cigi káros hatása, dohányzás ártalmas, dohányzás ellen dohányzás leszokás, dohányzás leszokás garanciával, dohányzás leszokás tippek, dohányzás leszoktatás elektromos cigarettával,

cigi káros hatása, dohányzás ártalmas, dohányzás ellen dohányzás leszokás, dohányzás leszokás garanciával, dohányzás leszokás tippek, dohányzás leszoktatás elektromos cigarettával,

Mi az egészségre gyakorolt hatás?

Az elektronikus cigi hatása az egészségre eddig még tisztázatlan! Néhány e‐cigit gyártó vállalat állítása szerint ez a termék nem tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek a hagyományos cigaretta égése során szabadulnak fel. Többen úgy reklámozzák az új generációs cigarettát, mint ami csökkenti a nikotinfüggőséget, habár több nemzetközi egészségügyi szervezet is ellenzi a termék dohányzás leszokás támogató eszközként történő forgalmazását.
Wiki forrrás:
Megtévesztő lenne azonban az “egészséges” jelzővel illetni az elektromos cigarettázást, hiszen a nikotin az emberi szervezetre káros, erős függőséget okozó méreg (egyébként széles körben elterjedt rovarirtószer-alapanyag). Használnak azonban olyan folyadékot is az e-cigaretta feltöltésére, mely nikotinmentes, és természetesen sokkal egészségesebb megoldás.

A teljes tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy  -idézet- nagybani forgalmazója az elektromos cigarettának. Így tehát ez egy visszafogott kommentárnak tekinthető, de a korrektség jelei egyértelműen.

dohányzás leszokás csak ez segít itt>>>

Több szabályozó hivatal figyelmeztet az e‐cigi egészségkárosító hatásaira! Az e‐cigaretta patron többféle aromát (dohány, mentol, csokoládé, vanília, karamell, kávé stb.) és különböző mennyiségű nikotint tartalmazhat, melyeket többek között glycerinben és propylén glikolban (PG) oldanak fel.

A patron további összetevői lehetnek a következő anyagok és kemikáliák: esszenciák, szerves savanyítók, anti‐oxidánsok, butyl valerate, isopentyl hexonate, lauryl laurate,benzyl benzoate, methyl octynicate, ethyl heptylate, hexyl hexanoate, geranyl butyrate, menthol, citric acid, water, alcohol, 2,3,5‐trimethylpyrazine, 2,3,5,6‐tetramethylpyrazine, 2,3‐dimethylpyrazine, acetylpyrazine, terpineol, ethyl maltol, guaiacol, acetylpyridine, octalactone.

A Kínából importált dohány ízesítésű folyadékok a következő anyagokat is tartalmazhatják: megastigmatrienone, beta‐damascenone, G2‐Acetylpyrazine, 2,5‐Dimethyl pyrazine, 1,3‐Propanediol, L‐Nicotin, linalool. 2009‐ben az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Felügyelet (Food and Drug Administration) az e‐cigaretták tesztelése során olyan anyagokat talált, amelyek a hagyományos dohányt tartalmazó cigarettában és annak égése során keletkező anyagok között is megtalálhatóak (diethylene glycol és dohány specifikus nitrosaminok).

Dohányzás leszokás a jó megoldás itt>>>

Számos olyan termékben volt kimutatható a nikotin, amelyről a forgalmazók azt állították, hogy nikotinmentes. Szintén ebben az évben a kanadai Egészségügyi Minisztérium összehívott egy e‐cigarettát ellenző tanácsot, mely álláspontja a következő: „ Habár ez az elektronikus termék úgy kerülhet forgalmazásra, mint a hagyományos dohányzás egy biztonságosabb alternatívája, vagy mint dohányzás leszokást támogató termék, az e‐cigaretta használata kockázatot jelent a nikotinfüggőség és mérgezés kialakulására.”

Az Egészségügyi Világszervezet 2008‐ban kijelentette, hogy nem támogatja az elektronikus cigaretta, mint dohányzás leszokást támogató eszköz legális forgalmazását és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e‐cigaretta használatát biztonságosnak nyilvánította.

A WHO arra hivatkozott, hogy még egyetlen komoly szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy ez a termék egy megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák során. Viszont nem vetette el annak a lehetőségét sem, hogy valamikor a jövőben ennek az eszköznek az alkalmazása esetleg majd hatásos eleme lehet a dohányzás leszokás támogatásnak.

