magnézium citrát szerves

Mit kell tudni a magnézium pótlásról?

Kevés ember van tudatában annak, hogy a magnézium mekkora
hatással van az egészségre.


Az oxigén, a víz és a fő tápanyagok (zsír, protein, szénhidrátok) után, a magnézium a talán egyik legfontosabb építőelem, amire a szervezetnek szüksége van.
A minimális javasolt bevitel a nőknek 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van. Kutatások igazolták, hogy 10 emberből több mint 8, az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak, és más divatos egészségügyi problémáknak.
Míg a magnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izomösszehúzó hatása van.

Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat.

magnézium citrát szerves

magnézium citrát szerves

A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz. Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Kimutathatóan ott a legmagasabbak a szív és érrendszeri betegség miatti halálozási arányok a világon (skandináviai országok és Új-Zéland), ahol magasabb a kalcium fogyasztás, mivel itt több a kalciumbevitel a tejtermékekből, míg azokban az országokban ahol ez a típusú halálozási arány alacsonyabb (Portugália és Japán) nem fogyasztják akkora rendszerességgel a kalciumban gazdag tejtermékeket.
Az amerikaiak például mintegy 800 mg kalciumot fogyasztanak (a tejet is ivók 1200-1500 mg-ot), de ez mellett mindössze 275 mg magnéziumhoz jutnak hozzá.

Így jönnek létre a kalcium / magnézium aránytalanság okozta izomgörcsök. Migrén, szemhéjrándulás, szívvibrációk, hát fájdalom, menstruáció előtti feszültség, lábikragörcs és a székrekedés, mind kapcsolatban állnak a kalcium túlterheléssel. A túlzott kalcium azt is eredményezheti, hogy vesekő alakul ki és szívbillentyű meszesedés (mitrális billentyű, 1 amerikainál a 10-ből). Jelentős százaléka a felnőtteknek, több mint 2000 mg kalciumot fogyaszt naponta, ennél a dózisnál már a túladagolás mellékhatásai kezdenek jelentkezni.

A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”.
Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]


A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit.
Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek, és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében. A fent felsoroltakon kívül, még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:

 • Álmatlanság
 • Alvás-zavar
 • Fáradtság
 • Test-feszültség
 • Fejfájás
 • Szív-rendellenességek
 • Energiahiány
 • Magas vérnyomás
 • Menstruáció előtti időszak
 • Izomfeszültség
 • Hátfájás
 • Székrekedés
 • Vesekő
 • Csontritkulás
 • Felgyorsult öregedés
 • Depresszió
 • Szabálytalan szívverés
 • Szorongás
 • Izomgörcsök

Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos.
Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt.
A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.

Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:
Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
1935-1939: 360-375
1947-1949: 358-370
1957-1959: 340-360
1965-1976: 300-340
1978-1985: 225-318
1990-2002: 175-225
Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.


Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)

Tök és tökmag, pörkölt: 151 mg, Brazil dió: 107 mg, Zabkorpa: 103 mg, Lepényhal: 151 mg, Quinoa: 89 mg, Mandula: 78 mg
Spenót főtt: 78 mg, Hajdina liszt: 75 mg, Kesudió: 74 mg, Szójabab száraz: 74 mg, Fenyőmag: 71 mg, Vegyes dió + mogyoró: 67 mg
Fehér bab, konzerv: 67 mg, Tőkehal, főtt: 62 mg, Fekete bab, főtt: 60 mg, Bulgur: 57 mg, Szójabab, zöld, főtt: 54 mg
Tonhal, főtt: 54 mg, Articsóka: 50 mg, Földimogyoró, száraz, pörkölt: 50 mg, Lima bab: 50 mg
Cékla zöldje, főzött: 49 mg, Tofu: 47 mg, Okra: 47 mg, Zöldborsó, főtt: 46 mg, Mogyoró: 46 mg
Zabkorpa, főtt: 44 mg, Hajdinakása, sült, főtt: 43 mg, Barna rizs, főtt: 42 mg, Spirulina (10 gramm): 40 mg

Tanácsolt étrend-kiegészítés
Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel, szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.

Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező

magnézium citrát szerves

magnézium citrát szerves

ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek.
A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnéziumtabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is.

Étrend kiegészítők közül a “Magne-Trio” termék egyik legértékesebb. A magnéziumot a legjobban felszívódó szerves citrát formában tartalmazza, és arányosan tartalmaz D-vitamin-t és K-vitamin-t, amik segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. A D vitamin is a legfontosabb vitaminná lépett elő, amit napfény vitaminként is emlegetnek és a téli időszakban szinte kötelező lenne folyamatosan szedni a hangulat megtartás miatt is.

FOrrás: Demecs István, naturhirek

error: Content is protected !!