cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

cigi leszokási tippek, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

Január 1-jén Spanyolországot is utolérte a láncreakció, amelyet Írország indított
2004
márciusában, amikor kitiltotta a dohányfüstöt leghíresebb intézményéből, az ír kocsmából. Utána egész Európában jöttek a füstmentes bárok és kávézók. Bár Romániában és Lettországban 2002 óta tilos dohányozni a 100 négyzetméternél nagyobb bárokban, éttermekben, illetve a nyilvános helyeken, a dohányzás korlátozására vonatkozó törvények Írország 2004-es intézkedései után söpörtek végig Európán.Az írek 2004-ben teljesen kitiltották a dohányzást a munkahelyekről, illetve kivétel nélkül az összes nyilvános helyről. Még abban az évben követte őket Svédország, aki szintén betiltotta a dohányzást a bárokban és éttermekben, kivéve a kijelölt, elkülönített termeket. A svéd dohányosok rágyújthatnak munkahelyükön a kijelölt helyen, de a dohányzástilalom a kórházakban és az iskolákban 1993 óta változatlan náluk.


cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

2005-ben az Európai Unió négy további országában hoztak szigorított törvényeket. 2005 januárja óta az olaszok is cigaretta nélkül isszák a kávét, tiltott területté váltak a kávézók, éttermek és más nyilvános helyek. A január 10-én életbe lépő törvény a munkahelyi dohányzást is betiltotta. Változásokat hozott a 2005-ös esztendő Szlovákia számára is, ahol immár szintén tilos dohányozni nyilvános helyen, így az éttermekben is. Azok az intézmények, ahol nem szolgálnak fel ételt, maguk dönthetik el, engedélyezik-e a dohányzást, vagy sem. Bulgáriában 1974 óta tiltják a cigarettázást nyilvános helyeken, ezt 2005-ben részlegesen kiterjesztették az éttermekre, kávézókra, munkahelyekre. A dohányosok csak az arra kijelölt helyeken, nemdohányzó társaiktól elszeparáltan szívhatják. A máltaiak számára a 2005-ös törvény nem hagyott kiskaput, elrendelték a dohányzás teljes betiltását minden étteremben, bárban és kávézóban. Aki mégsem tud ellenállni a kísértésnek, , akár 1250 eurós bírságra is számíthat.


2006-ban Csehországban részlegesen betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken, beleértve a bárokat és az éttermeket. Belgiumban 2006. január 1-jén lépett életbe a törvény, amely megtiltotta a nyilvános helyeken való dohányzást, s amelyet 2007-ben az éttermekre is kiterjesztettek. Luxemburgban engedékenyebbek voltak. 2006. szeptember 6-ától nem engedélyezett a dohányzás az éttermekben, teázókban és bárokban dél és két óra, illetve este hét és kilenc óra között, de a törvény nem terjed ki azokra a kávézókra, ahol ételt is felszolgálnak. A munkahelyi dohányzás megengedett a luxemburgiaknak, az egyetlen kikötés, hogy a munkáltatónak minden szükséges intézkedést meg kell tennie avégett, hogy megvédje a nemdohányzó dolgozókat.

A 2007-es év bizonyult a legmozgalmasabbnak.
Nyolc EU-s ország hozott szigorított rendelkezéseket, így Nagy-Britannia, Dánia, Portugália, Szlovénia, Lengyelország, Finnország, Észtország és Litvánia. Nagy-Britanniában 2007. július 1-jén tiltották be a dohányzást a nyilvános tereken és munkahelyeken, néhány hónappal azután, hogy Wales és Észak-Írország is követte az íreket. Skóciában már 2006 óta tilos a cigarettázás.
Dánia utolsóként hozta meg a dohányzást tiltó rendelkezést az öt északi állam közül. Itt 2007 augusztusa óta tilos a cigarettázás a 100 négyzetméternél nagyobb területű bárokban, kávézókban, éttermekben.
Portugáliában 2007 júniusában fogadták el az eredeti kormányjavaslat felhígított változatát. Úgy, mint a franciáknál, a törvény náluk is 2008. január 1-jén lépett életbe, ám itt a 100 négyzetméternél kisebb bárok tulajdonosai maguk dönthetnek a kérdésben. A középületekben engedélyezik a dohányzásra kijelölt területeket, de a dohányáru-vásárlás korhatárát 18 éves korig tolták ki.


