DK: Nagyobb városokban is meg fog szűnni az orvosi ügyelet a praxisok átrajzolásával

DK: Nagyobb városokban is meg fog szűnni az orvosi ügyelet a praxisok átrajzolásával

 

 

Komáromi Zoltán szerint a kormány újfent rombolásra és megszorításra készül.

A háziorvosi és a fogorvosi ellátás átrajzolásával nem lehet betölteni az üres praxisokat – mondta Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint több, tízezer fős településen fog megszűnni az orvosi ügyelet.

A DK egészségügyi árnyékminisztere szerint az elmúlt 12 év alatt az Orbán-kormány tönkretette az egészségügyet, és az egészségügy átalakítását célzó, közelmúltban benyújtott törvényjavaslat alapján

„a kormány újfent rombolásra és megszorításra készül”.

„Az Orbán-kormány egy tollvonással meg akarja szüntetni az 1200 fősnél kisebb háziorvosi praxisokat úgy, hogy egyszerűen átrajzolja a körzethatárokat. Ez ugyanannyi orvos, körzeti ápoló és ugyanakkora finanszírozás mellett jelentősen több beteget jelent lényegesen megnövelt ellátási területen.”

Komáromi szerint „einstandolni akarják a még önkormányzati kézben levő szakrendelőket is”. A DK politikusa úgy látja, hogy ha ez megtörténik,

a szakrendelőkre ugyanaz a sors vár, mint a településektől elvett iskolákra vagy kórházakra: központilag elvonják a forrásaikat, elhanyagolják őket, és tehetetlen bürokratikus irányítás alá kerülnek.

A betegek pedig azt tapasztalják majd, hogy az ellátás színvonala, a rendelők állapota gyors romlásnak indul.

Komáromi Zoltán rendkívül káros lépésnek nevezte, hogy az Országos Mentőszolgálat felel majd az orvosi ügyeletekért, mondván, a már most is súlyosan leterhelt, szinte a csőd szélén tántorgó mentőszolgálatnak erre a feladatra nincs elegendő forrása és szakembere.

A politikus úgy fogalmazott, hogy

a klasszikus értelemben vett háziorvosi ügyelet csak 16 órától 22 óráig tart majd, és járásonként egy ügyeleti központot terveznek működtetni.

Ennek következtében szerinte több, tízezer fős településen fog megszűnni az orvosi ügyelet.

„Ez a törvénytervezet nemcsak a hozzá nem értésről árulkodik, hanem egy átalakításnak álcázott megszorítás, melynek egyetlen célja, hogy az Orbán-kormány még több pénzt vonjon ki az egészségügyből és folytassa a 12 éve tartó rombolást” – mondta a DK politikusa.