gyerekei sírnak tudjak mi lesz a sorsuk

gyerekei sírnak tudjak mi lesz a sorsuk

Megtagadták a sebészeti 
beavatkozást egy dohányostól 
(UPI, 2007. szeptember 14.) 
  
Londoni orvosai nem akarják megoperálni egy 57 éves 
építőipari munkát törött bokáját dohányzása miatt.
A kórház vezetői szerint John Nuttall-nak fel kell adnia 
szokását, azt, hogy napi 20 szál cigarettát szív el, 
annak érdekében, hogy műtétre jogosult legyen. 

Nuttall három helyen törte el bokáját még 2005-ben, ugyanakkor 40 éve dohányzik. A sajtótermék szerint Nuttall nem dolgozik és mofint szed a fájdalom miatt. A páciens elmondta, hogy már megpróbált leszokni a dohányzásról, napi 10 szál/hét alá sohasem tudta csökkenteni a fogyasztását. A Royal Cornwall Hospital szóvívője szerint Nuttallműtétjét valóban lehalasztották “nikotinnal kapcsolatos problémák” miatt. A passzív dohányzás nemcsak az emberekre, hanem az otthoni kedvencekre, a háziállatokra is káros; kutyák, macskák és madarak esetében is kialakulhat emiatt rákos megbetegedés egy friss amerikai tanulmány szerint. Szájüregi daganatokat és nyirokrendszeri duzzanatokat okozhat a macskáknál, ha a gazdik aktív dohányosok – állapították meg az Oklahomai Állami Egyetem kutatói. A cigarettafüst tüdő- és orr-rák kialakulásához vezethet a kutyáknál, a madarak pedig tüdőrákot kaphatnak – közölte Carolynn MacAllister egyetemi állatorvos. 
 
A Coloradói Állami Egyetem kutatói az oklahomai tanulmány következtetéseit megerősítve egy friss vizsgálat során megállapították: különösen a kutyáknál mutatható ki összefüggés a passzív dohányzás, valamint az orr- és homloküreg megbetegedései között. A coloradói szakértők arra is rájöttek, hogy a rövid orrú kutyák hosszabb orrú társaiknál nagyobb gyakorisággal kapnak tüdőrákot. Forrás: MTI alapján nepszava.hu


SKÓCIA: A skót bárdolgozók egészségi állapota javul a dohányzási tilalom bevezetése után (a2mediagroup.com, 2007. szeptember 11.)
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a tilalom bevezetése óta a dohányzó bárdolgozók kevesebb nikotint vesznek magukhoz, azaz csökkentették az elszívott cigaretta-mennyiséget amellett, hogy passzív dohányzás is ritkábban éri őket. 
A bárok dolgozói kevesebb légúti panaszt említettek a skót dohányzási tilalom bevezetése után, állítják a University of Aberdeen kutatói. Szintén kevesebbszer számoltak be a szem és torok irritációjáról. Az egészségi állapot javulásáról a dohányzó és nemdohányzó bárdolgozók egyaránt beszámoltak. Forrás : a2mediagroup.com A tudományos kutatás elérhetősége: annhyg.oxfordjournals.org

Jöjjön Hawaii-ra, egész nap dohányozhat! (stop.hu, 2007. szeptember 1.)
Heves vitát váltott ki a Hawaii-szigeteken az az állami támogatással indított marketingkampány, amellyel a japán turistákat igyekeznek visszacsalogatni a csendes-óceáni szigetekre – azzal az üzenettel, hogy a dohányzási tilalom közel sem teljes. A kampányt szervező Hawaii Tourism Japan szervezet szerint erre az üzenetre szükség van, mert a média pontatlan tudósításai miatt sok japán hiszi azt, hogy mindenre kiterjedő dohányzási tilalmat vezettek be az Egyesült Államok 50. tagállamában, emiatt kevesebben választották úti célnak. Az igazság ezzel szemben az, hogy csak a zárt légterű nyilvános helyeken tiltották meg a füstölést. A reklámhadjárat a Smoking with Aloha nevet kapta, ami ezért érdekes, mert az aloha a hawaii nyelv fő üdvözlési formulája, szó szerinti fordításban azonban az élet leheletét jelenti. Forrás: stop.hu