Dohányzás leszokás a megoldás itt>>>

Douglas Bettcher, a WHO dohányzás ellenes kezdeményezésekért felelős megbízott igazgatójának nyilatkozata szerint: „Ha az e‐cigaretta forgalmazói szeretnének segíteni az embereknek a leszokásban, akkor klinikai és toxikológiai vizsgálatokat kell végezniük és eleget kell tenniük a szabályozási feltételeknek. Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet az e‐cigarettára, mint nikotinpótló terápiás eszközre tekinteni. A dohányzás és füstmentes világnapról itt:

http://who.int/mediacentre/news/releases/2011/wntd_20110530/en/index.html

A termék újszerűségének, valamint annak tisztázatlan kapcsolatának köszönhetően a dohányzást korlátozó rendeletekkel és a gyógyszerpolitikával, az elektronikus cigarettára vonatkozó törvénykezések és népegészségügyi hatásáról történő vélekedések országonként eltérőek.”
Forrás: ANTSZ


Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki igazolást amely azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik!

Az Országos Tisztifőorvos hivatkozva az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményére, valamint arra a tényre, hogy az eszköz egyetlen kedvező hatása sem bizonyított és a nikotin tartalma pontosan nem ismert, a termék forgalmazásának betiltását rendelte el! Két határozatot hoztak a VIII‐IX. kerületi, és a XX‐XXIII. kerületi tisztifőorvosok 2008‐ban.

A VIII‐IX. kerületi tisztifőorvos határozatában az elektronikus cigaretta forgalmazását közegészségügyi okok miatt felfüggesztette. A XX‐XXIII. kerületi tisztifőorvos határozatában a nikotin patronos elektronikus cigaretta forgalomba hozatalát, hagyományos kereskedelmi, valamint Interneten történő forgalmazását közegészségügyi okok miatt, felfüggesztette.

Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy az e‐cigaretta használata ‐ köszönhetően az Interneten keresztüli forgalmazásának ‐ sajnos egyre elterjedtebb a hazai dohányosok körében is, nem ismerve annak esetleges egészségre káros hatásait. Különös veszélyt jelenthet, hogy az eszköz különböző aromákban történő árusítása (csokoládé, vanília, karamell, stb.), kifejezetten vonzóvá teheti a terméket a fiatalkorúak számára, abban az esetben is, ha eddig még dohányt tartalmazó terméket nem fogyasztottak.

Ezáltal a nikotin tartalmú termékek közül az e‐cigaretta célcsoportja szélesebbé válhat. Fentiek miatt, a termék fogyasztásának akár komoly káros következményei is lehetnek a magyar lakosság egészségi állapotára.

Az elektromos cigaretták összetétele:

Az alábbiakban csak néhány a különböző összetételű oldatot érhető el:

Substance Recipe 1 Recipe 2 Recipe 3 Recipe 4 Az ügy érdeméről Recept 1 Recept 2 3 Recept Recept 4
Propylene glycol 85% 80% 90% 80% Propilénglikol 85% 80% 90% 80%
Nicotine 6% 4% 2% 0.1% A nikotin 6% 4% 2% 0,1%
Glycerol 2% 5% – 5% Glicerin 2% 5% – 5%
Tobacco essence – 4% 4.5% 1% Dohányzás lényege – 4% 4,5% 1%
Essence 2% – 1% 1% Essence 2% – 1% 1%
Organic acid 1% – – 2% Szerves sav, 1% – – 2%
Anti-oxidation agent 1% – – – Anti-oxidációs szer 1% – – –
Butyl valerate – 1% – – Butil valerát – 1% – –
Isopentyl hexonate – 1% – – Izopentil hexonate – 1% – –
Lauryl laurate – 0.6% – Lauril laurát – 0,6% –
Benzyl benzoate – 0.4% – – Benzil-benzoát – 0,4% – –
Methyl octynicate – 0-5% – – Metil octynicate – 0-5% – –
Ethyl heptylate – 0.2% – – Etil heptylate – 0,2% – –
Hexyl hexanoate – 0.3% – – Hexil hexanoát – 0,3% – –
Geranyl butyrate – 2% – – Geranyl butirát – 2% – –
Menthol – 0.5% – – Menthol – 0,5% – –
Citric acid – 0.5% 2.5% – Citromsav – 0,5% 2,5% –
Water – – – 2.9% Víz – – – 2,9%
Alcohol – – – 8% Alkohol – – – 8%

Részletekről>> http://casaa.org/uploads/ECA_The_Facts_About_Electronic_Cigarettes.pdf


Dohányzás
leszokás a megoldás itt

error: Content is protected !!