Az EP alelnöke úgy jellemzi Orbán, hogy az a velejéig korrupt, - Katarina Barley

Az EP alelnöke úgy jellemzi Orbán, hogy az a velejéig korrupt, – Katarina Barley

Az EU nem lehet olyan mint Orbán, eljárást kell indítani a magyar kormány ellen

Spiegel cikk:
Fő a feje a Bizottság elnökének, mert bejelentette, hogy az összes tagállam fővárosát felkeresi a gazdasági mentőcsomag kapcsán, így hírek szerint a jövő héten Budapestre is ellátogatna, csak éppen nincs kedve együtt mutatkozni Orbán Viktorral az LMBT-ellenes törvény miatt.

Úgy hogy benne van a populista csapdában, de hát túlságosan sokáig elnéző volt Magyarországgal szemben, így most utolérik a következmények.

Brüsszelben a színfalak mögött megy a tanácskozás, hogy miként válaszoljanak a magyar provokációra. Lebegtessék meg a csekket, mármint hogy hány milliárdot kap az ország, miközben az megszegi a kisebbségek jogait? De végigzongorázzák az összes eshetőséget.

Lemondani csak igen nehezen lehetne a programot. Orbán azonnal úgy kommentálná, hogy lám, az EU kettős mércét alkalmaz, ami nagyon jól jönne neki a belpolitikában. A tárgyalást persze le lehetne bonyolítani a nyilvánosság kizárásával, ám akkor minek az egész felhajtás? A házigazdát észhez lehetne téríteni úgy is, hogy az EU mindaddig visszatartja az újjáépítési támogatást, amíg nem biztos, hogy a pénz nem a magyar politikus kegyenceinek a zsebében köt ki. Merthogy utóbbira jelenleg jó esély van.

Katarina Barley, az EP alelnöke úgy jellemzi Orbán, hogy az a velejéig korrupt.

De von der Leyen ez ügyben aligha fog nyilvánosan szemrehányást tenni a házigazdának. Lehetséges újabb szerződésszegési eljárás indítása, de az sokáig tart és nemigen izgatja a kormányfőt. A jogállami mechanizmust von der Leyen mindaddig nem akarja igénybe venni, amíg arra nem bólint rá az Európai Bíróság. EP-képviselők szerint azonban ily módon csupán a Fideszt és a PiS-t fedezi, mert nekik köszönhette a megválasztását.

Jól nem fog kikeveredni a csávából, mert most vagy azt választja, hogy tovább lavírozik, így viszont egyre erősödnek vele szemben a bírálatok nyugaton. Vagy pedig belemegy a konfrontációba, ám ezzel bevallja, hogy kudarcot vallott a kivárás politikája.

Der Standard cikk:

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU nem lehet olyan, mint Orbán, eljárást kell indítania a magyar kormány ellen, ám valójában hiányzik a nyomás a többiek részéről.

De a politikus egyelőre nyugodtan aludhat, mert aligha várható határozott kiállás, büntetés Brüsszelből, ennélfogva semmi sem veszélyezteti a közelgő pénzesőt a magyar vezetés és közeli haszonlesők számára, az LMBT-ellenes jogszabály ellenére sem.

Ez persze csalódással tölti el az ellenzéket, mert végre sarokba kellene szorítani a politikust, aki egy évtizede az orránál fogva vezeti a partnereket és notórius módon megsérti az értékeket, a jogot, az alapkonszenzust. Ezt most már a legtöbb európai vezető így látja, Joggal taszítja őket Orbán kétes terve a középkori, „keresztény” Európa megteremtésére.

Az hatna, ha Brüsszel leállítaná a pénzeket. De a jogállami mechanizmust a LMBT-törvény esetében nem lehet használni. Ily módon marad a kötelezettségszegési eljárás, azt meg is kell kezdeni. Az unió ugyan nem Orbán, aki fütyül az elvekre és a szabályokra. Ám kellene az is, hogy a többi kormány politikailag nyomást fejtsen ki Magyarországra. A szavak nem elegendőek.

Die Presse cikke:

A lap úgy látja, hogy az Európa jövője címen közzétett felhívással a 16 jobboldali párt lerakta egy új nagy jobbos frakció alapjait. De hát Orbán Viktor ezen dolgozik, amióta csak ott hagyta a Néppártot.

Ha sikerül a terve, akkor a 3. legjelentősebb pártszövetség jön létre Strasbourgban.

A közlemény ehhez az első lépést jelenti, tehát hogy új tömörülés alakuljon, erős magyar és lengyel befolyással. De persze addig még sok a teendő és kell(ene) hozzá az összes érdekelt erő stratégiai egyetértése.

Az egyik aláíró, az Osztrák Szabadságpárt elnöke megvan győződve arról, hogy kiforrja magát a szorosabb együttműködés, noha már többször is kudarcot vallottak ez ügyben a próbálkozások. A jelentkezők nemzeti érdekei ugyanis sokszor ellentétben vannak egymással.

Viszont ha mégis sikerül, akkor a nacionalisták sok mindenben képesek volnának befolyásolni az uniós döntéshozatalt. Hírek szerint Orbán arról győzködi szlovén kollégáját, hogy az szintén hagyja ott az EPP-t és álljon át az új csoporthoz. Ám idáig nem utal semmi a váltásra.

Nincs két Fidesz, egy Fidesz van, és az velejéig romlott – Karácsony Gergely ez is érdekelhet>>>

error: Content is protected !!