Ha marad a korrupció nem lesz több pénz - Brüsszel figyelmeztetése

Ha marad a korrupció nem lesz több pénz – Brüsszel figyelmeztetése

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint az Európai Bizottság a közbeszerzések reformjához köti a járvány utáni helyreállítást segítő forrásokat.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a közbeszerzési törvénykezését a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében. A Reuters hírügynökségnek kiszivárogtatott belső dokumentum szerint a brüsszeli testület egyebek között ehhez a feltételhez köti az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak járó kifizetéseket, ami valamivel több mint 7 milliárd euró lenne 2021-2026 között. Brüsszel szerint a közbeszerzésekben tapasztalható elégtelen versenyeztetés rendszerszintű szabálytalanságokhoz vezet, amelyek miatt 2019-ben Magyarországot sújtotta az EU történetének legmagasabb arányú pénzügyi korrekciója, vagyis pénzbüntetése. Ezért nagyobb átláthatóságot, az ajánlattévők közötti valódi versenyt és elszámoltathatóságot sürget.

Az Európai Bizottság a dokumentumban leszögezi:
Magyarországon túl magas, valójában az EU-ban az egyik legmagasabb azoknak a közbeszerzéseknek az aránya, ahol egyetlen ajánlattevő van. Ez szisztematikus túlárazáshoz vezet, ráadásul az összeférhetetlenségről szóló magyar törvények is könnyen kijátszhatók.
“A Bizottság évek óta szorgalmazza a közbeszerzési kockázatok alaposabb elemzését és ellenőrzését” — olvasható a Reuters által idézett dokumentumban.

„De úgy tűnik, hogy ezt a legmagasabb politikai szinten akadályozzák, pedig az intézkedéseket technikai szempontból egyszerű végrehajtani, és illeszkednek (a helyreállítási csomag) digitalizációs céljaihoz. ” A hírügynökség megkereste a magyar kormányt, amely a publikálásig nem reagált az értesülésre.

Népszava

error: Content is protected !!