USA: Ausztrál dohányzásellenes rekámfilmeket mutattak be a TV-k New Yorkban (Herald Sun, 2007. szeptember 7.)
Az ausztrál dohányzásellenes kampányban használt reklámfilmeket most New Yorkban is vetítik. Az egyik igen explicit filmben egy elzáródott artériából egy zsíros lerakódást távolítanak el – a film a cenzorokból “M” (csak felnőtteknek) figyelmeztetést kapott. A New York Post szerint a reklámfilmek, melyeket sportesemények szüneteiben vetítenek “az amerikai TV-kben valaha bemutatott legsokkolóbb filmek”.  
“A manapság legkifejezőbb TV-ben bemutatott jelenetek nem sezxről szólnak, hanem egy új dohányzásellenes reklámkampány részei”, írta a Post újságírója.  
Suzie Stillman, a Quit megbízott igazgatója örül, hogy a leszokást segítő üzenetek ilyen hatást értek el New Yorkban. Forrás és a teljes cikk: news.com.au


KÍNA: Az EU egészségügyi vezetője felkéri Kínát, hogy tiltsa meg a dohánytermékek promócióját a Formula-1 versenyen (AP, 2007. szeptember 12.) 
 
Markos Kyprianou egészségügyi biztos arra kéri Kínát, hogy a következő hónapban megrendezésre kerülő kínai Grand Prix-n az EU jogszabályával azonos módon tiltsák meg a dohánytermékek promócióját. Kyprianou a kínai egészségügyi miniszter-helyettesnek, Chen Xiaohong-nak elmondta, hogy az EU aggodalommal figyeli, hogy az F-1 közvetítések révén a dohányreklámok visszajutnak Európába. “Aggódunk emiatt, mivel világos, hogy a törvényeink külföldön nem hatnak, nem is alkalmazhatók az EU-n kívül”, mondta Kyprianou.  
“A versenyeket azonban Europában is közvetítik, tehát bizonyos módon aláássa és csökkenti azoknak a törvényeknek a hatékonyságát, melyek polgárainkat, különösen a fiatalokat hivatottak megvédeni ettől a fajta dohányipari marketingtől”, mondta.  
Kína a dohányreklámozás és promóció szinte minden formáját megtiltotta, de az F-1-el kivételt tett. A sportverseny rendezői azért kaptak felmentést, mert az ország profitálni kíván a versenyekből. “Sürgetten a kínai kormányt, hogy vezessen be teljes tilalmat a dohányreklámokra és a dohányipari szponzorálásra”, mondta Kyprianou. Elmondta, hogy a felek megegyeztek, hogy a témában további megbeszéléseket tartanak. (Forrás: http://canadianpress.google.com/article/ALeqM5hhMIe2d8KQOzp-LAKEbAbmYPb_jg)

Halálos beteg nyilatkozik a reklámfilmben (Globalink-hír, 2007. szeptember 14.) “Deborah vagyok, 38 éves és a dohányzás eldohányozta ezt a testet.” A reklámfilm: whyquit.com
A szomorú történet egy 38 éves IV stádiumú tüdőrákkal küzdő anya történetét mutatja be, aki 11-12 éves kora óta szívott Marlborót. A tüdőrák áttéteket adott a nyirokcsomókba és a csigolyákba. (Forrás: John Polito, Globalink)

Bagórágók pusztítása: a füstmentes dohányzás is rákkeltő  (hvg.hu, 2007. augusztus 30.)  
A bagórágás veszélyesebb a dohányzásnál is, mivel e szokás rabjai még több karcinogén anyagot juttatnak a szervezetükbe – mutatták ki amerikai kutatók.   
Amerikai kutatók 420 dohányost és 182 bagórágót vizsgáltak meg, és kiderült, hogy az utóbbiak vizeletében több az NNK nevű rákkeltő anyag, illetőleg ennek mellékterméke, mint az előbbiekében.  
Laboratóriumi állatokról bebizonyosodott, hogy az NNK a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy és az orrnyálkahártya rákos megbetegedését okozza.  
A kutatást a Minnesotai Egyetem Rákkutató központjának munkatársai végezték, és a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban számoltak be róla. (forrás: http://hvg.hu/egeszseg/20070830_fustmentes_dohanyzas_rakkelto.aspx)

