gazdagság, Harry Potter, igazság, igazságosság, pénz, vagyon halmazA Harry Potter-legenda ötödik, a Harry Potter és a Főnix rendje című filmen is már túl vagyunk. Az eddig bemutatott négy moziváltozat összesen 3,5 milliárd dolláros (700 milliárd forint) hasznot hajtott.
A főszereplő, Daniel Radcliffe (17) jövő hét szombaton, 18. születésnapján hozzáférhet 25 millió fontos, vagyis 9,5 milliárd forintos vagyonához. Angliában ezzel ő a legjobban fizetett színész, de a Forbes magazin nemzetközi listáján is előkelő helyen áll. A filmekkel azonban nem csak Harry Potter járt jól, a további szereplők, Emma Watson (17) és Rupert Grin (17) gázsijából még az unokáik is jóllaknak majd, a szerző, J. K. Rowling (40) pedig naponta 13 ezer dollárral (2,6 millió forint) növeli amúgy is 1 milliárd dollár (200 milliárd forint) feletti vagyonát. 

– Már most annyit kerestem a Harry Potterrel, hogy valószínűleg soha többé nem kell majd dolgoznom – állítja a Hermione Grangert játszó Emma Watson. A mindössze 17 éves sztár eddig 17 millió fontot (6,4 milliárd forint) szedett össze, s még két film hátravan. De természetesen nem járt rosszul a sorozatot gyártó Warner Brothers sem. A filmgyártó cég 1998-ban 1 millió dollárért (200 millió forint) vette meg az írónőtől, J. K. Rowlingtól az első két kötetet, a Bölcsek köve és a Titkok kamrája megfilmesítésének jogait. A két filmet 100, illetve 120 millió dolláros költségvetésből gyártották le, a bevétel viszont már majdnem kétmilliárdra rúgott. Az Angliában két hete futó ötödik rész eddigi bevételeit még nem összesítették, de a harmadik és a negyedik epizód, az Azkabani fogoly és a Tűz serlege összesen 280 milliós befektetéssel 1,7 milliárd dolláros hasznot hozott.

Látható a milliárdok röpködnek, milliárdok alatt nincs jövedelem. Persze nem Ő az egyetlen, de talán most éreztem hajladóságot, hogy kérdéseket tegyek föl. Hogy ember és ember között különbségek vannak az nem kérdés, nehogy félre értés legyen, sőt azt sem kérdőjelezem meg, hogy ezt a különbséget arányosan pénzben, pozícióban diferenciálni kell.

Hogy jogosan jár neki(k) nem kérdés!!!

A kérdés inkább az, valóban, kiérdemlik, valóban ennyivel többet tesznek hasonló más sztárok is?
Valóban igazságos ilyen borzasztó nagy gazdagság különbség ember, és ember között?
Ennyire nagy a tehetség különbség közöttünk, ami ilyen horribilis pénz különbséget eredményez?
Ekkora érték különbséget hozott létre, mint a pénz, amihez hozzá jutott 18 éves kora előtt.
Gyakorlatilag gyerekként. 

Az nem kérdés sok milliárdos van ma már, talán már annyira együtt élünk ezzel, hogy semmilyen kérdés meg sem fogalmazódik bennünk.
HISZEN MEGÉRDEMLIK!
Biztosan? 
Nyilván az érintettek ezzel maximálisan egyetértenek, és ha őszinték vagyunk magunkhoz hasonló helyzetben mi is igazságosnak ítélnénk, hiszen számtalan ésszerű magyarázatot lehet rá válaszolni. De biztosan ez olyan egyértelműen így kell lennie.
Lehetne egyáltalán ezt másképpen is mérlegelni, van igazságosabb, kevésbé más megoldás a vagyoni különbségek, egyenletesebbé tételére.

18 éves korára 9 milliárd, miközben minimális előzetes tudással, képességgel rendelkezett, olyan összeg fölött rendelkezik, ami a föld lakóinak kb 90%-ának esélye sincs egész életében, sokkal magasabb tudás, képesség, kor mellett sem. Hogy mit mond a többség az abszolút nem érdekel, a többség, többnyire mindig hibásan gondolkodik.
Nem érdemes követni. A milliárdosok azért lettek, lehettek milliárdosok, mert nem a többséget követték.
EZ ALAP TÉTEL. Ebben a kérdésben sem a többség gondolkodását kövessük, sőt az eddigi mi berögzült gondolatunkon is felül kell emelkedni, hogy ráébredjünk, talán valóban, valami nem stimmel. 

Első blikkre nagyon jól tudom a kérdések abszurdak, de ha belegondolunk…. talán még sem annyira értelmetlenek, mint látszanak?
Vagy?
Később visszatérek a válasszal, talán még sem olyan egyértelmű, az ami mindenkinek, /nekem is/ már rég elfogadott volt.
Addig ellehet gondolkodni.

J.Dzs.Schwarcz

Legvégül hozzá tenném, nem az irigység a forrás az írásra, ha az lenne ezt már rég megtehettem volna. Inkább az igazságosság szakadéka ember és ember között.
Azt magam részéről megtapasztaltam, hogy az anyagi milliárdos gazdagság nem garantálja a boldogságot.