dohányzás leszokás leszoktatás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával

dohányzás leszokás leszoktatás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával


Dohányzás leszokás,
leszoktatás orvosi módszerrel

 

 

Ha a dohányzás elleni harcról kéne metaforákat gyűjteni, nem is tudom, vajon Sziszifusz, vagy Don Quijote alakja lenne találóbb. Olyan dolog ellen harcol az ember, amely harc eleve kilátástalan, de az ügy oly nemes, hogy feledteti a kudarcot. Nem pusztán az ellenérdekelt és rendkívül erős dohány-lobbi szerepe miatt kétes a harc kimenetele, hanem azért is, mert az emberek közel 40%-a rendelkezik egy olyan hajlammal, amelyet a tudomány függőségi hajlamként ír le.

Ez a függőség megnyilvánulhat nikotin, alkohol, szex, játék és munkafüggőségben, de ide sorolható a deviáns magatartások egy csoportja is, amely akár az adrenalin függőség képében jelentkezik. Dohányzás leszokás, leszoktatás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával közelmúltban hírt adtak egy ilyen gén felfedezéséről, de a spirituálisok is meg tudják magyarázni a dolgot a reinkarnáció talajáról.

A korábbi cikkeinkben ismertetett, a dohányzók pszichoszociális viselkedését elemző tanulmányok végkövetkeztetései alapján a dohányzásról való leszokást segítő intézmény minimum rendszer kétszintű kell, hogy legyen.

 1. Az első szint az ún. “minimális intervenció”, vagyis a dohányosok motiválása és a tanácsadás a leszokás elhatározására.
  2. A második szint a szakellátás, amikor megfelelő szakmai program szerint, szakember segítségével történik a leszokás.

Lehet-e programokkal dohányzás leszoktás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával?

Dohányzás leszokás, leszoktatás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával társadalmi méretekben történő visszaszorításához számos módszer egyidejű alkalmazására van szükség.

A dolog sikeréhez nélkülözhetetlen a többsíkú megközelítést alkalmazó szemlélet, hiszen olyan kérdéseket kell érinteni, sőt átformálni, mint például az adópolitika, a reklámszabályozás, a nemdohányzók védelme, egészségügyi tájékoztatás, prevenciós és leszokást segítő programok, intenzív magatartás orvoslási tanácsadás. A hangzatos akciótervek sikerének még egy záloga van, olyan embert kell találni, aki tényleg le is akar szokni.

Ki vezényelje a leszoktatást?

Dohányzás leszokás, leszoktatás orvosi módszerrel, leszokás dohányzásról pirulával dohányosokat kérdőíves és mélyinterjús módszerrel sok szempontból elemezték már. A vizsgálatok számos egymásnak ellentmondó tényt is megvilágítottak, egy dologban azonban egyetértettek: orvosi segítségnyújtást várnak.

A dolog akár meglepő is lehetne, de jelen sorainkban nem árulunk el a dologgal kapcsolatban csodálkozást, inkább a a legvalószínűbb mozgatórugókat kívánjuk felfedni:

 • A dohányzás-nem dohányzás ártalmai kérdését az emberek az egészség-betegség problémakörébe sorolják;
  • A dohányzás ártalmai okozta betegségek-panaszok miatt a dohányosok többsége orvosi ellátást igényel;
  • A dohányzás ártalmai következtében kialakult krónikus egészségkárosodások az egészségügyi ellátó hálózatot terhelik;
  • A dohányosok túlnyomó többsége nikotin-függőségben, vagyis szenvedély betegségben szenved. dohányzás leszokás nikotin elvonási tünetek vele járója.

Nemzetközi sikerek (?) alapján azonban egyszerűnek tűnik a forgatókönyv megírása. A következőkben ismertetjük a dohányzásról leszokást segítő program ideális felépítését, bemutatjuk, hogy milyen hathatós segítséget jelenthetnek az egészségügyi szakellátó intézmények: a háziorvos és a szakorvosi ellátó intézménye

Hogyan segíthet a háziorvos a leszokásban?

A háziorvos, sőt a tágabban értelmezett honi alapellátás (háziorvos, házgyermekorvos, fogorvos, védőnők, az iskola egészségügyi szolgálat) tekinthető frontvonalnak, hiszen munkája során ő találkozik a legtöbb dohányzó beteggel.

