Előválasztás: Dobrev Klára az élen, utána Karácsony és Márki-Zay

Előválasztás: Dobrev Klára az élen, utána Karácsony és Márki-Zay

Még éjjel is csak lassan érkeztek az adatok a minden várakozást felülmúló előválasztás eredményéről. Ezek alapján vidéken jelentősen vezetett a Demokratikus Koalíció kormányfőjelöltje, míg az első fővárosi adatok az 1-es választókörzetből érkeztek. Itt a miniszterelnök-jelölti versenyt Karácsony Gergely nyerte, amivel a főpolgármester életben tudta tartani győzelmi esélyét.

 

Este tíz óráig huszonkét vidéki választókerület eredményét jelentette be az Országos Előválasztási Bizottság, ezekben egy kivételével a Demokratikus Koalíció aspiránsa, Dobrev Klára nyert. Ez az adat mindennél többet elárul arról, hogy vidéken milyen erősen kezdett Dobrev Klára.
Elsőként a jobbikos Jakab Péter tudta megtörni a Dobrev-sikerszériát, de az erősorrendben az MSZP, a Párbeszéd és az LMP indulója, Karácsony Gergely, valamint Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter követte a DK-s jelöltet. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a vidéki választókerületek többségében komoly hátrányba került.
A kedd este befejeződött előválasztás után azt ígérték, hogy szerda este már végeredményt közölnek, napközben azonban világossá vált, legkorábban éjjel végezhetnek.

 

Ennek a szervezők szerint az volt a fő oka, hogy QR-kódokkal hitelesítették a vokslapokat, a „visszacsippantás” a tervezettnél több időt vett igénybe. Mindezek miatt csak késő délutántól – ráadásul olykor gyakrabban, máskor ritkábban – kezdték közölni választókörzetenként az eredményeket. A budapesti eredmények különösen lassan álltak össze, az első órákban kivétel nélkül vidéki eredményeket tettek közzé.
 
Az egyik legnagyobb csatát hozta a Vas megyei 1., szombathelyi választókörzet, ahol két, országosan ismert politikus próbálta elnyerni a teljes ellenzék támogatottságát. Kifejezetten magas részvétel, több mint 7600 voks érkezett a jelöltekre. Ezekből a DK-s Czeglédy Csaba – aki koncepciós eljárásnak tartja, hogy bűnszervezetben elkövetett nagy értékű adócsalással vádolja az ügyészség, de kapcsolatba hozták a Borkai féle adriai jachtos szexvideóról elhíresült Az Ördög ügyvédjével is – tehát DK-s Czeglédy Csaba 3837et nyerte,
míg a jelenleg legifjabb, nyíltan meleg,
öröksége révén milliárdos LMP-s parlamenti képviselő, Ungár Péter (akinek édesanyja a Fidesz egyik főideológusa, Schmidt Mária) 3661-et.
A harmadik helyen 110 vokssal a város hajdani fideszes alpolgármestere, Koczka Tibor végzett.
error: Content is protected !!