Demokratikus magyarok Macronra szavaznak.

Francia elnökválasztás Macron az élen, Le Pen lemaradva tőle jut a második fordulóba - exit poll Access

Francia elnökválasztás Macron az élen, Le Pen lemaradva tőle jut a második fordulóba – exit poll Access

Április 10-én tartják Franciaországban az elnökválasztásokat, 11 jelölt mérkőzik meg a jelenlegi államfő Emmanuel Macronnal. Most vasárnap, az első fordulóban még nem dől el, hogy ki nyer, csak az, hogy melyik két jelölt jut a második, döntő fordulóba. Erre a közvéleménykutatások szerint a legnagyobb esélye Marine Le Pennek van, a jelenlegi elnök 5 évvel ezelőtti ellenfelének. Harmadik helyre várják az előzetes felmérések szerint Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali jelöltet.

Francia elnökválasztás: Macron és Le Pen jutott a második fordulóba

Emmanuel Macron és Marine Le Pen jutott a második fordulóba a francia elnökválasztáson. A hivatalban lévő elnök, Macron a vártnál nagyobb fölénnyel végzett az élen az első fordulóban a szuverenista jobboldali Le Pen előtt.

Macron megköszönte támogatóinak, hogy kiálltak mellette, azt mondta teljesíti ígéreteit a haladás, a nyitottság és függetlenség szellemében. A francia elnök köszönetet mondott az első fordulóban harmadik helyen végző jelöltnek, Jean-Luc Mélenchonnak is, aki arra kérte szavazóit, hogy a második fordulóban Macronra szavazzanak.

Macron a szavazatok körülbelül 29, míg Le Pen mintegy 24 százalékát szerezhette meg az exit pollok szerint.

A szélsőjobboldali politikus köszönetet mondott azoknak, akik megtisztelték őt a szavazataikkal, illetve felszólította a francia népet, hogy csatlakozzanak azokhoz, akik változást szeretnének, amire – Le Pen megfogalmazása szerint – Franciaországnak szüksége van.

Az első fordulóban 12 jelöltre lehetett szavazni, a másodikat április 24-én tartják.

Az első előrejelzések is ezt mutatják 28,1-29% Macronnak, 23,3%-24,9% százalék Le Pennek. Eszerint nem lesz annyira szoros a verseny a harmadik helyezett Mélenchonnak.

Az eredmények este 8-tól élőben az AFP francia hírügynökségtől

A francia elnökválasztás első fordulójáról!

21:00 Mélenchon: egy szavazatot se adjunk Le Pennek //Ez orbáni pártnak felel meg, nem véletlen a beszólás

A várhatóan harmadik helyen végző szélsőbaloldali jelölt megköszönte azoknak a területeknek, ahol elsöprő többségben támogatták (például a tengerentúli Guadeloupe-on vagy Martinique-on ahol 56, illetve 53 százalékát kapta a voksoknak és a dél-franciaországi Marseille-nek)

A harc folytatódik, mondta híveinek, és arra kért mindenkit, hogy “ne kövessenek el javíthatatlan hibát”, ne adjanak egyetlen szavazatot sem Marine Le Pennek!

20:44 A zöld jelölt is Macront támogatja

Yannick Jadot zöldpárti politikus, aki az elnökválasztás első fordulójában 4 és 5 százalék közötti eredményt kapott, vasárnap este arra szólította fel támogatóit, hogy “akadályozzák meg a szélsőjobboldal győzelmét azzal, hogy a második fordulóban Emmanuel Macront támogatják Marine Le Pennel szemben ellen.

20:34 Anne Hidalgo és Valérie Pécresse is Emmanuel Macronra voksolásra kérte támogatóit

Hidalgo azt mondta, hogy április 24-én szavazzanak Macronra “Marine Le Pen szélsőjobboldala ellen”.
Rövid beszédében azt mondta, hogy “női politikusként és állampolgárként továbbra is minden energiámat olyan Franciaországért való küzdelemre fogom fordítani, ami azért erősebb és szép, mert igazságosabb.

” Hozzátette, hogy azon fognak dolgozni, hogy egyesítsék a “szétszórt baloldalt”, amely “nem tudta, hogyan kell összefogni, amikor ősszel szükség lett volna rá”

Pécresse azzal kezdte beszédét, hogy az eredmények személyesen csalódást okoztak neki. Úgy fogalmazott, hogy komolyan aggódik az ország jövőéért, hozzátéve, hogy elítéli a szélsőségeket, és aggódik Le Pen első fordulós sikere miatt. Pécresse elítélte Le Pen “történelmi közelségét Vlagyimir Putyinhoz”, és kijelentette, hogy annak ellenére, hogy mélységes ellentétek vannak közte és Macron között, a jelenlegi elnököt támogatja a második fordulóban.

20:27 Történelmi mélységben a két hagyományos párt

Az országot régen “váltásban irányító” két nagy párt, a Szocialista Párt, és a most Republikánusok nevű jobboldali párt jelöltjeire még soha nem érkezett ennyire alacsony arányú voks. A szocialista Anne Hidalgóra az előrejelzések szerint 2 % szavazott, míg Valérie Pécresse-ra 5%.

error: Content is protected !!