REAGÁLÁS URSULA VON DER LEYEN ÉVÉRTÉKELŐ BESZÉDÉRE
– Magyar képviselők részéről.

Európában szinte mindenhol újabb illiberális központok bukkannak fel, melyeket el kell oszlatni

Európában szinte mindenhol újabb illiberális központok bukkannak fel, melyeket el kell oszlatni

Európában szinte mindenhol újabb illiberális központok bukkannak fel, melyeket el kell oszlatni


Gyöngyösi: itt az ideje, hogy végre fellépjenek az embereket kifosztó Fidesz-kormány ellen

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a felszólalásában mindenekelőtt gratulált az Európai Bizottságnak a koronavírus-járvány “kiváló kezeléséhez”, amellyel szerinte sikerült könnyíteni a tagállamokra háruló terheken.

Közölte, a járvány utáni helyreállítást segítő uniós források felhasználásával kapcsolatban az európaiak átláthatóságot és komoly ellenőrzést várnak. A képviselő arra kérte az Európai Bizottság elnökét, használja a január elsejétől érvényes, az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az európai értékek védelmére. Miközben a magyar emberek túlnyomó többsége EU-párti, az Orbán-kormány egyre kevésbé leplezi, hogy céljuk az, hogy Magyarországot kiléptessék az EU-ból. Mi ezt nem fogjuk hagyni! “Itt az ideje, hogy végre fellépjenek az embereket kifosztó Fidesz-kormány ellen” – írta felszólalásáról Gyöngyösi.

Ujhelyi: vesszőfutás lesz Orbán számára a következő időszak

“Orbán Viktor felkötheti a gatyáját, vesszőfutás lesz számára a következő időszak, hiszen az Európai Bizottság elnökének évértékelőjéből és az arra adott egyetértő reakciókból világossá vált, hogy az Európai Unió még egységesebbé, még együttműködőbbé válik a közeljövőben” – reagált a szerdai beszédre Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

A politikus arról is beszélt, hogy számára különösen nagy jelentősége van annak, hogy a bizottsági elnök kiemelte és konkrét javaslatokat is tett a részben Ujhelyi által kezdeményezett és elindított Európai Egészségügyi Unió programjára. Hozzátette, hogy kiemelkedő fontosságú bejelentés az Von der Leyentől, hogy az európai egészségügy 50 milliárd eurónyi forrást kap a biztonságos ellátás érdekében

Ujhelyi szerint a jogállamiság kérdésben egyértelműen új korszak kezdődik, az Európai Uniónak láthatóan megjött a bátorsága is ahhoz, hogy konkrét lépéseket tegyen, amikor a demokrácia leépítését látja egy tagállamban. Az EP-képviselő az elhangzottak után nehezen tudja elképzelni, “hogy az Orbán-rendszer a következő években is ugyanúgy, a hátsó kertkapukon át közlekedve folytatni tudja majd a jelenlegi, EU-ellenes politikáját”.

Cseh Katalin: egy fontos dologról nem beszélt eleget Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében sok fontos dologra kitért, de a jogállamisági mechanizmusról sajnos sokkal kevesebbet beszélt, mint kellett volna – értékelt Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. A liberális politikus szerint ezt a kérdést “alapvetően máshogy látja a Bizottság elnök, mint az EP-képviselők döntő többsége”.

“Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy fellépjünk a jogállamot lábbal tiprók ellen. Az Európai Bizottság ne húzza tovább az időt, ne tétovázzanak, hanem lépjenek a tettek mezejére és kezdjük el végre használni a jogállamisági mechanizmust” – fogalmazott Cseh.

Orbán Viktor éjt nappallá téve rombolja a jogállamot, de határozott európai fellépéssel

megállíthatjuk ezt, a kormányváltás után pedig felépíthetjük a szabad, európai Magyarországot.

Emellett említette azokat az uniós állampolgárokat, akik olyan védőoltást kaptak, amit nem ismernek el az európai hatóságok,
miközben a magyar kormány nemet mondott a közös EU-s Pfizer szállítmányra. összegezte Euronews

 

error: Content is protected !!