A hajléktalanok emberi jogainak tiszteletben tartására figyelmeztetik a kormányt.

A nemzetközi szövetség szerint a Szabolcs utcai kórház életmentő szolgáltatást nyújt.

Közleményben szólítja fel a hajléktalan emberekkel foglalkozó nemzeti szervezetek európai szövetsége (FEANTSA) a magyar kormányt, hogy biztosítsa a Szabolcs utcai kórház további működését.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világjárvány ideje alatt, amikor a hajléktalan emberek a Covid19 által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik számára értelmetlen a ‘maradj otthon’ felszólítás, akkor egy számukra létfontosságú intézmény veszélybe kerülhet” – olvasható a szervezet honlapján közzétett közleményben.

A FEANTSA hangsúlyozza: egészségügyi munkacsoportja a helyszíni látogatása során meggyőződött arról, hogy a Szabolcs utca nélkülözhetetlen intézmény, amelyben európai szintű ellátásban részesülnek az ápoltak. Az Európa különböző országaiból érkezett szakemberek külön hangsúlyozták, hogy az intézmény milyen fontos szerepet játszik abban, hogy a hajléktalanok számára a kórházi ellátást követően biztosítja a felépülést. Ennek hiányában ezek az emberek azonnal az utcára kerülnének.

A magyar kormány nemzetközi emberi jogi kötelessége, hogy mindenki egészséghez való jogát biztosítsa.

Tudjuk, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátását számos tényező hátráltatja, ezért ez a célzottan róluk gondoskodó központ életmentő szolgáltatást nyújt”
– fogalmaz közleményében a nemzetközi szövetség. 
error: Content is protected !!