dohányzásellenes nap, dohányzás leszoktatás egyszerűen biztosan!

dohányzásellenes nap, dohányzás leszoktatás egyszerűen biztosan

Egyesült Államokban 1977-ben tartották meg az első országos „Ne gyújts rá!” napot. Az ötlet egyébként 1971-ből származik, amikor egy bizonyos Arthur P. Mullaney Randolph-ban (Massachussets) ezen a napon arra kérte a dohányosokat, hogy egy napig ne gyújtsanak rá és azt az összeget, amit ezen a napon eldohányoznának adományozzák egy iskolai jótékonysági alap számára. 1974-ben a napot megünnepelték Minnesotában, majd 1976-ban Kaliforniában. Végül, a nap első országos ünneplésére 1977 novemberében került sor. Ez elmúlt években egy sor neves személyiség karolta fel a dohányfüstmentes élet ügyét, többek között Sammy Davis Jr és „Jockey Ewing” alias Larry Hagman.1991 óta egy alapítvány Lengyelországban is megrendezi a „Nagy lengyel ne gyújts rá!” napot. Azóta a kampányt minden évben megismétlik, és ma már ez a legnagyobb lengyel népegészségügyi kampány. A vizsgálatok szerint a lengyelek 80-90%-a halott a 15 éve megrendezésre kerülő lengyel kampányokról; sőt, a lengyel dohányosok 20-30%-a a kampány hívószavára válaszolva kevesebbet szívott azon a napon, 1%-uk pedig leszokási kísérletbe fogott. Ez évi 1 millió leszokni vágyó dohányost jelentett, és évi 200-400 ezer embernek végleg sikerült leszokni a dohányzásról a kampány hatására. A dohányzásról sikeresen leszokott lengyeleket arra kérik, hogy küldjenek egy képeslapot a szervező „Egészségfejlesztési Alapítvány”-nak. 1992 óta a leszokottak több mint 300 ezer képeslapot küldtek be.

Svédországban egy hétig tartó akciósorozat kíséri a novemberi napot. Romániában 2002-ben kormányhatározat tette minden év novemberének harmadik csütörtökét „Nemzeti dohányfüstmentes nap”-pá.

Leszokás a dohányzásról

A dohányzásról leszokni nehéz, de lehetséges. A felmérések szerint Magyarországon több mint egymillió leszokott dohányos él. 2004-ben a dohányosok fele állította azt, hogy a megelőző esztendő során tett egy komoly erőfeszítést a dohányzásról való leszokásra. A dohányzásról leszokás elősegítése hatásos és költség-hatékony egészségügyi beavatkozás. A leszokás elősegítése sokkal gyorsabban képes csökkenteni a dohányzás által a társadalomra rótt költségeket, mint a rászokás megelőzése. Bármilyen idős korban történik a dohányzás abbahagyása, annak kimutatható előnyei vannak, de: minél előbb, annál jobb. A tapasztalatok szerint ha valaki 35 éves kora előtt teszi le a cigarettát, hosszú távú kilátásai nem lesznek rosszabbak azokénál, akik sohasem dohányoztak. A hazai dohányosok országszerte 140 helyen – döntően háziorvosi rendelőkben és tüdőgyógyászati szakrendelésen – kaphatnak segítséget a leszokáshoz (dohányzásról leszokást segítő hálózat). A nikotinfüggőség kezelésére alkalmas gyógyszerek (például nikotinhelyettesítő kezelés) minden leszokni vágyó számára hozzáférhetők, de más szolgáltatások között is választhatnak, melyek egyeseknél szintén sikeresek voltak.

  1. január 1. óta hívható a „leszokást segítő kék szám” (06-40-200493) , melyen a dohányosok útmutatást kaphatnak a leszokáshoz igénybe vehető segítségről. A szolgáltatás igénybe vételéért egy helyi hívás árát kell megfizetni. A szám megjelenik a cigarettadobozokon is: ez az egyik a 14 forgó rendszerben a dobozokra rányomtatott figyelmeztető felirat közül.

