ellenzék vezetője rosszabb állapotba börtönbe, Navalnij ellenzékivezető

Navalnij ellenzék vezetője rosszabb állapotba börtönbe

Őrizetbe vették azokat az orosz orvosokat, akik odamentek a pokrovi börtöntelephez azzal a szándékkal, hogy megvizsgálják az ott fogva tartott Alekszej Navalnijt.

Egyre rosszabb Navalnij egészségi állapota a börtönben

Hétfőn még az ügyvédje segítségével létrehozott instragam posztban számolt be az orosz ellenzéki vezér arról, hogy 38 fokos láza van és állandó köhögéssel küzd. És arról is, hogy a börtönnek abból a részlegéből, ahol a büntetését tölti három embert vittek el kórházba tuberkolózis miatt.

Az orvosokat a börtöntelep előtt vették őrizetbe. A doktorok aggódnak Navalnij egészségéért, ami megromlani látszik. 

Miután az ellenzéki politikus lázra és köhögésre panaszkodott a láb-és hátfájásán felül, orvosai szerettek volna többet megtudni róla.

Az orosz nyelvű posztban azzal viccelődik, hogy

„ha nekem is tuberkulózisom van, az talán elűzi a hátfájásomat és a zsibbadást a lábaimból. Ez jó lenne.”

A bejegyzés szerint a tünetek ellenére folytatja azt az éhségsztrájkot, amelyet épp azért kezdett a múlt héten, hogy megfelelő ellátást kapjon a meglévő hát- és lábfájdalmára. Eközben a Putyin-párti Izvesztija újság azt írja, hogy a 44 éves Navalnij -t átszállították egy orvosi részlegre valamilyen légzőszervi betegség tüneteivel. A Moszkvától 100 kilométernyi távolságra fekvő Pokrovban,

ahol Navalnij -t börtönbe tartják, keddtől tüntetéseket hirdettek a követői addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást.

Megerősített rendőri jelenlét a pokrovi börtönnél.

Az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát és ellenőrző pontokat, szöges drótos akadályokat állított fel a börtön épületének közelében, és még az újságírók iratait is átnézik. 

Az intézmény vezetése a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Navalnij állapota kielégítő, megkapta a szükséges kezeléseket és még koronavírusra is tesztelték. 

Navalnij ellenzék vezetője egyre rosszabb állapotba börtönbe.

“Nincs meg minden információnk Navalnij egészségi állapotáról” – mondta egyik orvosa, Anasztázia Vasziljeva, a független orvosok szakszervezetének vezetője. “A legszörnyűbb a tudás hiánya és a bizonytalanság. Ez nem csak bennünk, az orvosaiban kelt félelmet, hanem rokonaiban is, és mindenkiben, aki követi, mi történik ott vele. Fontos, hogy megfelelő információhoz jussunk, és megoldjuk ezt a problémát a helyzet fokozódása nélkül.”

Az Amnesty International főtitkára, Agnes Callamard twitterüzenetében azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult Navalnij ügyében. Szerinte megvan az esélye, hogy Oroszország lassú halálnak teszi ki az ellenzéki politikust. A Kreml egyik legelszántabb bírálójának számító Navalnij március végén levélben jelentette be, hogy éhségsztrájkba kezd, és megfelelő orvosi vizsgálatot követelt.

Az orosz hatóságok tagadják, hogy rosszul bánnának Navalnij -jal a börtöntelepen, és hogy ne jutna megfelelő orvosi ellátáshoz.

Euronews

error: Content is protected !!