Legesélyesebb első körben Dobrev Klára, második Karácsony Gergely. Miniszterelnök-jelölti vita, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter,

Miniszterelnök-jelölti vita, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, a három legesélyesebbnek látszó

A legélesebb kérdés érezhetően a zuglói körzet volt, a Hadházy-Tóth ütközet az előválasztás szimbolikus csatája.
Ezt leszámítva igazán komoly ellentét nem volt a jelöltek között. (Az adópolitika az a terület, ahol vannak érezhető. különbségek.)
A politikusok nem kockáztattak nagyot, igazán új, vagy meglepő ígértet nem dobott be senki.

Folytatás szeptember 24-én az RTL Klubon, illetve, ha mégis úgy döntenek, akkor a Partizánon.

Jakab: Ha a ’18-as pártelnökök is úgy gondolkodtak volna, mint most, akkor megspóroltunk volna 4 év Fideszt. Nem érdekel ki lesz az erősebb ellenzéki párt, hanem le akarom bontani ezt a rendszert. Szabadságot, jólétet, minőségi munkáért minőségi bért, lopás után börtönt. Én garantálom az elszámoltatást, ha nem kattan a bilincs, akkor én lemondok a miniszterelnöki székről. Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak.

 
2021 09 12., vasárnap 22 óra

Karácsony: Ne jogászkodjuk túl, Dobrev: Nem fog remegni a térdem Pekingben, Jakab: A hivatalnokoknak lehet békejobbot nyújtani

Vitablokk, elszámoltatás-témában.

Fekete-Győr szerint az emberek azt várják, hogy Hadházy Ákoshoz hasonló embereket nevezzenek ki a korrupcióellenes ügyészségbe.

Dobrev szerint a Fidesz már most készül arra, hogy az új kormányt hogyan akadályozza majd. Nem fog megcsuklani a hangja Pekingben, ha a Fudan szerződését fel kell bontani, mondja Dobrev.

Karácsony: Ne jogászkodjuk túl, mert ők sem jogászkodnak, hanem lopnak. „Azt gondolom, hogy énekelni fognak a madarak”, mondja, mert recseg-ropog a rendszer.

Jakab Péter szerint hivatalnokoknak, akik csak kiszolgálták a rendszert, lehet békejobbot nyújtani, de vezetőknek nem.
Újra előkerült a zuglói helyzet: Jakab szerint Tóth Csaba bizonyított a Fidesz ellen, Fekete-Győr szerint Zuglóban bárki nyert volna a Fidesz el

Márki-Zay: Ki kell venni a bűnözőket a Fideszből

Márki-Zay szerint Hódmezővásárhelyen jó példát mutat elszámoltatásban. Lázár János máris kifizetett 22 millió forintot. Fel kell szabadítani a rendőrséget, az ügyészség ne állíthassa le a vizsgálatokat. Polt Pétertől meg kell szabadítani a testületet, hogy lehessen elszámoltatás. A vádalku segíthet a főbűnösöket lecsukni hosszú évekre. Ki kell venni a bűnözőket a Fideszből. A vagyonelkobzásra is szükség van. A verseny nélkül győztes cégeket, az elvett cégeket is végig kell nézni. Csak az hiteles, aki Hadházy Ákost támogatja, és nem Tóth Csabát.

Jakab: Miért képviselőjelölt Hadházy?

 

Jakab szerint nem árulják el előre a részleteket az elszámoltatás pontos módjáról, hogy ne adjanak menekülőutat, de „aki lopott, az börtönre és vagyonelkobzásra számíthat”. A mentelmi jogot el kell törölni, és politikus, illetve családtagja ne pályázhasson uniós pénzre.
Ha a Momentum szerint Hadházy jó legfőbb ügyész lenne, akkor miért képviselőjelöltnek indítják? – kérdezi.