A volt dohányosoknak is félniük kell a tüdőráktól (stop.hu, 2007. augusztus 31.)
Több évvel a leszokás után, az egykori dohányosoknak még mindig sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy tüdőrákot kapjanak, mint azoknak, akik sosem cigiztek. A kutatók most arra is rájöttek, hogy miért. Bár a dohányzás számos negatív hatása visszafordítható idővel, ha a nikotinfüggő leszokik a cigiről, ez sajnos a tüdőrák esetében nem mondható el. A cigaretta ugyanis alapvetően megváltoztatja annak a génnek a működését, amely hatással van a tüdőrák kialakulására.  
Kanadai tudósok 24 ember tüdőszövetét vizsgálták meg. Közülük nyolc aktív dohányos volt, 12-en már leszoktak a cigiről, négyen pedig sosem dohányoztak.  
Megállapították, hogy a cigarettában lévő méreganyagok alapvetően megváltoztatják egyes gének működését, ezek a gének pedig nem regenerálódnak.  
Ha valaki leszokik a dohányzásról, annak jelentősen csökken az esélye arra, hogy tüdőrákos lesz. A kockázat azonban még így is sokkal magasabb, mint azoknak, akik sosem cigiztek. Azt azonban a kutatók hangsúlyozták: a dohányzásról való leszokás mindenképpen csökkenti az esélyt a betegség kialakulására, ezért érdemes végleg letenni a cigarettát. (Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=188208)


A helytelen életmód halálos veszélyei (stop.hu, 2007. szeptember 2.)
Az életmód megváltoztatásával és a veszélytényezők kiiktatásával sok haláleset megelőzhető lenne a szívbetegeknél, de a felmérések azt mutatják, hogy a páciensek figyelmen kívül hagyják az orvosok tanácsait – állapította meg az a Bécsben vasárnap közzétett összehasonlító vizsgálat, amelyet nyolc európai országban, köztük Magyarországon végeztek David Wood brit kardiológus irányításával.
A több mint 25 000 orvos és kutató részvételével a bécsi Vásárközpontban zajló ötnapos európai kardiológiai megakongresszus elé tárt jelentés szerint a szívinfarktust szenvedett páciensek 20 százaléka egy évvel a betegség kialakulása még mindig cigarettázott, holott a dohányzás az egyik fő előidézője a különböző szív-, keringési és koszorúér-problémáknak. A túlsúlyosság szintén az elsődleges veszélytényezők közé tartozik, de a vizsgálatban részt vett nyolc és félezer beteg között az elhízottak aránya egyenesen nőtt, méghozzá 25-ről 38 százalékra.  
A Csehországra, Finnországra, Franciaországra, Hollandiára, Magyarországra, Németországra, Olaszországra és Szlovéniára kiterjedő, tizenkét évet átfogó vizsgálat során három alkalommal mérték fel a kezeltek állapotát.  
 
A harmadik rizikófaktor, a magas vérnyomás területén sem következett be jelentős javulás, sőt: hipertóniával küszködő betegek aránya az első vizsgálatnál 58,1, a másodiknál 58,2, a harmadiknál pedig 60,9 százalékot mutatott. Emelkedett a magas vércukorszinttel rendelkezők száma is – a diabétesz ugyancsak hozzájárulhat a szív- és keringési zavarokhoz -, 17,4-ről 28 százalékra. 
Az orvosok szerint az életmód megváltoztatásával, a dohányzásról való leszokással, az egészséges táplálkozással, a rendszeres napi félórás mozgással, a stressz elkerülésével évente több millió halálesetet lehetne megelőzni Európában. 
Az már régóta tudott, hogy az iparosodott országokban első számú “halálosztóvá” a szív- és keringési problémák váltak, köztük az infarktus, szívelégtelenség, koszorúér-elzáródás. A kongresszuson most elhangzott, hogy ez a betegségfajta egyre inkább fenyegeti a fejlődő országokat is. Ma már évente 17,5 millió ember halálát okozzák világszerte szív- és keringési zavarok.  
A tanácskozás elé terjesztett beszámolók megerősítették, hogy Európában ugyancsak “listaelső” ez a kór. A földrészen hozzávetőleg tizennégy millióan szenvednek szívgyengeségben: a szív teljesítőképességének csökkenésével járó betegség végzetesebb, mint a rák legtöbb fajtája. Az érintetteknek csaknem a fele nem él tovább öt évnél. A statisztikák azt mutatják, hogy a halálesetek 49 százaléka szív- és keringési zavarokra vezethető vissza Európában. A negyvenöt éven felüli férfiaknál és hatvanöt éven felüli nőknél a meszesedés következtében fellépő koszorúér-elzáródás a legfőbb elhalálozási ok.  
Becslések szerint évente 170 milliárd eurót költenek Európában a szív- és keringési problémákkal küszködő betegek kezelésére. Forrás: stop.hu


A kézzel sodort cigaretta veszélyesebb (stop.hu, 2007. szeptember 5.) 
 
