Görög újságíró-gyilkosság az ügy hullámai Brüsszelig is elértek

Athéni otthonánál szabályosan kivégezték Jeorjiosz Karaivazt, aki cikkeiben a szervezett bűnözés ellen lépett fel. A jelek szerint foglalkozása miatt végeztek vele.
Megdöbbenés fogadta Görögországban Jeorjiosz Karaivaz újságíró pénteki meggyilkolását. A köztéri kamerák felvételeiből kiderül, a férfit szabályosan kivégezték Athén déli részén lévő otthonánál, s másfél tucatnyi lövést adtak le rá, hat golyó fúródott a testébe, miután kiszállt a gépkocsijából. A gyilkosságot két férfi követte el, akik motorral érkeztek a helyszínre. „Mindannyiunkat sokkolt a halála” – jelentette ki Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök kormányának szóvivője.
Több újságírószervezet szintén megdöbbenésének adott hangot, és azt követelték, mielőbb tárják fel a nyomozóhatóságok, hogy Karaivazt újságírói tevékenysége miatt gyilkolták-e meg. Ez azért igen valószínű, mert a férfi a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval foglalkozott. Az ügy hullámai Brüsszelig is elértek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a „gyáva gyilkosság” mielőbbi kivizsgálását követelte.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pedig a Twitteren azt közölte, lesújtotta a hír. Karaivaz a Star televízió munkatársa volt, és ő üzemeltette a bloko.gr hírportált. A nyomozók a meggyilkolt újságíró telefonjának és számítógépének adatai alapján próbálják kideríteni, kinek is állhatott az útjában. Több ellensége is lehetett, kritikushangú cikkeiről volt ismert. Emellett a híroldalán lévő bejegyzéseket is górcső alá veszik. Karaivaznak esélyes sem volt a túlélésre, hiszen a boncolás megállapította: golyót kapott a fejébe, a mellébe, a nyakába, illetve a kezébe.
A rendőrség az elkövetés módja alapján biztosak abban, hogy profi bérgyilkosok voltak az elkövetők. A polgári védelmi miniszterhelyettes a közszolgálati televízióban azt közölte, korai még kijelenteni, mi állt a háttérben. Ugyanakkor az eltelt három évben több olyan gyilkosság is történt, ami arra utal, hogy „szabályos háborúba kerültünk”, s szerinte minden jel szerint több eset mögött a szervezett bűnözés állhat.
Az athéni újságírószervezet közleménye szerint az 52 évesen elhunyt Karaivaz az egyik legtapasztaltabb, a szervezett bűnözéssel foglalkozó újságíró volt, 32 éves karrier áll mögötte. A leszámolások miatt Micotakisz kormányfő is nyomás alá kerülhet. A miniszterelnök eddig ugyan jól vezényelte le a járvány elleni védekezést, de egy év óta folyamatosan csökken pártja, a jobboldali konzervatív Új Demokrácia (ND) népszerűsége.

Igaz, ettől még biztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, de csökken a különbség az ND, valamint a volt baloldali miniszterelnök, Ciprasz által fémjelzett Sziriza támogatottsága között. A legutóbbi, felmérés szerint 11,3 százalék választja el őket. Ennél is beszédesebb januárban még 21 százalék választotta el őket.Újságíró gyilkosságok:

Micotakisz szombaton berendelte magához Hriszohoidisz belügyminisztert, s mielőbbi lépéseket követelt a rendőrségtől. Görögországbanújságíró-gyilkosság a legutóbbi ilyen esetet még 2010-ben jegyezték fel, amikor az oknyomozó újságírót, Joliaszt gyilkolták meg Athénban.

Hasonló módon végeztek vele, mint Karaivazzal: 15 golyót eresztettek a testébe, de az elkövetőket mindmáig nem fogták el. Az elkövetés módszere alapján szakértők arra következtettek, hogy a szélsőbaloldali Forradalmi Szekta állhatott a gyilkosság mögött.

Ez a terrorszervezet 2009 februárjában hallatott először magáról, amikor egy rendőr meggyilkolásával fenyegetett.

Kis túlzással elmondhatjuk:

Európai szerte nem példa nélküli az újságírók meggyilkolása.

2017-ben a máltai oknyomozó újságírót, Daphne Caruana Galiziát gyilkolták meg, mert cikkeiben rámutatott a szervezett bűnözés és a politikai élet közötti kapcsolatokra.

Hasonló okokból kellett meghalnia Ján Kuciak szlovák újságírónak 2018 februárjában. Megölését tüntetéshullám követte Szlovákiában, minek nyomán kénytelen volt lemondani az addigi miniszterelnök, Robert Fico.


Újságíró képek akiket meggyilkoltak:
Görög Jórgosz Karaivaz bűnügyi újságíró meggyilkolása 2021 04
Két, motoron érkező fegyveres lelőtte Jórgosz Karaivaz bűnügyi újságírót Görögországban. Az athéni kormány a gyilkosság mielőbbi felderítését ígérte szombaton.

Európai újságíró gyilkolásságok - ujságíró gyilkosság Görögország 2021-04-10

Európai szerte újságíró gyilkosságok – újságíró gyilkosság Görögország 2021-04-10


Szlovák újságíró gyilkosság 2018

Európai újságíró gyilkosságok, Európa vizsgálódik Szllovákia újságíró gyilkosságban 2019

Európai újságíró gyilkosságok, Európa vizsgálódik Szllovákia újságíró gyilkosságban 2019


Máltai újságíró gyilkosság 2019

Európai újságíró gyilkosságok, Európa vizsgálódik Málta 2019 Hasogdzsi újságíró gyilkosságban

Európai újságíró gyilkosságok, Európa vizsgálódik Málta 2019 újságíró gyilkosságban


Szaud-arábia gyilkosság 2019

Európai újságíró gyilkosságok - újságíró gyilkosság Európa vizsgálódik Szaud-arábia-2019 Hasogdzsi

Európai újságíró gyilkosságok, Európa vizsgálódik Szaud-arábia-2019 Hasogdzsi újságíró gyilkosságban

error: Content is protected !!