Dobrev: A kormányzást akadályozó kétharmados törvényeket el kell törölni

Dobrev szerint aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie, és a lopott vagyont el kell kobozni. Az a dráma, hogy erről külön programot kell alkotni. Mert automatikusan ez nem működhet Magyarországon. Nemcsak igazságtételről beszélünk, hanem arról, hogyan lehet rengeteg pénzt visszaszerezni. Például béremelésre. Idén tavasszal 2000 milliárdot dobtak ki az ablakon, ezt ellopták. A korrupciót kell megölni, és ehhez a kétharmados törvényeket meg kell semmisíteni.

Karácsony: A pénzcsapot kell elzárni

Miniszterelnök-jelölti vita Dobrev Klára Karácsony Gegely Jakab Péter

Miniszterelnök-jelölti vita Dobrev Klára Karácsony Gegely Jakab Péter

Karácsony szerint az elszámoltatás és az alkotmányos demokrácia visszaállítása nagyon fontos kérdés. A mostani rendszernek nem a jog, hanem a közpénzáramlás a lényege. El kell zárni a pénzcsapokat, ez a legfontosabb. Összeomlik a mostani rendszer, ha nincs pénz. Nem a jogi oldalról kell megfogni a problémát. Közös alkotmányt kell elfogadni, de nem tudja, hogy ez mennyi idő. Türelmesnek kell lenni, nem szabad elkövetni újra azt a hibát, hogy saját képünkre alkotmányozunk. Népszavazás kell az új alkotmányról.

 

Jakab: Karácsony főpolgármester lesz a kormányváltás után

Négy perces kötetlen vita következett, amiben bárki reagálhatott bárkire. Fekete-Győr András ragadta magához a szót, és a Dobrev Klárával vitatkoztak finoman arról, ki emelné meg jobban a pedagógusok bérét. Márki-Zay Péter szerint a tanárok számára a szabadság és a motiváló környezet is legalább ilyen fontos. Karácsony szerint ma az egyházi iskolákra többet költ az állam: ezt a különbséget meg kell szüntetni, de nem úgy, hogy az egyháziak kevesebbet kapjanak, hanem úgy, hogy a többi iskola többet.
Jakab Péter bedobta, hogy a kormányváltás után Karácsony Gergely főpolgármesterként élvezni fogja, hogy visszakerülnek az iskolák az önkormányzatokhoz. Vagyis nem miniszterelnökként.

Személyre szabott kérdések

Fekete-Győr: Hogy nem mennek el a fiatalok? Ma a legtöbb egyetemista tandíjat fizet, ez nem igazságos, az első diploma legyen ingyenes. Az egyetemi oktatók alig keresnek valamit, nettó 185 ezret például. Nem a Fudanra, hanem a Diákvárosra van szükség.

Dobrev: Honnan lesz ennyi új orvos? Embert csak ember tud gyógyítani, a járvány megmutatta, a gép nem elég. Ember tud csak oktatni is, ez is kiderült, hiába a sok kütyü. Az első év feladata: emberekre van szükség.

Jakab: A pedofil-törvénnyel mit kezdene? A pedofilokkal szemben keményebben fel kell lépni, mint a Fidesz. Akár kémiai kasztrálással is. A homofób passzusokat korrigálni kell, egyetlen iskolában sem népszerűsítik a homoszexulaitást amúgy se.

Márki-Zay: Megyei csúcskórház vagy helyi kicsik? Van, ahol lehet centralizálni, de nem minden területen. Szakmai áganként kell ezt eldönteni. Versenyképes tudás kell a fiataloknak.

Karácsony: Közalapítványi egyetemekkel mi legyen? Vissza kell szerezni az állami vagyont. Az EU-átlag felét költjük felsőoktatásra. Kasztrendszerként működik a mai oktatási rendszer. Európa legigazságtalanabb rendszere van itthon. Bérpótlék kell a hátrányos települések pedagógusainak.

 

error: Content is protected !!