dohányzás ártalmai dohányzás leszoktatás cigizés elvonási tünetek vegyes szakcikkek.

dohányzásleszoktatás cigizés elvonási tünetek,

A nikotin függőség

A nikotin pszichoaktív drog, amit a dohánytermékek állítanak elő és függőséget okoz. 2,3,4 A legtöbb dohányos nikotin függő marad.. 1,3 nikotin függőség a leggyakoribb formája a kémiai függőség. 4 A kutatás azt mutatja, hogy a nikotin ugyanolyan függőséget okoz, mint a heroin, a kokain, vagy alkohol. 1,5dohányzás leszokás nagyon nehéz, és szükség lehet a többszöri próbálkozással a végére jutni. 3 A dohányzás leszoktatás gyakran visszaeséssel jár a stressz miatt, a súlygyarapodás, és a megvonási tünetek. 2,3,6

Például a nikotin megvonási tünetek közé tartozik az ingerlékenység, szorongás, koncentrálási nehézség, fokozott étvágy…stb. 1,2

A dohányzás leszokás egészségügyi előnyei
Elszakadtunk a nikotinfüggőség nem az egyetlen oka, hogy leszoktam a dohányzásról. Cigarettafüst tartalmaz legalább 250 vegyi ismert mérgező, vagy rákkeltő (ami rákot okoz.) 7 cigarettafüst is okozhat komoly egészségügyi problémákat, számos betegséget, akár halált.
Szerencsére, azon emberek, akik a dohányzás leszokás által nagymértékben csökkenti a kockázatot a betegségeket és a korai halált. 7,8 A dohányzás leszoktatás egészségügyi előnyei, minden életkorban érvényes, de minél előbb, annál több haszonnal jár. 8,9,10
Dohányzásról leszoktató jár az alábbi egészségügyi ellátások: 8,9,10

dohányzás leszoktatás csökkenti a kockázatot a tüdő-és egyéb rák féleségek.

Dohányzásról való leszoktatás csökkenti a kockázatot a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a perifériás érbetegségeket. Dohányzásról való leszokás csökkenti a légúti tünetek, mint például a köhögés, sípoló légzés, és a légszomj.

Dohányzásról való leszokás csökkenti a fejlődő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az egyik vezető halálok minden hol a világban. 7

Dohányzásról való leszoktatás a nők reproduktív évei alatt csökkenti a meddőséget. A nők, akik abba hagyták a dohányzást a terhesség alatti kockázatok is csökkennek, amelyek alacsony születési súlyt okoz a babának.

A dohányzás leszoktatás eredmények
A jelenlegi amerikai felnőtt dohányosok 70% a jelentés szerint, aki ki akar lépni teljesen, és milliók megkísérelték sikeresen, akik leszoktak a dohányzásról. 11 A 2007-es becslések szerint 47.000.000 felnőtt (18 éves vagy annál idősebb) került a leszokott dohányosok csoportjában 12.
A dohányosok százalékos aránya, akik abbahagyták a dohányzást, legalább 1 napig 2007-ben, mert próbáltak leszokni:

50%-a középiskolás dohányos 11

40%-a felnőtt dohányos (13 millió fő) 10

53%-a mindennapi dohányos 18-24 éves 10

40%-a mindennapi dohányos idősebb 25-44 éves 10

38%-a mindennapi dohányos idősebb 45-64 éves 10

25%-a mindennapi dohányos 65 éves, vagy idősebb 10

Módszerek a dohányzás leszoktatás-hoz
A hatékony kezelés, amely növeli az esélyét a sikeres megszűnésének a következők: 1

Rövid klinikai beavatkozások (pl. ha egy orvos 10 perc vagy annál is szállít tanácsadás és támogatás a kilépés)

Tanácsadás (pl. egyéni, csoportos, vagy telefonos tanácsadás)

Viselkedési való leszokást elősegítő terápiák (pl. képzés problémamegoldás)

Kezelések több személytől-személynek kapcsolatot és intenzitása (pl. több időt tanácsadók)

Megszűnés gyógyszer eredményesnek bizonyult a kezelésére dohányzás függőség a következők:

Vényköteles nikotin helyettesítő termékek (pl. nikotin-gyanta, inhalátor, orrspray, rombusz, vagy patch) 1

Vényköteles gyógyszerek nonnicotine, mint a bupropion SR (Zyban ®) 5 és vareniklinre (Chantix ®). 1,14

A kombináció a gyógyszerek és a tanácsadás hatékonyabb a dohányzásról való leszokás, mint akár gyógyszeres kezelés, vagy tanácsadás egyedül. 1

Források: Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, Dorfman SF, Goldstein MG, Gritz ER, et al. Treating Tobacco Use and Dependence: 2008 Update—Clinical Practice Guidelines Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, Dorfman SF, Goldstein MG, Gritz ER, et al. kezelése a dohányzás és függőség: 2008 Update-klinikai gyakorlatra vonatkozó iránymutatás . . Rockville (MD): US Department of Health and Human Services, Public Health Service, Agency for Healthcare Research and Quality, 2008 [accessed 2010 June 2]. Rockville (MD): Az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások, Közegészségügyi Szolgálat, Ügynökség Egészségügyi Kutatási és minősége, 2008 [hozzáférés 2010 Június 2].

US Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking: Nicotine Addiction: A Report of the Surgeon General . Az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások. A dohányzás káros egészségügyi következményeit: nikotin függőség: A jelentés a sebész Általános . Atlanta: US Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 1988 [accessed 2010 June 6]. Atlanta: USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások, Közegészségügyi Szolgálat, Centers for Disease Control és megelőzés, National Center for krónikus Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési, Hivatala Dohányzás és Egészség, 1988 [hozzáférés 2010 Június 6].

US Department of Health and Human Services. Az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások. US Department of Health and Human Services. Reducing Tobacco Use: A Report of the Surgeon General . Az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások. csökkentése a dohányzás: A jelentés a sebész Általános . Atlanta: US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health; 2000 [accessed 2010 June 6]. Atlanta: US Department of Egészségügyi és Humán Szolgáltatások, Centers for Disease Control és megelőzés, National Center for krónikus Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési, az Office a dohányzás és az egészség; 2000 [hozzáférés 2010 Június 6].

American Society of Addiction Medicine. Public Policy Statement on Nicotine Dependence and Tobacco American Society of Medicine-függőség. nyilvános politikai nyilatkozata a nikotinfüggőség és a dohányzás ( PDF –92 KB) . (PDF -92 KB). Chevy Chase (MD): American Society of Addiction Medicine; 2010 [accessed 2010 June 6]. Chevy Chase (MD): American Society of Medicine-függőség; 2010 [hozzáférés 2010 Június 6].

error: Content is protected !!