A terápiás célú találkozáson kívül a háziorvosnak alkalma nyílik arra, hogy felderítse a körzetébe tartozó emberek dohányzási szokásait, kezdeményezze és elősegítse a dohányzás abbahagyását.

Sokféle elfoglaltsága és kötelezettsége miatt a háziorvosi segítségnyújtás nem lehet időigényes, de – mivel rendszerint ismételten találkozik a beteggel – a “rövid tanácsadás” eredménytelensége esetén módja van leszokást segítő rendelésre irányítani a beteget.

Mit tehet a dohányzásról leszokást segítő szakrendelés?

Szakellátást általában azok vesznek igénybe, akik már minimum egyszer lukra futottak, azaz felsültek a leszokási kísérlet során. Ez már a keményebb dió, nemcsak a páciens, de a képzetlen szakember bicskája is könnyedén beletörhet.

A baj az, hogy minél magasabb a beteg kudarc rátája, annál alacsonyabb lesz a motivációja. Nagyon fontos tehát, hogy a szakellátásban a dolgozó szakember a helyzet magaslatán legyen.

Ezt felismerve a WHO ajánlása szerint (A WHO Európai Regionális Irodája által kiadott állásfoglalás szerint) a dohányzásról leszokást segítő rendelés működésének alapkövetelménye, hogy a tevékenységet végző szakember a feladatnak megfelelő kiképzésben részesüljön , ezért a tevékenységért díjazást kapjon és ez a tevékenység az intézmény egyéb tevékenységétől időben elkülönítve történjék).

Mitől függ a sikeres leszokás?

A dohányzásról leszokást segítő program sikeressége a következő körülményektől függ:

 • A páciens (és az orvos) motiváltságától
  • A páciens és az orvos közötti kapcsolat időtartamától és intenzitásától
  • A pszichés függőség eredményes befolyásolásától
  • A nikotinfüggőség sikeres kezelésétől

Milyen a dohányzás leszoktató programok hatékonysága?

Külföldi tapasztalatok szerint az alapellátás által nyújtott egyszerű tanácsadás és egy rövid nyomtatott tájékoztató átadása, valamint annak jelzése, hogy később érdeklődni fog a páciens dohányzásáról, az esetek kb. 5%-ában eredményezi a dohányzás leszokását. Ez az arány magasabb, ha a pácienssel történő foglalkozásban egészségügyi szakdolgozó is részt vesz.

A dohányzás leszokás segítő programokban, melyeket képzett szakember végez (komplex megközelítés = gyógyszer és magatartás terápia), a siker jóval magasabb: egy év elteltével az leszokottak aránya 30% körül van.

A mérhető, kézzelfogható anyagi eredmények hiányában azonban nehéz kampányolni. Ha sikeres prevenciós programok következtében a jelenlegi tizenévesek nem kezdenek el dohányozni, ennek a hatása a morbiditás-mortalitás alakulására 30-50 év elteltével jelentkezik. Ha a jelenleg dohányzó felnőttek abbahagyják a cigarettázást, ez a morbiditás-mortalitás csökkenésében már rövidebb távon, 10-30 év múlva észlelhető. Ezek az időintervallumok pedig meglehetősen tágak ahhoz, hogy gazdasági számításokat lehessen alapozni rájuk.

Mi a haszna a dohányzás leszokásnak?

A Világbank becslése szerint a dohányzás leszokást segítő programok a jelenleg ismert leginkább költség-hatékony egészségügyi intervenciós eljárások: egy “megmentett” életévre jutó költség a közepesen fejlett országokban 276 USD.

Számításaik szerint, ha ez a költség alacsonyabb, mint az adott ország egy főre jutó éves GDP-je, akkor a program kifizetődő (Magyarországon 2000-ben az egy főre jutó éves GDP 11676 USD volt). A hazai leszokást segítő programban 1994. és 1999. között, egy leszokott dohányosra eső társadalmi költség 5000 Ft volt.

A dohányzás visszaszorítása a leszokás útján a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések csökkenő kockázata mellett egyes betegségek (pl. idült obstruktív légúti megbetegedések) gyógykezelésének az első lépcsőjét jelenti.

forrás: sulinethu

error: Content is protected !!