Ez történik a testeddel, ha két hétig nem mozogsz

Ez történik a testeddel, ha két hétig nem mozogsz

Hetente átlagosan 150 percet kellene mozognunk annak érdekében, hogy egészségesek legyünk. Bár egy kihagyott edzőtermi nap nem árt meg, a hosszú távú lustaság akár még káros is lehet. A testmozgás hiánya ugyanis tönkreteheti az egészségünket.

 

Mozogni, sportolni nem csupán azért kellene, hogy elégessük a fölöslegesen bevitt kalóriákat, hanem azért is, hogy ne legyünk betegek. A lustaságnak már akkor is meglehet az ára, ha egyébként mozgékony emberként két hétig a semmittevést választjuk.

Két hét alatt megváltozik a testünk 

Fizikai aktivitás hiányában romlik a szív és a tüdő állapota, csökken a teljesítőképességünk, súlyfelesleg keletkezik, nem csak a testünk, a májunk is elzsírosodik, illetve a szervezetünk rezisztensebbé válik az inzulinra. Kutatások bizonyítják, hogy ha az ajánlott napi tízezer lépésszámot mindössze 1500-ra csökkentjük, növeljük az esélyét annak, hogy kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri problémáink lesznek.

Ha mozgás helyett a lustaságot választjuk, testileg, lelkileg kárát látjuk

Feltételezhető, hogy a testmozgás hiánya összefüggésben áll a rák megnövekedett kockázatával is, valamint az egyéb gyulladásos betegségek kialakulásával. A lustaság következtében az agyunk működése is megváltozik. A testmozgás védőfaktorként szolgál a memóriaromlás és a demencia ellen is. Az említett változásokhoz elegendő mindössze két olyan egymást követő hét, amikor semmilyen mozgást nem végzünk, csak a kanapén ücsörgünk.

A kényelemnek súlyos ára van

A mozgásszegény életmód okozta károkkal kapcsolatban amerikai kutatók folytattak vizsgálatot, melyhez 28 olyan egészséges harmincas éveikben járó felnőttet választottak, akik rendszeresen mozogtak, és testsúlyuk a magasságukhoz viszonyítva normális volt. A vizsgálatban részt vevők mindegyike naponta legalább tízezer lépést megtett, és hetente legalább két óra hosszát sportolt.

A testünk gyorsan és könnyen megszokja a lustálkodást

A testünk gyorsan és könnyen megszokja a lustálkodást

A kutatás során azonban fel kellett hagyniuk ezzel a sportos életmóddal, és jelentős mértékben csökkenteniük kellett fizikai aktivitásukat. Két hét lustálkodás után ismét megvizsgálták a kutatásban részt vevők egészségi állapotát, melyet összevetve a kiinduló helyzettel, igen érdekes eredmények születtek.

A szív- és légzőszervi teljesítményük néhány nap alatt 4 százalékkal csökkent, a derékkörfogatuk pedig csaknem egy centiméterrel, a májzsírarányuk pedig 0,2 százalékkal nőtt. Fél százalékkal emelkedett a teljes testzsírarányuk, valamint az inzulinrezisztenciájuk is mérhetően megnőtt.

Két hét alatt a rossz is jóra fordul

A vizsgálatot követően azonban a résztvevők egészségi állapota gyorsan normalizálódott, miután újra elkezdtek sportolni és naponta aktívabbak lenni. Szinte kivétel nélkül mindenkinél rövid időn belül visszaálltak a korábbi, egészségesnek számító értékek. Ehhez is elegendő volt 14 nap. A mozgékonyabb életmód két hét alatt minden egészségügyi mutatót a helyére állított.

Az aktív életvitel gyorsan regenerálja a lustasághoz szokott testet
Az aktív életvitel gyorsan regenerálja a lustasághoz szokott testet

A kutatás eredménye mindenképpen megnyugtató abból a szempontból, hogy ha egy két hétig tartó nyaralás során kicsit elengedjük magunkat, majd a pihenést követően újra többet mozgunk, rövid időn belül ismét fittebbek leszünk. Probléma csak akkor adódik, ha nem térünk vissza a korábban megszokott, mozgékonyabb életmódunkhoz. Ugyanis minél tovább vagyunk inaktívak, annál nehezebb visszanyerni a korábbi sportos és egészséges formánkat.

A mentális egészségünket is szolgálja

Szintén jó hír, hogy fittségünk visszanyeréséhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnunk. Már azzal sokat tehetünk az egészségünkért, és kivédhetjük a tanulmányban megfigyelt változásokat, ha kevesebbet ülünk és többet sétálunk. 

A testmozgás azonban nemcsak a testi, hanem a mentális egészségünkre is jótékony hatással van. Már heti egy óra testmozgás jelentősen csökkentheti a depressziós tünetek kockázatát.

A testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében már azzal sokat tehetünk, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, ha az érkezési ponttól egy kicsivel messzebb parkolunk, ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy a megszokottól egy kicsivel több házimunkát végzünk el. De kiváló mozgásforma lehet a tánc is, hiszen egy jó bulizás nemcsak a kalóriák számát csökkenti, hanem a hangulatunkat is emeli.

 

 

 

error: Content is protected !!