Szlovéniában 2007. augusztus 5. óta tilos cigarettázni nyilvános helyen, kivéve azokat az éttermeket, amelyek rendelkeznek nemdohányzó részleggel. A vásárlást ők is 18 éves korhoz kötik. A lengyelek ugyanezt a törvényt vezették be 2007-ben, lehet dohányozni az éttermekben, de csak a kijelölt helyeken. Finnországban 2007-ben teljesen betiltották a dohányzást a munkahelyeken, az éttermekre és a bárokra azonban csak részleges korlátozás vonatkozik. Lehetséges a dohányzás, amennyiben az arra kijelölt helyeket hermetikusan elzárják a nemdohányzó helyiségektől.
Észtországban 2005 óta tilos cigarettázni a nyilvános helyeken, a szigorítást 2007-ben terjesztették ki az éttermekre. A litvánok is kemény lépéseket tettek, 2007. január 1-jétől mind a munkahelyeken, mind a nyilvános helyeken, éttermekben, kávézókban, teázókban, bárokban teljesen betiltották a dohányzást, aki nem tartja be a szabályokat, 1400 eurós bírságra is számíthat.


cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

A franciák 2008-as évben betiltották a dohányzást a kávézókban, éttermekben és bárokban. Aki mégis rágyújt, 450 eurós pénzbírságot is kaphat; a cégtulajdonosnak a szabálytalanság engedélyezése akár 750 eurójába is kerülhet.

Január 1. óta Németország nagy részében is tilos lett a dohányzás a bárokban és éttermekben, a munkáltatóknak pedig intézkedniük kell arról, hogy a passzív dohányosok jogait ne sértsék dohányzó társaik.
Hollandia 2008. július 1-jén csatlakozott azokhoz az európai államokhoz, amelyek Írországot követve megtiltották a dohányzást az éttermekben és kávézókban. A hollandok már 2004-ben is hoztak dohányellenes törvényt, értelmében a dolgozók csak az arra kijelölt helyeken füstölhetnek.

Görögök 2009-ben Európában itt dohányoznak a legtöbben, a felnőttek 45 százaléka él cigarettával, és bár az elsők között tiltották meg 2003-ben nyilvános helyeken, a törvényhozás nem a bárokat célozta meg az új rendelkezéssel. A törvényt 2009 júliusában terjesztették ki a bárokra és az éttermekre. A jogszabály október 1-jétől lépett hatályba, megsértése esetén akár 500 euró pénzbüntetés is járhat, sőt a görög bár- és étterem tulajdonosoknak a működési engedély visszavonásával is számolniuk kell. Ausztriában 2009. január 1. óta tilos a dohányzás az éttermekben és a bárokban, kivéve a jól elkülönített dohányzó részlegeket.

Cipruson 2010-ben teljesen betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken, az iskolákban és kórházakban, a magánklinikákon, a művelődési központokban, a hotelekben, a sportcentrumokban, a bárokban és az éttermekben.

2011-ben Európa egyik legszigorúbb dohányellenes törvénye lépett életbe Spanyolországban. Ezentúl tilos rágyújtani az éttermekben, bárokban, kórházakban és környékükön, a játszótereken és azok közelében. A televízióban is tilos dohányzó embereket mutatni.


A magyar dohányzókat védő törvény szigora messze elmarad a dohányzás visszaszorításában sikeres országokétól, a nemzetközi ajánlásoktól, de próbálunk lépést tartani a többiekkel.
Nálunk 1999 óta tilos a cigarettázás nyilvános helyeken, iskolákban, sportlétesítményekben, kórházakban, 2004-től pedig kötelezték az éttermeket és a bárokat, hogy különítsenek el dohányzó és nemdohányzó helyiségeket. Dohányárut elméletben csak a 18. életévüket betöltöttek vásárolhatnának.

 

2010 júniusában döntés született arról, hogy

cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

cigi leszokási tippek trükkök, dohányzás ártalmai, dohányzás leszokás, dohányzás leszoktatás

a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő 69 aluljáróban se lehessen cigarettázni, a tiltás augusztusban lépett életbe, de csak szeptember 1-jétől kezdtek büntetni a közterület felügyelők. A legújabb szigorítás a fővárosi tömegközlekedési megállókra, illetve állomásokra vonatkozna. A törvény 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal illetné azokat, akik az említett helyen rágyújtanak. A dohányzási tilalom bevezetéséhez a főváros köztisztaságáról szóló rendeletet kell módosítani, minősített szavazattöbbségre van szükség.

Nem állunk jól a dohányzási statisztikákban. Az EU 2008-as közegészségügyi felméréséből kiderült, a magyarok sokkal több cigarettát szívnak, mint az unió más országainak lakosai, ráadásul Magyarországon a huszonévesek 60 százaléka dohányzik. Az EU 100 millió dohányosából 2,4 millió magyar, és míg az unióban 27 százalék a dohányosok aránya, a magyaroknak 30,5 százaléka. Az is kiderült, hogy a 20-29 éves korosztály dohányzik a legnagyobb arányban. A kutatásban 10-19 évesek is részt vettek, és bár közülük is már minden második cigarettázik, a 20-29 éves korosztályban a dohányosok aránya még magasabb, 59,9 százalék volt. Az Európai Bizottság szerint az Európai Unió tagállamaiban a dohányzás a fő oka a krónikus megbetegedéseknek, a cigaretta pedig a halálozási arányt is nagymértékben növeli. 650 000 ember hal meg az EU-tagországokban évente a dohányzás miatti betegségekben, a fele 35 és 69 év közötti.

error: Content is protected !!