cigi káros hatása, cigi szexualitás, dohányzás káros egészségre, dohányzás leszokás, dohányzás impotenciát okoz, dohányzás merevedési zavarok

cigi káros hatása, cigi szexualitás, dohányzás káros egészségre, dohányzás leszokás, dohányzás impotenciát okoz, dohányzás merevedési zavarok

 

Akinek a szívbetegségek, a stroke, vagy a tüdőrák megjelenésének fokozott veszélyei eddig nem jelentettek volna elég fenyegetést ahhoz, hogy leszokjon, talán most majd meggondolja: a napi egy doboznál kevesebb cigarettát fogyasztók körében 24%-kal, az ennél többet dohányzóknál pedig akár 39%-kal is nőhet a merevedési zavarok kialakulásának kockázata.

A philadelphiai Temple University School of Medicine munkatársai több mint 8000, 16 és 59 év közötti ausztrál férfit vontak be új tanulmányukba, amely a Tobacco Control című folyóiratban jelent meg. Az eredmények szerint a nem dohányzóknál már azoknak is 24%-kal nagyobb esélye van a merevedési zavarra, akik napi egy doboznál kevesebbet szívnak, napi 20 szál fölött pedig már 39%-kal volt gyakoribb a merevedési zavar, mint a nemdohányzók körében. Egy másik, ugyancsak a közelmúltban napvilágot látott közlemény szintén hasonló eredményre jutott. A houstoni Baylor College of Medicine kutatói úgy találták, hogy a 40-es éveiket taposó dohányos férfiak rosszabb helyzetben vannak, mint a náluk jó pár évvel idősebb nemdohányzó férfitársaik: náluk csaknem kétszer olyan gyakori volt a merevedési zavar, mint az ötvenes nemdohányzók között.
A dohányzás persze nem az egyetlen olyan életmódbeli tényező vagy szokás, amely hajlamosíthat az impotenciára. Az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az izgató- és kábítószerek használata szintén merevedési zavart idézhetnek elő, sőt, az ülő életmód önmagában is merevedési problémákat okozhat – figyelmeztetett Larry Lipshulz, a Baylor College munkatársa. Merevedési zavart okozhat továbbá a cukorbetegség, a prosztata, a húgyhólyag, a vastagbél és a végbél rosszindulatú daganatainak műtéti kezelése, a magas vérnyomás-gyógyszerek és az antidepresszánsok szedése, a gerincsérülések, valamint a hormonális egyensúlyzavar, elsősorban az alacsony tesztoszteronszint. Ezen állapotok vagy szokások mindegyike az alábbi három mechanizmus valamelyikén keresztül vezet merevedési zavarhoz: csökkenti a véráramlást, károsítja az idegeket, vagy megváltoztatja a belső hormonális környezetet.

Noha léteznek gyógyszerek, amelyekkel segíteni lehet a merevedési zavaron, mindkét tanulmány szerzői inkább amellett állnak ki, hogy amíg lehet, inkább helyes életmóddal próbáljuk megőrizni nemi egészségünk épségét. “Táplálkozzunk minél egészségesebben és végezzünk rendszeresen testmozgást, valamint minél hamarabb próbáljunk meg leszokni a dohányzásról. Ha állapotunk nem indokolja, akkor az említett tanácsok betartásával elkerülhető, hogy a későbbi életkorban szükségünk legyen a merevedési zavar elleni gyógyszerekre” – tanácsolják a kutatók.

forrás: origo

error: Content is protected !!