dohányzás leszoktatás, dohányzás ártalmai, dohányzás elvonási tünetek, nők cigileszokáskor evésbe menekülnek, dohányzás leszokás, nők dohányzás leszokása nassolás,

dohányzás ártalmai, dohányzás elvonási tünetek, nők cigileszokáskor evésbe menekülnek nők dohányzás leszokása nassolás,

 

„Azok a nők, akik féltik alakjukat, jóval ritkábban tesznek kísérletet a dohányzástól való megszabadulásra, mint azon társaik, akik kevesebbet törődnek a mérleg mutatta számokkal. Előbbiek messze gyakrabban szakítják félbe leszokási terápiáikat, és ténylegesen hízni kezdenek, ha mégis próbálkoznának” – mondja Michele Levine, kutatásvezető. Azok a kísérletek, amelyek a leszokást diétával kombinálják, rendre kudarcot vallanak.

A Michele Levine által vezetett tudóscsoport 349 olyan dohányzó nő részvételével folytatta le megfigyeléseit, akik különösen féltették alakjukat. A nők egy része – pontosan 106-an – bupropion hatóanyagú gyógyszert kapott, és emellett a testsúly kordában tartását kifejezetten részletező terápián vett részt. Egy 87 fős kontrollcsoport ugyanekkor szintén megkapta mindennapi bupropion-adagját, ám a terápia nem tért ki a testsúly megtartásának lehetőségeire. A harmadik, 89 tagú társaság hatóanyag nélküli placebót szedett, és a kettes csapat általános terápiás ülésein vett részt.

Levine három hónap után konstatálta, hogy a résztvevők 31,8 százalékának sikerült leszoknia. Ez az arány a megfigyelés után egy évvel már csak 16,3 százalékot tett ki, sokan tehát újra visszaszoktak a cigarettára. A leszokásban azon csoport tagjai teljesítettek különösen kiemelkedően, akik a gyógyszer mellett a súlygyarapodás megakadályozását célzó témákban bővelkedő terápiás összejöveteleken vettek részt. E csoport résztvevői közül a nők 40,6 százaléka szokott le a harmadik hónap végére, és egy év elteltével is még 23,6 százalékuk vallotta magát füstmentesnek.

A „placebócsoport” körében ezek a számok 18,4, illetve 8,1 százalékot tettek ki. Azok a visszaeső nők, akik a bupropion szedése mellett a „testsúlyterápián” vettek részt, messze tovább tartottak ki cigaretta nélkül, mint a placebót szedő társaság: előbbiek átlagosan 266 napig nem dohányoztak a hatóanyag nélküli tablettát szedők 46 napjával szemben.

A sztenderd terápiás üléseken megjelenők esetében, akik ugyanakkor gyógyszert is kaptak, a leszokást elősegítő tabletta nem tanúsított leszokást támogató hatást.

 

– focus.de –

 

keywords:
dohányzás leszoktatás, dohányzás ártalmai, dohányzás elvonási tünetek, dohányzás leszokás, nők dohányzás leszokása nassolás,

error: Content is protected !!