Elfelejtettünk jól lélegezni, és ez lassan megöl minket

Elfelejtettünk jól lélegezni, és ez lassan megöl minket, lassan megől minket

Elfelejtettünk jól lélegezni, és ez lassan megöl minket, lassan megöl minket

90 százalékunk helytelenül lélegzik, és ez a gyengeségünk krónikus betegségek hosszú sorát okozza vagy súlyosbítja.

Ha csak a gyógyszergyártók reklámjaira gondolunk, már ezekből látszik, mennyire nagy a kereslet olyan problémák megoldására, mint az eldugult orr, a horkolás, az asztma, az allergiák vagy a zihálás. Nestor könyvének az erejét az adja, hogy meggyőzően érvel a mellett, hogy ezek a problémák NEM normális velejárói az emberi létnek, bármennyire is részei a mindennapjainknak. És izgalmasan levezeti azt is, hogy ezek a dolgok nem véletlenszerűen alakulnak ki.

És nemcsak a kutatókra hagyja a kísérletezést, saját magát is aláveti meglehetősen extrém teszteknek. Ezek közül is a legborzalmasabbnak dr. Jayakar Nayak orr- és arcsebész kísérlete tűnik, amelynek során tíz napra szilikondugókkal tömítették el a szerző orrnyílásait, vagyis csak a száján át tudott lélegezni. A kísérlet még annál is kegyetlenebb, mint amilyennek hangzik, és Nestor érzékletesen írja le a szenvedéseit.

Az orrunk többet tud, mint gondolnánk

A jó légzés presztízsét leginkább azért kell visszaadni, mert az elmúlt évszázadban a nyugati orvoslásban az a vélekedés uralkodott, hogy az orr többé-kevésbé kiszolgáló szerv, és a jó légzésnél mindig van B opciónk: a szánk. Csakhogy a szánk soha nem lesz képes arra, mint amire az orrunk. Nestor emlékeztet egyrészt a többé-kevésbé ismert tényre, hogy az orr megtisztítja, felmelegíti és megnedvesíti a levegőt belélegzésnél, aztán meglep azzal, hogy az orrnak a lehető legkülönbözőbb problémákkal összefüggésben is szerep jut a merevedési zavartól kezdve a szívritmus szabályozásán át az emlékek tárolásáig.

James Nestor lebilincselően képes beavatni az olvasót az alapokba,
(amelyek közül kétségtelenül a legalapabb állítása, hogy szájlégzés = rossz, orrlégzés = jó),

de közel hozza azokat a bonyolult folyamatokat is, amelyek szerepet játszanak a jó légzésben, miközben a legkülönbözőbb területekről hoz be információkat az evolúciókutatástól kezdve a pulmonológián és fogászaton át a biokémiáig és pszichológiáig.

Tanuljunk meg újra jól lélegezni

Ha van valami a mindennapos rohanásban, amire már végképp nincs időnk, energiánk és szándékunk figyelni, az a jó légzés

Elvégre a tüdőnk és a légzőrendszerünk teszi a dolgát magától onnantól, hogy születésünk után felsírtunk. Ehhez képest vagy túl sok levegőt szívunk be, vagy túl gyorsan lélegzünk, vagy túl felületesen vesszük a levegőt, sőt néha el is felejtünk lélegezni – például, amikor belefeledkezünk az előttünk lévő monitorba. (Egy becslés szerint az irodai dolgozók akár 80 százaléka is szenved az úgynevezett „állandó részleges figyelem” állapotától. Ebben a jó légzés sekélyessé és szabálytalanná válik: olykor fél percig vagy akár hosszabb ideig nem lélegzünk. A jelenséget e-mail apnoéként emlegetik, és ugyanolyan problémákat okozhat, mint az alvási apnoé.

Szóval megvan az esélye annak, hogy miközben ezt a cikket olvasta, a helyes légzése kihagyott,
és észre sem vette.

Ugyanakkor, ha időről időre elveszítjük az egyensúlyt, épp a légzés az, amely gyakran helyreállíthatja – és végül is James Nestor ezért írta meg a könyvét. Egyúttal arra is biztat, hogy vállaljuk a felelősséget a saját egészségünkért, ehhez pedig Szent-Györgyi Albert gondolatait hívja segítségül:

Az élő szervezetek több mint hatvan évi vizsgálata meggyőzött arról, hogy a testünk sokkal közelebb áll a tökélyhez, mint a betegségek végte
len sora láttán gondolhatnánk. A fogyatékosságait nem annyira veleszületett tökéletlenségek okozzák, hanem inkább a mi visszaéléseink.Például tanuljunk meg lélegezni. Néhány egyszerű légzőgyakorlat a könyvből,
amelyet bárhol és bármikor végezhetünk:

Dobozlégzés

Ez az amerikai haderő különleges alakulatának, a Navy SEAL-nek az egyik bevett technikája arra, hogy feszült helyzetekben higgadtak maradjanak.Alap megállapítások a jó légzéshez:

  1. Akkor tudja jó csinálni ha leül a székre, – ha tud a szőnyegre keresztbe tett lábakkal –
    és CSAK A LÉLEGZÉSRE KONCENTRÁL.
  2. a ki-lélegzés mindig kissé hosszabb, mint a be-lélegzés és
  3. minden légzés (ki-be légzés) ORRON ÁT történik!!!
  4. minden fázis után LÉLEGZÉS VISSZATARTÁS KÖVET!
  5. A számok ütemet, illetve másodpercet jelentenek! AZONOS RITMUSBA MINT A ZENE!!!
  6. A légzést jobb összpontosítása végett csukott szemmel végezze, amennyibe nem tudja (kezdetekbe belül nagy a zűr-zavar oka)
    másodperc mutatós órára figyeljen és kövesse számolja.4 be-4viszatart-4ki-2viszatart – ez egyszerű példa.
1., Négyig számolva orron át lélegezzünk be,
2., négyig számolva tartsuk vissza a lélegzetünket,
3., négyig számolva orron át lélegezzünk ki, majd ismét
4., négyig számolva tartsuk vissza a lélegzetünket. Elölről ismételjük.

Ugyanúgy, mint fentebb, de jobb lélegzés minta: 4-belégzés majd 4-visszatart –6-kilégzés, 2-visszatártás. Elölről ismételjük.
——————————————————————————————————————————————————————–

4-7-8-as légzés
4 Be-7-visszatart-Kilégzés-8-2viszatart – légzés minta. Ezt folyamatosan ismételjük.

Ez a technika a mély relaxáció állapotába ringatja a szervezetet.
Orron át lélegezzünk be négy számolásra,
tartsuk vissza a lélegzetünket hét számolásig,
majd fújjuk ki a levegőt nyolc számolásra.
majd légzés visszatartás 2


Ez is érdekelhet

Mitől és miért félünk – Pánikbetegség kezelése itt>>

5 hatásos megoldás szorongás csökkentésére, amibe bárki érintett lehet itt>>>

error: Content is protected !!