EU jól teszi, ha elhatárolódik magyar kormányfő rasszista megfogalmazásától, világossá teszi, Orbán Viktornak nincs jövője Európában

EU jól teszi, ha elhatárolódik magyar kormányfő rasszista megfogalmazásától, világossá teszi, Orbán Viktornak nincs jövője Európában

Orbán EU távozásával, bezuhan végleg a magyarok sorsa és az EU milliárdok is

A holokauszt-túlélők szerint az EU-nak világossá kell tenni a világ számára, hogy Orbán Viktornak nincs jövője Európában.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság “riadalmát és megdöbbenését” fejezte ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn szombaton elhangzott rasszista kirohanásai miatt. Ezzel kapcsolatban Christoph Heubner bizottsági alelnök elvárásokat támaszt Karl Nehammer (Osztrák Néppárt, ÖVP) szövetségi kancellárral szemben is, aki csütörtökön Bécsben fogadja a magyar kormányfőt. A felszólítás szerint Nehammer mondja el a magyar miniszterelnöknek, „hogyan értékelik az Európai Unión belül az ő rasszista kirándulásait Európa múltjába és jövőjébe”.

“Az Európai Unió jól teszi, ha továbbra is a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódik a magyar kormányfő rasszista megfogalmazásától, és világossá teszi a világ számára, hogy egy Orbán Viktornak nincs jövője Európában” – hangsúlyozta a holokauszt-túlélők képviselője.

Orbán mondatai a holokauszt túlélőit ” kirekesztésük és üldöztetésük sötét időszakára emlékeztetik” – mondta Heubner. “Számukra az a tény, hogy Orbán Viktor most már rasszizmussal is alátámasztja jobboldali populista és Európa-ellenes politikáját, újabb bizonyíték arra, hogy tudatosan el akar törölni minden utalást az Európai Unió értékeire” – hangoztatta a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke.

Georg Bürstmayr, az ausztriai zöldek parlamenti képviselője,  „Magyarország miniszterelnöke nyíltan nyugatellenes, antiszemita és rasszista mítoszokat hirdet”. Egyúttal azt is hozzátette, hogy „Olaszországot pedig hamarosan fasiszták irányíthatják. Így Putyin földrajzilag sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.”

Kati Schneeberger, a Vienna goes Europe uniópárti civil szervezet elnöke úgy foglalt állást: „Ilyen rasszista kijelentésekkel (Orbán) már tényleg nem tolerálható. Ő Putyin fegyvere Európa megosztására”.

A Twitteren egyre többen fejezik ki értetlenségüket, Nehammer miért fogadja Orbánt. Nina Hoppe stratégiai kommunikációs tanácsadó megjegyezte: „Nagyon érdekelne, hogy az osztrák kancellár miért találkozik az Orbánnal. Hogy figyelmeztessük és emlékeztessük az európai értékekre? Ő egy EU-ellenes autokrata. Ausztria közvetíteni akar itt? De mit? És mindenekelőtt: milyen alapon?” Több újságíró is hasonlóképpen vélekedett.

Orbán tusnádfürdői kijelentéseit Németországban is megdöbbenés fogadta. A beszéd ráadásul végérvényes fordulópont lehet a Fidesz és a CDU viszonyában, igaz, Friedrich Merz pártelnökké választása óta ez a kapcsolat már eleve fagyponton volt. Német Kelet-Európai Társaságának elnök, 2005-2013 között a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a Twitteren megjegyezte:

„Orbán egyre inkább visszazuhan Horthy Miklós és a nyilasok hagyományaiba ahelyett, hogy Nagy Imre, Maléter Pál és az 1953-as népfelkelés örökségét ápolná.”

 

error: Content is protected !!