Cigi káros hatása, cigi szexualitás, dohányzás agyra memoriazavar, dohányzás káros egészségre, dohányzás leszokás

Cigi káros hatása dohányzás agyi memóriazavar

Számos tanulmány jelent már meg a dohányzás egészségre káros voltáról és kockázatairól, egy újabban készült kutatásból kiderül, hogy a dohányzás az IQ-ra is hatással van. Aberdeeni és edinburghi kutatók azt vizsgálták, hogyan változtak a dohányosok és a nem dohányosok kognitív képességei, és öt különböző teszt alapján megállapították, hogy a dohányosok sokkal rosszabbul teljesítettek.1947-ben 465, akkor 11 éves gyereket vizsgáltak meg mentális képességeik szempontjából, a második vizsgálatot pedig a résztvevők 64 éves korában, 2001-2-ben végezték. A második alkalommal különféle tesztek során értékelték a résztvevők nem verbális érvelését, memóriáját és tanulását, az információ feldolgozásának gyorsaságát, azt, hogyan döntenek bizonyos helyzetekben, valamint konstrukciós feladatmegoldási készségüket.

Kiderült, hogy az éppen dohányzók és a volt dohányosok rosszabbul teljesítettek, még akkor is, ha a kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a gyerekkori IQ, a képzettség, a foglalkozás és az alkoholfogyasztás. A hatás a felmérés idején dohányzóknál erősebbnek bizonyult, mint azoknál, akik már abbahagyták.

A kutatók „kicsi de szignifikáns”, 4 százalékos negatív hatásról számoltak be a dohányzás és a vele járó nem kielégítő tüdőfunkció együttes hatásának eredményeképpen. Dr. Lawrence Whalley, aberdeeni kutató, a tanulmány vezetője szerint a dohányzás oxidatív stresszt okoz többek közt az agyban is. – Az öregedő neuronok igen érzékenyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásra – mondja dr. Whalley –, a dohányzásnak a tüdőre gyakorolt káros hatása pedig már régóta közismert.

Azzal ellentétben, amit sokan hisznek, nevezetesen, hogy a dohányzás serkenti az agyműködést, az a valószínű, hogy tönkreteszi az agysejteket, és rontja az IQ-t. Jó lenne, ha az először rágyújtó tinédzserek is szem előtt tartanák, hogy ostoba dolog rászokni a dohányzásra.

error: Content is protected !!