A kézzel sodort cigarettát fogyasztók ugyan kevesebb dohányt szívnak el, de náluk jóval nagyobb a tüdőrák kialakulásának veszélye – állítják norvég kutatók, akik tüdőrákos betegek körében végeztek vizsgálatot. A kutatás apropója az volt, hogy Norvégiában igen népszerű a gyári cigaretták helyett a saját sodrású. A skandináv országban a sodort cigarettákba vett dohány az összesen vásárolt dohányáruk egyharmadát teszi ki.
A “mezítlábas” vagy “talpatlan” cigarettában a füstszűrő hiánya miatt nagyobb a nikotin- és kátránytartalom, ezért veszélyesebb, még akkor is, ha fogyasztója összességében kevesebb dohányt szív el – mutattak rá a norvég kutatók.
A kutatásról a tüdőrák világkonferenciáján számoltak be Szöulban. Hasonló eredményre jutottak egy másik kutatás során is, amelyet maguk sodorta cigarettát szívó hispán asszonyok között végeztek az Egyesült Államok délnyugati részén. A tüdőrák – amely az egyik leggyakoribb rákfajta – évente 1,3 millió ember halálát okozza a világon. (Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=190781)

Passzív dohányzás: légúti és más egészségre gyakorolt hatások (Clinics in Chest Medicine, Vol 28, 3. szám, 2007. szeptember, 559-573. oldal)  
  
Reardon JZ (Hartford Hospital, USA)  cikke szerint az emberek általában jobban informáltak az aktív, mint a passzív dohányzás ártalmai felől. Ahogy egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, egyre nyilvánvalóbb, hogy a passzív dohányzás veszélyes. A passzív dohányzásnak nincs biztonságos szintje. Az USA tisztifőorvosának 2006-os jelentésében Dr. Richard H. Carmona úgy foglal állást, hogy “a vita végetért”. Ennek ellenére amerikaiak milliói vannak kitéve passzív dohányzásnak otthonaikban és munkahelyükön.A dohányzás mellőzését gyermekek jelenlétében, minden gyermekek által használt közlekedési eszközön és minden más helyen, melyre még nem vonatkoznak a mközterületi dohányzást tiltó törvények mielőbb törvényi úton kell biztosítani. A passzív dohányzás a COPD egyik rizikófaktora, a klinikusoknak rá kell kérdezniük a páciensek passzív dohányzására és javaslatot kell tenniük annak elkerülésére. (Forrás: http://www.sciencedirect.com/science/journal/02725231
 
Példamutató írek: betiltották a munkahelyi dohányzást, kevesebb az infarktus 2007. szeptember 7.Írországban mintegy tíz százalékkal csökkent az infarktusok száma egy évvel azt követően, hogy a munkahelyeken az egész országban betiltották a dohányzást – hangzott el az Európai Kardiológusok Társaságának konferenciáján Bécsben.   
Az egész országra kiterjedő tiltás 2004 márciusában lépett életbe, s egy év múlva kimutatták, hogy Írország délnyugati részén 11 százalékkal kevesebb az infarktusok száma. “Az egészségügyi hatóságok számára szerte a világon ez a példa jó alap arra, hogy fontolóra vegyék a munkahelyi dohányzás betiltását” – mutattak rá a szakemberek. 
A dohányzás a legfőbb megelőzhető halálozási ok a világon. A közelmúltban végzett kutatások eredménye szerint a passzív dohányzás is infarktushoz vezethet.  
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) idén májusban az egész világot arra szólította fel, hogy mindenütt tiltsák be a dohányzást a munkahelyeken és a zárt nyilvános helyeken.  Forrás: MTI alapján hvg.hu


