Az EU vezetőihez fordulunk a fideszes megfigyelési botrány Dobrev Klára EU Bizottság DK

Az EU vezetőihez fordulunk a fideszes megfigyelési botrány Dobrev Klára EU Bizottság DK

Az EU vezetőihez fordulunk a fideszes megfigyelési botrány ügyében Dobrev Klára Európa Bizottság alelnöke.
(1.5 perces videót hallgasd)

Hogy, hogy nem, Orbán főtanácsadójának izraeli vizitje után „indult be” a Pegasus.
A miniszterelnök biztonsági és külpolitikai “súgója”, Czukor József kém volt a pártállam idején.

Izraelben járt 2018. február 13-án Czukor József, Orbán Viktor miniszterelnök biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Benjamin Netanjahu, akkori izraeli kormányfő, s a látogatás után „indult be” a Pegasus – írja a 444.

(A lap a tényt emeli ki, ok-okozati összefüggésekről nem beszél.) Emlékeztetőül: a nemzetközi, tizenhét újság részvételével zajló oknyomozó projekt állítása szerint Magyarországon 2018-ban kezdték el használni az NSO nevű izraeli cég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját.

Czukor három évvel ezelőtti útjáról azt írta, a magyar főtanácsadó külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb témák voltak napirenden.

2018 júniusban aztán Orbán viszonozta a kiemelt figyelmet, és fogadta Netanhaju főtancsóadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. A megbeszélésen ott volt Czukor is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.  

A lap ismertette Czukor József életútját is: 1958-ban született, apja határőr ezredes volt. A jogvégzett Czukor a kommunista rendszerben kezdett bele a hírszerzésbe, a Privátbankár 2015-ben megjelent jegyzete szerint 1982-ben, még a hidegháború csúcsán került belügyi állományba. 1986-ban a bécsi magyar nagykövetségen lett kém; 1988-ban került át Németországba, majd 1993-ban a hírszerzéshez tért vissza

Magyarországra. Négy évvel később ismét Németországban dolgozott Balázs Péter későbbi külügyminiszter első beosztottjaként.

A Medgyessy-kormány 2002-ben az Információs Hivatal élére javasolta Czukort, aki később Szlovéniában, majd 2010 urán Berlinben lett nagykövet, míg nem 2015-ben Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadónak nevezte ki.

 

 

error: Content is protected !!