Hálaadás nap ünnepe - Mit ünneplünk hálaadás napján - Mikor van hálaadás ünnepe?

Hálaadás nap ünnepe – Mit ünneplünk hálaadás napján – Mikor van hálaadás ünnepe?

 

 

hálaadás (angolul Thanksgiving avagy “Happy Thanksgiving Day”) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít.

Mikor van a hálaadás napja
Amerikában november hónap negyedik csütörtökjén,
Kanadában pedig október második hétfőjén tartják.

Hálaadás az Egyesült Államokban
Az első hálaadás története
A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouthhoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

Hálaadás napjának kialakulása

Országos szinten hivatalosan George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot, 1789-ben. Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln 1863-as proklamációja után vált, eleinte november utolsó csütörtökén, később – Franklin Roosevelt elnöksége alatt, egy kongresszusi rendelet nyomán – november negyedik csütörtökére pontosítva a napját.

A hálaadási hagyományok egyes részletei csupán az 1890-es és 1900-as évek elején alakultak ki, mikor az amerikaiakat megosztó polgárháború sebeinek begyógyítása és a nagyszámú bevándorló asszimilációjának megkönnyítése érdekében az amerikaiak igyekeztek megteremteni egységes nemzeti identitásukat.

Viták a Hálaadás ünnep szerepéről és annak megítéléséről

Hasonlóan a Kolumbusz naphoz, egyesek (főleg őslakos indiánok) véleménye szerint a Thanksgiving day a gyarmatosítók általi hódítások és a bennszülöttek felett aratott győzelmeik ünnepléséhez is kapcsolható. Például az első, Massachusetts állam törvényhozása által hivatalosan deklarált thanksgiving ünnepnapot (1637. június 15-ét) az angol gyarmatosítók (és a velük szövetséges narragansett és mohegan indián törzsek) által, egy a pequot törzs erődítményével szembeni, 600-700 pequot indián áldozatot követelő, véres mészárlásba torkolló támadás után hirdették ki. 1789-ig több hasonló eseményhez köthető hálaadásnapot is kijelöltek. Az 1970-es évek óta hálaadáskor az indián áldozatok emlékére bennszülött és velük szimpatizáló aktivisták minden évben Nemzeti Gyásznapot (“National Day of Mourning”) tartanak Plymouth Rocknál.

A hálaadás napjának szokásos ünneplése

Minden évben, hálaadáskor egy pulyka „kegyelmet kap” az elnöktől

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

Ezen a napon játszanak három NFL, illetve számos egyetemi és középiskolai amerikaifutball-mérkőzést is, ami tovább növeli a nap jelentőségét az amerikaiak számára.

Hálaadás napja Kanadában

A kanadai hagyományok Martin Frobisher 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. Valószínű, hogy az amerikai függetlenségi háború idején Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez kapcsolódó hagyományt. Hivatalosan először 1872. április 5-én ünnepelték a hálaadást Kanadában, a walesi herceg súlyos betegségből való felépülése alkalmából. A következő hivatalos hálaadás csak 1879-ben volt, mikor is a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította. Pontos időpontját többször áthelyezték, míg végül 1957-ben nyerte el a naptárban mostani helyét, október második hétfőjét.

De hogyan is ünnepelnek a Magyarországon élő amerikai családok? Miként juthatnak hozzá a Hálaadáshoz szükséges fához, ételekhez és díszítő elemekhez?
A magyar lakosság számára a Hálaadás ünnepe nem annyira jelentős, mint a karácsonyi időszak. Novemberben még nincsenek fenyőfaárusok, pedig az itt élő külhoniak számára legalább olyan fontos a megfelelő hálaadásfa (Thanksgiving tree) beszerzése, mint számunkra a tökéletes karácsonyfa felállítása.  Gyakran tehát kénytelenek beérni a műfenyők bájával, de mint tudjuk, ez közel sem azonos az élő fa hangulatával, a citrus bódítóan kellemes illatáról nem is beszélve.
Az amerikai családok számára a hálaadás az év egyik legfontosabb napja, mikor a rokonság és a barátok együtt költenek el egy varázslatos vacsorát. Az ünnepi hangulatot Amerikában karneválok, parádék és felvonulások garantálják, az est fénypontjául pedig a futballcsapat esti mérkőzése szolgál. 

Sok Magyarországon élő amerikai mesél arról, hogy az itt töltött hálaadás egyik legjelentősebb mérföldköve a hálaadás pulyka beszerzése, ugyanis igen ritkán tudnak hozzájutni egészben a madárhoz, s ha mégis, akkor is igen borsos áron. Ennek ellenére a hálaadás asztaláról ez a jószág egyik évben sem hiányozhat, csakúgy mint a sütőtök, az édesburgonya és a pulyka alatt sült ízletes zöldségek sem. A bőség ugyanis ezen a napon mindennél fontosabb, mivel a hagyományokkal mindenki tisztában van, annak ellenére is, hogy mára minden egyes család megteremtette már a saját hálaadás szokásait. 

Hálaadás napja Amerikában élő rendező, producer Turán Eszter magyarok szerint

Hálaadás nap ünnepe - Mit ünneplünk hálaadás napján - Mikor van hálaadás ünnepe

Hálaadás nap ünnepe – Mit ünneplünk hálaadás napján – Mikor van hálaadás ünnepe

 

A sikeres rendező-producer, Eszter a járvány kitörésekor döntött úgy, hogy áthelyezi a székhelyét Los Angeles-ből Budapestre és a munkáját a magyar fővárosban is aktívan folytatja.

Komoly kötődésem nincs ehhez az igazán amerikai ünnephez, leginkább a vegyes megítélése miatt.520320

Ne feledjük, hogy – bár Amerika fantasztikus hely, a lehetőségek és a szabadság hazája – mennyit szenvedtek a földjén az őslakosok. Számomra a Thanksgiving leginkább egy kulináris élmény és a társasági összejövetelt jelenti az amerikai barátaimmal. Az ilyenkor szokásos áfonyaszószért rajongok a whiskey-s édesburgonya pürével egyetemben, ami bekerült az én főző repertoáromba is. Ezek – a pulyka mellett – elengedhetetlen kellékei egy jó hálaadási vacsorának.