Példamutató ír-infarktus (stop.hu, 2007. szeptember 7.)
Írországban mintegy tíz százalékkal csökkent az infarktusok száma egy évvel azt követően, hogy a munkahelyeken az egész országban betiltották a dohányzást – hangzott el az Európai Kardiológusok Társaságának konferenciáján Bécsben. 
Az egész országra kiterjedő tiltás 2004 márciusában lépett életbe, s egy év múlva kimutatták, hogy Írország délnyugati részén 11 százalékkal kevesebb az infarktusok száma. 
“Az egészségügyi hatóságok számára szerte a világon ez a példa jó alap arra, hogy fontolóra vegyék a munkahelyi dohányzás betiltását” – mutattak rá a szakemberek. 
Ám két év múlva már nem volt további jelentős csökkenés az infarktusok számában íreknél. A dohányzás a legfőbb megelőzhető halálozási ok a világon. A közelmúltban végzett kutatások eredménye szerint a passzív dohányzás is infarktushoz vezethet. 
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) idén májusban az egész világot arra szólította fel, hogy mindenütt tiltsák be a dohányzást a munkahelyeken és a zárt nyilvános helyeken. A szívbetegséggel diagnosztizált dohányosok közül minden ötödik tovább folytatja a dohányzást – hívták fel a figyelmet a szerdán befejeződött bécsi kongresszuson. Forrás: stop.hu

Gyógyhírek 2007. szeptember 11Az elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növeli az időskori dohányzás – derült ki egy közel hétezer, átlagosan 70 éves férfi és nő közreműködésével végzett holland vizsgálatból. Míg a dohányzásról leszokottak körében “csak” 15, az aktuálisan is a szenvedélynek hódolók esetében 47 százalékkal mutatkozott gyakoribbnak a demencia azokhoz képest, akik sosem gyújtottak rá. (Neurology) Forrás: nol.hu

SPANYOLORSZÁG: A “dohányzásellenes törvény” hatásai a passzív dohányzásra (BMC Public Health. 2007 Aug 30;7(1):224

Galan I és mtsai cikke elemzi a 2006 januárjában bevezetett spanyol dohányzásellenes törvény hatásait. A törvény teljes munkahelyi dohányzási tilalmat és részleges éttermi dohányzási tilalmat vezetett be. Módszer: Keresztmetszeti, populációs szintű vizsgálat. A passzív dohányzásnak kitettséget mérték a jogszabály bevezetése előtti és utáni két hónapban a madridi régióban (2005. október és november; n=1750, illetve 2006. január-július; n=1252). Eredmények: Az otthoni passzív dohányzás mértéke alig változott. Munkahelyeken azonban jelentős javulás volt észlelhető a törvény hatályba lépése után. Kisebb mértékű, de szintén javulás volt észlelhető éttermekben és bárokban is. A spanyol adatok is bizonyítják a füstmentes környezetet megteremtő jogszabályok eredményességét.  A cikk: biomedcentral.com


HOLLANDIA: A dohányzás és a dementia, illetve az Alzheimer-kór kockázata közötti összefüggés: A Rotterdam-study (Neurology 2007;69:998-1005) 
C. Reitz és mtsai (Erasmus Medical Center, Rotterdam, Hollandia) nagy populációs kohorszon vizsgálták hosszú nyomon követési időn át, hogy a dohányzás és a doboz/év összefüggést mutat-e a dementia, Alzheimer-kór (AD) és vascularis dementia (VaD) kockázatával.  
 
Módszer: Prospektív vizsgálat, populációs kohorsz, 6868 fő, 55 év+, akik a vizsgálat kezdetekor nem mutatták dementia jeleit. Az APOE4 allél, nem, kor, dohányzási státusz és dementia közötti összefüggést vizsgálták.  
Eredmények: Az átlagos nyomon követési idő 7,1 év volt. A vizsgálat kezdetekor már fennálló dohányzás növelte a dementia kockázatát (HR 1,47, 95% CI 1,18-1,86) és az AD kockázatát is (HR 1,56, 95% CI 1,21-2,02). A betegség rizikója csak azoknál nőtt, akik nem rendelkeztek az APOE4 alléllel. Nem volt viszont összefüggés a dohányzás és a VaD rizikója között, és szintén nem volt összefüggés a múltbeli dohányzás és a dementia, AD vagy VaD rizikója között.  
Következtetés: Az aktuális dohányzás növeli a dementia kockázatát. Ez sokkal hangsúlyosabban jelentkezik APOE4 allélt nem hordozókon, mint az azt hordozókon. Forrás: neurology.org

