Haiti az ENSZ és Amerika katonai segítségét kéri az elnökük meggyilkolása miatt

Haiti az ENSZ és Amerika katonai segítségét kéri az elnökük meggyilkolása miatt

Szerzői jogok  VALERIE BAERISWYL/AFP or licensors

Hatalmi vákuum keletkezett a karibi államban az elnök meggyilkolása után.
Haiti most az ENSZ és az Egyesült Államoktól vár segítséget a rendteremtésben,
ez azonban még várat magára.

Haiti a világszervezet segítségét kérte biztonsági helyzetének a megszilárdításához. A Reuters úgy tudja, hogy Claude Joseph még az elnök elleni merénylet napján, szerdán kapcsolatba lépett az ENSZ-szel, arra kérve, hogy “támogassa a rendőrséget a rend helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseiben”.

Claude Joseph az AP hírügynökségnek adott telefonos interjújában elismerte, hogy országának szüksége van segítségre, és kormánya ezért külföldi partnerekhez, egyebek mellett az Egyesült Államokhoz fordult, ám részleteket nem árult el.

Washington már nemet mondott.

A haiti kormány elsősorban azért vár katonai segítséget a világszervezettől és Amerikától, hogy a stratégiailag fontos helyeket biztosítsa, elsősorban a kikötőket és a repülőtereket – erről a választásokért felelős miniszter, Mathias Pierre beszélt.

 

José Luis Diaz, az ENSZ illetékes szóvivője elmondta, megkapták a felkérést, amit még vizsgálnak. “Csapatok küldése a Biztonsági Tanács hatásköre” – hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok már el is utasította a haiti felkérést. A kormányzat egyik magas rangú hivatalnoka közölte, “jelenleg” nincsenek tervek arra vonatkozóan, hogy Haitinek katonai segítséget nyújtsanak. Washington egyelőre kizárólag FBI-nyomozókat küld a helyszínre a gyilkosság nyomozását segítendő.

Az 53 éves Jovenel Moisét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján fegyveresek, feleségét súlyosan megsebesítették. Az országban ezt követően kéthetes rendkívüli állapotot hirdettek.

A haiti rendőrség szerint 28 külföldi zsoldos felel a merényletért, 26 kolumbiai és két amerikai. A merénylettel kapcsolatban már letartóztattak két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt, többek után pedig hajtóvadászatot indított a rendőrség.


Tizenhét embert, két amerikai és 15 kolumbiai állampolgárt tartóztattak le a
haiti hatóságok a Jovenel Moise elnök elleni merénylet miatt.

 

A haiti rendőrfőnök közölte, a merényletet végrehajtó kommandó tagja közül három emberrel végeztek a rendőrök, további nyolc kolumbiai szökésben van. Az amerikai állampolgárok haiti származásúak, a kolumbiaiak közül hat az ország hadseregének nyugalmazott katonája.

Moisét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján. Az elnökre egy tucat lövést adtak le, az irodáját és a hálószobáját pedig feldúlták. A támadásban az elnök felesége megsebesült.

Haitit politikai válság sújtja. Az elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott. Moisét korrupció mellett azzal is vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban.

A haiti alkotmány értelmében Moisét a legfelsőbb bíróság elnöke követné a poszton, ám ő a napokban belehalt a koronavírus-fertőzésbe, így egyelőre nem tudni, ki veszi át a meggyilkolt elnök helyét.

error: Content is protected !!