Költség-hatékony-e a dohányzásról leszokás elősegítése?

1998-ban Dr. Barta Judit és munkatársai (GKI Gazdaságkutató Rt) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízásából elvégezték a különböző leszokást segítő beavatkozások gazdasági hatásvizsgálatát. A következő táblázat összefoglalja a különböző leszokást segítő intervenciók társadalmi hasznára vonatkozó becsléseket.

A beavatkozás leírása Egy dohányosra eső költség Egy dohányos leszokásának társadalmi haszna A beavatkozás megtérülése %ban
Nagyon rövid tanácsadás (3 perc) 18.000  

 

 

 

 

 

130.000

 

720
Rövid tanácsadás (5 perc) 17.000 765
Rövid tanácsadás (5 perc) + NRT 35.000 371
Rövid tanácsadás (5 perc) + szóróanyag 15.200 855
Rövid tanácsadás (5 perc) + szóróanyag + NRT 35.500 366
Leszokást segítő “klinika” (bennfekvéssel, 4 nap) 240.000 54

Látható, hogy a rövid tanácsadás és az NRT kombinációja, melyet a hazai leszokást segítő hálózat rendelésein a leszokni vágyóknak felkínálnak, dohányosonként mindössze 35.000 forintba kerül, és 130.000 forint hasznot hoz a társadalomnak.

A Magyar Dohányzásellenes Koalíció (a továbbiakban: Koalíció)

A Koalíció 2005. augusztus 30-án jött létre a csatlakozási szándékukat kinyilatkoztatott, a dohányzás elleni küzdelemben aktív vagy abban érdekelt civil szervezetek informális hálózataként. A tagszervezetek köre kiterjed a dohányzással kapcsolatos kutatásban, a közösségi szinten aktív szervezetekre ugyanúgy, mint az orvosi és más egészségügyi szervezetekre, továbbá a téma iránt érdeklődő privát cégekre. A Koalícióhoz csatlakozás a koalíció céljainak írásban történő elfogadásával történik. A Koalíciónak jelenleg 14 tagszervezete van. Az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány (lásd alább) biztosítja a koalíció titkársági funkcióit, menedzseli a koalíció tagjainak rendszeres összejöveteleit, a tagok közötti kommunikációt, annak nemzetközi kapcsolatait és saját forrásaiból biztosítja e tevékenységek ellátásával kapcsolatos anyagi kötelezettségeket. Az Alapítvány lépéseket tesz, hogy a fenti anyagi forrásokat folyamatosan megteremtse. A Koalíció benyújtotta csatlakozási szándékát az Európai dohányzás-megelőzési hálózathoz (European Network for Smoking Prevention, ENSP). Az ENSP vezető testülete 2005. szeptember 28-i ülésén a csatlakozási dokumentumokat elfogadta, már csak az ENSP tagszervezeteinek egyetértése szükséges ahhoz, hogy e nemzetközi koalíciónak a magyar koalíció is tagja legyen.

Egészségünkért a XXI. században Alapítvány

Az Alapítvány 1999-ben jött létre, alapítója Dr. Kricsfalvi Péter, akkori prevenciós miniszteri biztos. Az elmúlt esztendők során az Alapítvány főként a dohányzás visszaszorítását célzó kutatási tevékenységek, tréning-programok, ritkábban közösségi programok finanszírozásában, társfinanszírozásában vett részt. Az Alapítvány 1999 óta tagja az Egészségfejlesztési Alapítványok Nemzetközi Hálózatának. 2002-ben az American Cancer Society az Alapítványt „közép- és kelet Európa egyik legjelentősebb dohányzásellenes szervezetének” nevezte. Az Alapítvány nemzetközi partnerei között szerepel az Egészségügyi Világszervezet, a Világbank, a Victorian Health Promotion Foundation, illetve az European Network for Smoking Prevention.

error: Content is protected !!