AUSZTRIA: A dohányzásról leszokás növeli az életesélyeket coronaria-bypass után (Doctor’s Guide, 2007. szeptember 10
A kutatók azt találták, hogy a coronaria-bypass műtét utáni első évben 40%-al csökken a mortalitás azoknál a pácienseknél, akik abbahagyják a dohányzást. A vizsgálat 30 éves nyomon követést foglal magába, de csak egyetlen központ, a holland Erasmus Medical Centre (Rotterdam) eredményeit tartalmazza. A kutatást eredményeit a European Society of Cardiology (ESC) bécsi kongresszusán mutatták be.  
A mortalitásbeli csökkenés átlagosan 3 életév-nyereséget jelent. Régóta tudják, hogy a dohányzás és a szívbetegségek előfordulása összefügg, de eddig úgy gondolták, hogy a dohányzásról leszokás ebben a stádiumban már túl késő. A kutatás ezt a tévhitet igyekszik eloszlatni. (Forrás és a teljes cikk: docguide.com


SKÓCIA: Az otthoni dohányzás a skót dohányzási tilalom bevezetése után: egy kvalitatív vizsgálat  
Phillips R, Amos A és mtsaik (University of Edinburgh) célja az volt, hogy értékelje az otthoni dohányzás előfordulásának valószínűségét a teljes dohányzási tilalom bevezetése után.  
Módszer: Kvalitatív, keresztmetszeti vizsgálat, mely részben strukturált interjúkat alkalmazott. A vizsgálatba bevontak skót lakosok és a megkérdezés a dohányzási tilalom 2006. március 26-i bevezetése után történt.  
A minta 50 felnőttből állt (életkor: 18-75 év), különböző társadalmi-gazdasági csoportokból, dohányossal élő dohányosok, nemdohányzóval élő dohányosok és dohányossal élő nemdohányzók kerültek a mintába. 
Eredmények: A passzív dohányzás kifejezés jól ismert. A válaszadók különböző mértékben voltak tájékozottak a passzív dohányzás hatásairól, egyesek nem ismerték, hogy ez ártalmas. A gyermekeket azonban mindenki fogékonynak nevezte a passzív dohányzás ártalmaira. A legtöbben arról számoltak be, hogy otthonukban is korlátozzák a dohányzást. ha a családban gyermek vagy unoka van, a dohányzás korlátozása szigorúbb. A válaszadók azonban elismerték, hogy gépkocsijukban még szigorúbban korlátozzák a dohányzást. 
A tilalomról megfogalmazott vélemények vegyesek voltak. Csak kevesen állították, hogy a jogszabály befolyásolta volna otthoni dohányzásukat, és senki sem állította, hogy befolyásolta volna azt, hogy otthonukban hol engedik meg a dohányzást. Forrás: bmj.com


Kirsten Dunst újra szingli 2007. szeptember 10.) 
Kirsten Dunst végleg kiadta az útját a Razorlight frontemberének, Johnny Borrellnek. A szőke díva és a brit rocker március óta randizott egymással, állítólag kapcsolatuk nagyon szenvedélyes volt, és nemrégiben a zenész beköltözött a Pókember széria főszereplőnőjének bérelt londoni lakásába, ám a kapcsolatuk mára tönkrement. 
Borell azt állítja, hogy románcuknak végül éppen az összeköltözés vetett véget, teljesen világossá vált számukra, hogy életstílusuk, életfelfogásuk teljesen különböző. 
Állítólag Dunst elvárta volna, hogy barátja kivegye a részét a házimunkából, a ház körüli teendőkből, de ehhez a rockernek egyáltalán nem füllött a foga. 
“Kirsten egész egyszerűen koszosnak tart. Nem bírja a cigaretta füstöt, utálja a szétdobált sörösüvegeket és a kajamaradékokat a nappalijában. Nem csodálom, és nem is vádolom ezért, de én nem tudok megváltozni. Egyébként is, én úgy élek, mint egy bagoly, mostanában nagyon lefoglalnak az új lemezünk munkálatai és éjszakától reggelig pörögtem, ő viszont a nappal együtt ébred és akkor indult dolgozni, amikor én még javában melóztam. A helyzetünk tarthatatlanná vált. Sajnálom, hogy így alakult.” – nyilatkozta Borell. (Forrás: stop.hu 

error: Content is protected !!