dohányzásleszokás világon első magyarok, dohányzás ártalmai, dohányzás elvonási tünetek,

dohányzásleszokás világon első magyarok, dohányzás ártalmai, dohányzás elvonási tünetek,

 

Európában, Magyarországon legnagyobb az elhalálozás tüdőrákban és krónikus hörghurutban tüdőtágulat következtében más dohányzás ártalmai -ban. Dohányzás ártalmai -ban követőző a kapcsolódó szív és érrendszeri halálozásban a hatodik helyen állunk.
Az erős dohányosok egy részének sikerül a dohányzás leszokás, különböző tényezőktől függően 35-70% tudja abbahagyni.Magyarország, mint kis nemzet abban nagy, hogy egy felnőttre eső évenkénti közel 3500 db cigarettával a világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk. 30 év alatt sikerült azt elérni, hogy10 hellyel kerüljünk előbbre a halál listán. Minden ötödik ember, évente 35 ezer fő hal meg a dohányzás ártalmai -nak, káros hatásainak következményeként. A KSH adatai szerint 20 percenként veszítjük el egy honfitársunkat dohányzás miatt.
Minden bizonnyal azoknak van igaza, akik saját tapasztalataik alapján mondják, hogy még egyszer nem indulnának el a rászokás csalóka útján. Márpedig így vélekedik a dohányosok 78%-a.

Magyar Gallup Intézet felmérése szerint 1995 és 2000 között gyakorlatilag nem mérhető változás a dohányzás mennyiségét illetően. Így a dohányzás leszokás mennyiségét illetően sem, míg a dohányzás különféle ártalmai szedik áldozatukat.
A nemek közötti egyenlőtlenség eltűnt, „hála” az emancipációnak, ezért a nők minden rosszat átvesznek a „férfias” szokásokból. A dohányzás leszokás rögös útjait nekik is végig kell járniuk. A rászokás ezzel szemben ma már sokkal fiatalabb korra tevődik, mint ez 1-2 évtizede volt. A mai középkorú, vagy idős korosztály, fiatal felnőttkorban, 18-25 éves kor között kezdett el rászokni a cigizésre. Persze mindenkinek volt esetleg ezt megelőző „próbáljuk ki” pillanata is. Ma viszont gyakori a serdülő, esetleg már gyerekkori dohányzás rászokás korszak.
Elmondható az összlakosság beleértve a fiatalok, idősek, nők, férfiak megközelítőleg mintegy 60-80 %-a dohányzik. A dohányzás leszokást valóban végre komolyan kellene venni, mint felnőtt felelős embereknek.

error: Content is protected !!