adós bank, bankok, gazdasági válság, gazdasági világválság, hitel, kölcsön, pénzügy

adós bank, bankok, gazdasági válság, gazdasági világválság, hitel, kölcsön, pénzügy

 

Az alábbi eset legyen egy példa, amely számok egyénileg bármire behelyettesíthetőek, a modell közel ugyanaz marad.
H Jánosék 10 millió forintot vettek föl
, 3 millió forintot fizettek be a svájci frankban felvett tízmillió forintos hitelük után. A legutóbbi banki értesítő szerint tartozásuk csaknem ugyanúgy eléri a 10 millió forintot.

Adósságuk forintban számolva szinte ugyanannyi, mintha négy éven át semmit sem törlesztettek volna.Egy konkrét példa azon sokak közül, akik annak idején jól kifizetődőnek látszó deviza hitelt vettek föl. A bankok köztudottan jól felvértezett ügyvédekkel kidolgoztatott egyoldalúan, számukra előnyösen maximálisan védett szerződéseket iratnak alá, pénzügyekhez kevésbé értő, mégis hozzájuk bizalommal forduló ügyfeleikkel.
Nyilván előrelátóan a védelem egyebek között vonatkozik az árfolyamváltozásra is. Ezért amíg a bankok milliárdjai gyorsan szaporodnak, addig az adósok, nyögik a mára már meg növekedett elviselhetetlen banki terheket. Erre és főképpen ekkora árfolyamváltozásra senki nem számíthatott, ami a világválság miatt rájuk szakadt.

A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG OKAI
Azért kell nagyon röviden erre kitérni, mert ezt szívta meg keményen többek között közvetlenül közel fél Magyarország is, közvetve meg mindenki.
Az árfolyam változás oka az USA-ból kiinduló világválság.
A világválság oka viszont elsősorban az USA bankok kapzsi, felelőtlen lépései miatt kezdődött, közvetve pedig a politika ellenőrizetlen lépései miatt következett be. Bár szintén közvetve még közre játszott az USA külkereskedelmi változása is, amiben elsősorban Kínának volt határozott szerepe.

Az USA-ban kialakult gyakorlat szerint, a bankok különösebb hitelbírálat nélkül nyújtottak, horribilis mennyiségű jelzálogkölcsönöket. A dolog olyannyira elfajult, hogy a bankok úgy licitáltak egymásra, mint a politikai pártok választáskor. A pénzügyi tranzakció biztonsági alapját két dolog látszott biztosítani, egyrészt az ingatlan árak stabil sőt növekvő értéke, és a gazdaság kiegyensúlyozott növekedése.
A hitelek elsősorban jelentős részben az ingatlan piacra, de a gépjármű ágazatra is koncentrálódott. Amikor a piacon előbb –utóbb túl kínálat következik be belátható, hogy az árak addigi növekedése megváltozik és csökkenő tendenciát fog mutatni.
Két dolog történt az ingatlanok már nem bizonyultak piacképes termékeknek, más felől az időközben a külső és belső gazdasági helyzet is megváltozott és e szövevényes körülmények hatására megindult a lavina. A kihelyezett hitelek egymás után dőltek be, amivel a bankok jelzálog ellenére sem tudtak mit kezdeni, hiszen nem volt kereslet a túlkínált piacon.
Ha ide haza szétnézünk, ugyanez történt, legfeljebb kisebb mértékben egy Amerikához képest. /A magyar piac bármilyen irányú változása gyakorlatilag nem sok vizet zavarna a világgazdaságban./

Ez volt az egész lényege összegezve.

KI VISELJE A KÁROKAT

Tehát a fentieket figyelembe vesszük, akkor belátható, hogy miért a pénzügyekhez nem értők, azzal nem foglalkozók viseljék el minden hátrányát annak, amiről ők semmit sem tehetnek, ami bekövetkezett.
Szinte szóba sem kerül, /meg késve valami elkezdődött/ azok felelőssége, – bankok- akik miatt előfordult ez a helyzet.  Az üzleti logikai definíció szerint is, viselje az a károkat, akire a kár oka visszavezethető. A fenti rövid levezetés alapján az derül ki, hogy elsősorban a  bankok okozták az eladósodást, ezért elsődlegesen a bankoknak kellene viselnie a károkat, illetve kár megosztást tudok elképzelni, feltétlen kisebb részben a kölcsön igénylőt terhelve.
A másik ok, amely miatt a bankok a hibásak, a szakmai kompetenciájuk. Ha valaki, akkor nyilván alapvetően szakmájuk magaslatán álló bankintézményeknek kellene tudniuk és előre látniuk, hogy tetteiknek milyen következménye lesz.

Egy gyártó is csak annyi terméket gyárt, amennyit a piac fel vesz, egy kereskedő, annyi terméket vesz át a gyártótól, amennyit tapasztalata alapján el tud adni.
Sem a gyártó, sem a kereskedő nem mehet sehová panaszkodnia, ha a számításaik hibásak voltak.

MIBEN KÜLÖNBÖZIK EZEKTŐL AZ ALAPVETŐ ADOK-VESZEK TRANZAKCIÓKTÓL A BANKOK PÉNZÜGYI AKCIÓI????

SEMMIBEN!!!!

A bankok is kereskedők. ADNAK-VESZNEK. Elsődlegesen ők tudhatták, ingatlan esetében talán nem túlzás kizárólag ők tudhatták, mennyire telített a piac. Olyannyira áll ez a kitétel, hiszen ingatlant még a kifejezetten magas fizetésű miniszterek is hitelre vesznek. Az ingatlan azért fontos, mert az volt a válság elindító legalapvetőbb oka.
Amennyiben a bankok nem osztoznak minimum, a veszteségekben, akkor ezt nevezhetjük a pénzügyi világ diktatóriumának.
Magyarországon a politika felelőssége nagyobb bármely más országénál, mivel a felelőtlenségük szinte minden más országét megelőz. Szubjektív véleményem szerint, mindegyik politikai párt, ebben közre játszott a rendszerváltás óta. Nem véletlen utolsó a helyünk a fölzárkózok között. A legtöbbet mindig a legnépesebb rétegtől lehet elvenni, mivel nálunk a szegénység kiemelkedő, ezért biztosan, még ha keveset is vonnak el éppen elég lesz a nagyon nehéz megélhetéshez. Reméljük Magyarországon az illetékesek között lesz olyan, aki elindít egy pénzügyi-jogi szakemberekből álló összefogást a banki önkényuralommal szemben. A politika meg végre ráeszmél, már RÉGEN nem róluk szól itt a kérdés, hanem MAGYARORSZÁGRÓL!

Nekünk szavazóknak viszont az a felelősségünk, hogy valóban az igaz embereket válasszuk be akikben  bízunk a parlamentbe.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!