Előválasztás 2021 így zajlott az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája

Előválasztás 2021 így zajlott az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája

Az RTL Klub pénteki miniszterelnöki vitáján az öt előválasztáson megmérkőző jelölt kilenc kérdéskörben mérte össze erejét, ám ezek mindegyike olyan témákat érintett, ahol a korábbi nyilatkozatok alapján nagyok voltak a nézetkülönbségek.

Információink szerint a tévécsatorna szerkesztősége ezekről nem egyeztetett a pártokkal, így az egy órán át tartó összecsapás a politikusok számára is egyfajta meglepetésként hatott. Minden jelöltnek összesen 14 perce volt álláspontja kifejtésére a műsorban, a végén pedig bónuszként még fél percet kaptak arra, hogy lezárják mondanivalójukat.Rábai Balázs műsorvezető egy aktualitással kezdte, arra volt kíváncsi, leendő kormányfőként hogyan kezelték volna a jelöltek a pandémiát. Különböző nézőpontokból, de egyetértés volt abban, hogy a több teszteléssel, kontaktkutatással elkerülhető lett volna a rekordszámú haláleset, miközben véleményük szerint a NER-oligarchák ezt az időszakot is a zsákmányszerzésre használták. Elhangzott az is, hogy szerintük nem került sor a gazdaság valódi újraindítására.

A legnagyobb vitát az Orbán-kormány sokat vitatott gyermekvédelmi törvénye váltotta ki, ami köré három álláspont körvonalazódott: Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Dobrev Klára a teljes jogegyenlőség mellett tette le a voksát, míg Jakab Péter, saját álláspontját konzervatívként határozta meg, tehát nem támogatta a az azonos neműek házasságát, viszont kijelentette, hogy a LMTQ-kisebbség nem üldözendő. Márki Zay Péter pedig katolikusként fontosnak tartotta kijelenteni, hogy ugyan vallásából fakadóan nem támogathatja ezt, de az állam előtt „mindenki egyenlő” elvet vallja.

Itt került szóba néhány országgyűlési jelölt homofób kijelentése, és az hogy ezek a vitatható megnyilvánulások már etikailag tesznek vállalhatatlanná egyes jelölteket.

Ehhez a szálhoz kapcsolódott azoknak a jelölteknek a személye, akiket a pártok annak ellenére támogatnak, hogy velük szemben etikai kifogás merült fel, pedig mint Fekete-Győr András kifejtette, az előválasztásnak az is célja, hogy csak a legmegfelelőbb jelöltek állhassanak majd ki a Fidesszel szemben.

A hosszabban kifejtett téma volt még a szociálpolitika és ennek kapcsán a CSOK, amelyet minden jelölt megtartana, csak másképp. Ezzel összefüggésben Dobrev Klára pedig egy nagyobb szabású állami bérlakás-építési programot vázolt fel . A szünet után a jelöltek kifejthették álláspontjukat a rezsicsökkentésről amellyel szemben minden jelölt több- kevesebb hangsúllyal a energia-hatékony gazdaság kívánalmait állította.

A határkerítés fenntartását minden jelölt támogatta, ám a jóval humánusabb menekültpolitika érdekében érvelt. Karácsony Gergely pedig azt is hangsúlyozta, hogy a bevándorlásnál sokkal fontosabb kérdés, az agyelszívás, hogy sok százezer magyar kivándorolt fiatal számára teremtsen biztos megélhetést az új kormány.

Provokatív kérdésnek szánta a műsorvezető, hogy mit tennének a jelöltek Orbán Viktor kormányfői rezidenciájával, a Karmelita kolostorral. A válaszok fő jellemzője az volt, hogy megfosztanák attól a motívumtól, amely az uralkodói-pártállami attitűdöt helyezte előtérbe és például ide helyeznék a korrupciós ügyészséget, amely szimbolikusan is a rendszer leépítését jelentené.

error: Content is protected !!