Éhínség fenyegetheti Észak-Koreát, már Kim Dzsong Un is elismerte, hogy gond van

Éhínség fenyegetheti Észak-Koreát, már Kim Dzsong Un is elismerte, hogy gond vanÉhínség fenyegetheti Észak-Koreát, már Kim Dzsong Un is elismerte, hogy gond van

Egy kiló banánért állítólag már több mint 13 ezer forintnyi összeget kérnek el az országban.

Formálisan is elismerte Kim Dzsong Un, hogy élelmiszerhiánnyal küzd az országa – adta hírül a BBC. Az észak-koreai diktátor ezzel hívta ülésre vezető tisztségviselőit:

Feszült a nép élelmezésének helyzete.

A BBC olyan jelentésekről is tud, amelyek szerint Észak-Koreában mostanra egy kilogramm banánért 45 dollárt, azaz több mint 13 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek.

A koronavírus-járvány kitörésekor lezárták Észak-Korea határait, a fertőzés terjedését a rezsim szerint ezzel sikerült is megállítani. Csakhogy idő közben összeomlott a kereskedelmük Kínával, ahonnan élelmiszert, műtrágyát és üzemanyagot importáltak. Az országot emellett rengeteg nemzetközi szankció is sújtja Kim Dzsong Un politikájának következményeként. Ő maga azonban nem ezeket, hanem csak a tavalyi tájfunokat és áradásokat okolta a küszöbön álló éhínségért.

Az ülésen a BBC szerint az élelmezési problémák mellett azt is megállapította Kim Dzsong Un, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest negyedével nőtt az ország ipari termelése. Állítólag a Dél-Koreával, valamint az Egyesült Államokkal való kapcsolatokról is tárgyaltak az észak-koreai tisztségviselők, de arról, hogy mire jutottak, nem jelent meg hivatalos tájékoztatás.

Kim Dzsong Un nemrég azzal került a hírekbe, hogy jól láthatóan lefogyott. A dél-koreai sajtó már ekkor arról spekulált, hogy az éhező tömegek előtt akarhatja őrizni tekintélyét azzal, hogy kevésbé tűnik túlsúlyosnak.

Észak-Koreában legutóbb a Szovjetunió összeomlását követően, az 1990-es években volt éhínség. Egyes becslések szerint akár 3 millióan is meghalhattak.

error: Content is protected !!