg legjobban felszívódik. Egyes gyógyszerek – például antacidok és más, gyomorégés céljából felírt gyógyszerek – csökkenthetik a króm felszívódását. A króm javíthatja az inzulinhatást a testében és csökkentheti a vércukorszintet a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő – és esetleg az 1. típusú – betegeknél, de nem gyógyítja meg a betegséget.

Cukorbetegségre továbbiak teaként, vagy kapszulaként

A teakészítés alapszabályai

  • egy csapott evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük
  • a gyökereket lassú tűzön 3 percig kel főzni
  • fémmel nem érintkezhet a tea (kanál, szűrő esetében is)
  • az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni
  • emésztésjavításra, vércukorszint csökkentésre mindig főétkezés után 15 perccel javasolt napi egy csésze teát fogyasztani,
    12 mmol/l feletti értéknél napi két csészével.

Csalán

Sok vitamint és ásványi anyagot (vasat) tartalmaz, ezért teája élénkítő, erősítő hatású. Népszerű növény a reumatikus panaszok csökkentésére és vizelethajtóként. Nemcsak a tisztító teák, hanem a vércukorszintet csökkentő teakeverékek állandó komponense.

Felhasználási javaslat: 1 evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázzunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta egy csészével ajánlatos fogyasztani. 6 hétnél tovább nem alkalmazható, utána be kell iktatni egy 6 hetes szünetet!

Erdei szederlevél

Bár az erdei szederlevél leginkább a reumás fájdalmak és a köszvény hatékony gyógynövényeként ismert (húgysavcsökkentő), ám a diabétesz ellen is felveszi a harcot, mivel csökkenti a vércukorszintet. A cukorbetegséget megelőző állapotok ellen is hatásos, így inzulinrezisztenciában, prediabéteszben szenvedőknek kifejezetten ajánlják. Kismamák is fogyaszthatják, a terhesség alatt fellépő cukorbetegség esetén is bátran iható!

Felhasználási javaslat: 2 kávéskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Gyermekláncfű

Sokan gyomnövényként tartják számon, ám ez a szapora virág valójában igen értékes gyógynövény, így kár irtani! Teaként és salátákhoz, sőt, szirupokhoz is kitűnő választás, így felhasználása igen széleskörű! Virágzás előtt a levele 2-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

A gyökere magas inulin tartalma miatt természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, valamint nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Számos jótékony hatással bír, például serkenti az emésztést, az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet és remek vizelethajtó. Hatékony puffadásra és gyomorrontásnál is.

 

Összegzés: Számos kiegészítő – beleértve a fahéjat, ginzenget, más gyógynövényeket, D-vitamint, magnéziumot, probiotikumokat és növényi vegyületeket, például berberint – segíthet csökkenteni a vércukorszintjét. Ne feledje, hogy a vizsgálatok eredményeitől eltérő eredményeket tapasztalhat, például az időtartam, a kiegészítő minőség és az egyéni cukorbetegség állapota alapján.
Konzultáljon a kiegészítőkkel orvosával, különösen, ha cukorbetegség kezelésére gyógyszert, vagy inzulint szed, mivel a fenti kiegészítők némelyike ​​kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel, és növelheti a vércukorszint túl alacsony esésének kockázatát. Egyes esetekben orvosának lehet, hogy csökkentenie kell a cukorbetegség gyógyszeres adagját. Kipróbáljon egyszerre csak egy új kiegészítőt, és rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, hogy követni tudja a több hónapon belüli változásokat. Ezzel segíthet Önnek és orvosának meghatározni a hatást.

forrás: health internet 2019. 12. 10.


 

Mi okozza az éjszakai izomgörcsöt és mi lehet a megoldás. Komoly probléma is állhat a háttérben.

error: Content is protected !!