Megüzenték a Fidesznek: nem kell félni a néptől

Megüzenték Fidesznek nem félni a néptől

 

 

 

Leszavazta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága azt az MSZP-s határozati javaslatot, ami megtiltotta volna az akkumulátorgyárak építését az országban. A szocialisták nem adják fel, a törvényalkotási bizottságnál folytatják tovább.

Leszavazta a fideszes többség azt a határozati javaslatot, ami a fideszes szélerőmű-szabályozást másolva, megtiltotta volna akkumulátorgyárak építését lakott településektől 12 kilométerre, vagyis egyáltalán nem lehetne ilyen gyárat építeni az ország egész területén. A szabályozás viszont hagyna kibúvót is: abban az esetben engedné a beruházást, ha a településen élők helyi népszavazáson mégis a gyár megépítése mellett döntenek, illetve a gyár betartja a környezet- és munkavédelmi szabályokat.

„Szerettem volna, hogy Pollreisz Balázs tolmácsolhassa a győriek véleményét a fenntartható fejlődés bizottságában, de erre a bizottság fideszes többsége nem adott lehetőséget, és a határozati javaslatot is leszavazták” – közölte az MSZP frakcióvezetője, dr. Tóth Bertalan a bizottsági ülés után,

Pollreisz Balázs győri önkormányzati képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A szocialista politikusok azt is közölték, hogy nem adják fel, a törvényalkotási bizottság elé viszik a javaslatukat. „Azt szeretnénk elérni, hogy tárgysorozatba vegye, napirendre tűzze ezt a javaslatot az Országgyűlés, tudjunk vitatkozni a Parlamentben fontos ügyekről” – tette hozzá Tóth Bertalan.

„A győrszentivániak nem akarnak akkumulátorgyárat a környékre” – szögezte le Pollreisz Balázs, aki a népszavazási kérdést a helyi civilekkel együtt megfogalmazta. „Nem vagyunk az ipar ellenségei, a győriek és a győrszentivániak sem, de azt szeretnénk, hogy hallgassanak meg minket.

Ezért is háborított fel minket, engem személyesen is, az, ami most a bizottságban történt. Kedves fideszes képviselők, nem kell félni a néptől! Hallgassatok meg minket, majd mi eldöntjük, hogy mit szeretnénk. Ezt nem engedték, hogy elmondjam, helyette a telefonjukat nyomkodva, vihogva leszavazták a hozzászólási lehetőségemet. Nagyon sajnálom. Győrben biztos, hogy össze fogjuk tudni szedni az aláírásokat, és el fogják tudni mondani a győriek a véleményüket” – közölte a helyi szocialista önkormányzati képviselő.

Korábban Tóth Bertalan elmondta: az akkumulátorgyár megépítése felháborította a helyieket, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek, Pollreisz Balázs pedig több népszavazási kérdést is beadott, hogy a helyiek eldönthessék, akarnak-e az életminőségüket negatívan befolyásoló gyárat a város közelébe, a termőföldek helyére. Az egyik népszavazási kérdést a győri önkormányzat és cége is megtámadta az Alkotmánybíróságon.

A testület várhatóan heteken belül dönteni fog, hogy a kérdés alkotmányos szempontból helyes-e. „Nagyon bízunk benne, hogy az Alkotmánybíróság továbbengedi ezt a kérdést, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy a helyi civilek, valamint Pollreisz Balázs kezdeményezése sikeres legyen” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Tóth Bertalan.

Korábban egy háttérbeszélgetésen az MSZP frakcióvezetője hosszasan sorolta, milyen feltételek hiányoznak az akkugyárak építéséhez: nincs elég a víz, nyaranta egyre sűrűbben fordul elő szárazság; nincs elég áram, az akkugyárak egy paksnyi energiát használnak majd fel, ezt a többletet gázerőművekkel kívánja pótolni a kormány; illetve nincs elég munkaerő, Orbán Viktor 500 ezer külföldi munkavállaló behívását emlegeti.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!