dohányzás káros egészségre, dohányzás káros hatásai, dohányzási statisztika, első leszokás dohányzásról, rászokás a dohányzásra,

dohányzás halálozási statisztika, dohányzás káros hatásai, dohányzási statisztika,


Önnek nem kell a statisztikai kimutatást növelni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tette közzé a 2004-re vonatkozó halálozási és betegstatisztikai adatait. A jelentés egyúttal a 2030-as év prognosztikai adatgörbéit is megrajzolja. A tanulmány szerint 2004-ben 58,8 millió ember halt meg a világon, és közülük minden ötödik gyermekkorban, azaz a 15. életévének elérése előtt halálozott el.A legfőbb okok:  légúti fertőzések, szülési komplikációk, malária.
Afrikában az elhunytak 46 %-a nem érte meg a 15. életévet, és mindössze  20 %-a volt 60 évnél idősebb.  A fejlett országokban az elhalálozottak 84 %-a betöltötte a 60. életévét.

A leggyakoribb halálozási oknak a szív- és érrendszeri betegségek tekinthetők: ezek a betegségek 2004-ben 17,1 millió ember halálát okozták. A jelentés megállapítja, hogy egészséges életmód mellett az idő előtti halálesetek számának 80 %-a elkerülhető lett volna. Ami a daganatos betegségekben elhunytak számát illeti: 2004-ben 7,4 millióan haltak meg rákban, s ez a szám 2030-ra 11,8 millióra emelkedik majd. Legfőbb veszélyforrás ezen a téren  a dohányzás. A dohányzás áldozatainak száma a 2004-es 5,4 millióról 8,3 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy minden tizedik halálesetet a dohányzásra kell majd visszavezetni.

A közlekedési balesetek vonatkozásában rendkívül borús  kilátásokkal kell számolnunk: itt 2030-ig csaknem az áldozatok megduplázódását kell feltételeznünk, ami a fokozódó motorizáció következményének tekinthető.

A WHO jelentése külön kitér a depressziós betegségekre. 2004-ben 120 millióan szenvedtek ezekben a betegségekben, és csak minden negyedik beteg fért hozzá valamilyen terápiás kezeléshez. A fejlődő országokban e téren gyakorlatilag nem léteznek gyógykezelő vagy más segélyprogramok.

Forrás:
Spiegel, Glóbusz,

error: Content is protected !!