Két civil szervezet a „szociális csúcs” elé időzítette a hajléktalanokról szóló jelentését.

Az állásteremtésről, minőségi munkahelyek létrehozásáról, a szegénység és társadalmi kirekesztettség felszámolásáról, a járvány által leginkább sújtott társadalmi csoportok támogatásáról tárgyalnak az EU állam- és kormányfői, a pénteken kezdődött nem hivatalos találkozójukon, a portugáliai Portóban.
A hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek európai szövetsége és a francia Pierre Abbé Alapítvány a „szociális csúcs” elé időzítette idei jelentését. Magyarországon az elmúlt húsz évben sikerült 12 százalékról 5 százalékra csökkenteni a 30 év alatti hajléktalanok arányát.
Az éjszakákat az utcán töltők között a korábbiaknál ugyanakkor többen vannak a nők és az idősek, a roma származásúak hányada pedig 19 százalékról 32-re ugrott 2004-2020 közöt.

Hazánkban minden harmadik szegény– a medián jövedelem kevesebb, mint 60 százalékából élő – háztartás túlzsúfolt, és a lakosság nyolc százaléka súlyos lakhatási gondokkal küzd.


Egy Budapesten és több más településen végzett felmérésből kiderül, hogy az országban 2020. februárjában 7604 hajléktalan ember élt, közülük 3067 a fővárosban.

A jóléti szolgálatok szerint azonban a valóságban legalább kétszer ennyien vannak.
A 27 európai uniós tagállamot és a Egyesült Királyságot vizsgáló éves jelentés beszámol arról, hogy
Magyarországon és a szigetországban a hajléktalanok a családi és/vagy partnerkapcsolati problémákat jelölték
meg helyzetük fő okának.
A megkérdezettek 45 százaléka állította, hogy emiatt került az utcára.
A lakosság 22, a szegénységben élők 37 százaléka élt olyan helyen, ahol a mennyezet beázott, a padlózat, vagy a falak nedvesek voltak, az ablakkeret, illetve a padlózat szétrohadt.

Az ilyen körülmények között lakók száma tíz év alatt 54 százalékkal nőtt, amivel Magyarország – Ciprust követve – a második legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam.

Minden ötödik, a gyermekét egyedül nevelő európai panaszkodik a nem megfelelő lakáskörülményekre, Magyarországon viszont majdnem minden harmadik. A jelentés megjegyzi, hogy a 2009-2019 közötti időszakban a magyarországi lakásárak és lakásbérleti díjak gyorsabban emelkedtek, mint az EU-átlag.
Az előbbi 77, az utóbbi 42 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a vizsgált időszakban a lakhatási költségek a legalacsonyabbak
között voltak Európában.
A FEANTSA és a Pierre Abbé Alapítvány szóvá teszi beszámolójában a

hajléktalanságot kriminalizáló 2018-as alaptörvény módosítást, amely „nem csak sérti az emberi jogokat, de hatástalan és költséges is.”


Hasonló tartalom

Ha borzalmasat keresünk megtalálható Budapesten! Embertelen kormány intézkedése miatt Karácsony kiborult.


Csupán két héten belül tizenöten fagytak halálra

error: Content is protected !!