dohányzás ártalmai, dohányzás káros egészségre, dohányzás leszokás, dohányzás munkahely,

dohányzás ártalmai, dohányzás káros egészségre, dohányzás leszokás munkahely miatt

 

 

 

Az USA-ban már az is előfordult, hogy a munkáltatók fizetéslevonással büntették dohányzó alkalmazottaikat.

De egyre több amerikai cégnél vezetik be a nikotinteszteket, a zugdohányosokat pedig – mintegy húsz szövetségi államban – az elbocsátás veszélye fenyegeti. Ez esetben nem csak arról van szó, hogy “lapátra kerül”, aki megszegi a munkahelyi füstölés szigorú tilalmát.

Azok is megüthetik a bokájukat, akik otthon dohányoznak, és a kötelező vizsgálaton szervezetükben nikotint találnak – olvasható a Menedzsment Fórum egyik korábbi cikkében.
Eljöhet hozzánk is ez a világ? – a körkérdésre egy munkaerő-közvetítő cég branch menedzsere, egy felső vezetők kiválasztására specializálódott fejvadász cég ügyvezetője, illetve egy brit dohányipari cég HR igazgatója reagált.

Tóth Zsuzsanna, a BAT Magyarország és Ausztria HR igazgatója elmondta, hogy a külföldi szigorú gyakorlatokból sokat átvesz hazánk, de pl. dohánytermékek reklámozását nálunk szigorúbban szankcionálják.

Kiemelte: fontos, hogy a nemdohányzók füstmentes környezetben dolgozhassanak, ugyanakkor a cigaretta egy legális termék (amely után nem mellesleg rengeteg adót is fizetünk), így a dohányosoknak joguk van cigarettázni.

Meg kell találni azt a megoldást, amely egyszerre védi a nemdohányzókat, de a dohányosok jogait is figyelembe veszi. Továbbá úgy gondolja, hogy minden szabályozásnak a társadalom akaratát kell tükröznie, tehát üdvös, ha egy társadalmi konszenzus és komoly hatástanulmány alapján születik meg.

“Nem vagyok biztos benne, hogy hazánk lakossága készen állna egy amerikai jellegű, szélsőséges szabályozás bevezetésére” – hangsúlyozta Tóth Zsuzsanna.

 

 

2007. 06. 22.

error: Content is protected !!