MTI-Népszava


Csehország, Szlovákia és Ausztria külügyminiszterei fellépnek a nyilvánosság korlátozása ellen, ami több országban is a hatalom megerősítését szolgálja.

Az újságírók erőteljesebb és hatékonyabb védelmét követeli Jakub Kulhánek cseh, Ivan Korcok szlovák és Alexander Schallenberga az osztrák külügyminiszter abban a közös állásfoglalásukban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában.

Az újságírói munka sosem volt egyszerű, de az az irány, amelynek az utóbbi időben vagyunk szemtanúi, nyugtalanító. Az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek”

– olvasható az állásfoglalásban.

A három miniszter szerint a koronavírus-járvány idején az újságírókra kifejtett nyomások tovább fokozódtak, és még az egész világot érintő lezárások sem állították meg a munkájuk közben elhunyt újságírók számának növekedését. Kiemelték:

„A tavalyi évben nagy nyugtalansággal figyeltük, hogy a világ több országában jelentős mértékben csökkent a sajtószabadság mértéke. Az újságírók elleni támadások és az eseményekről való tájékoztatás nagymértékű korlátozása a politikai repressziók és a hatalom megerősítésének a részévé vált.”
Azt is kifejtették, hogy milyen támadásokra is gondolnak:
„A különféle médiaátvételek következtében több országban a független szabad sajtó elveszítette tevékenységi területeit, illetve azok korlátozva lettek.
Vezető politikusok szóbeli támadásai, amelyek olykor a felbujtás határát súrolják, azt a nézetet terjesztik, hogy az újságírók az ellenségeink és az ellenük történő támadások indokoltak.”

A sajtószabadság napja alkalmából a közép-európai szomszédállamok miniszterei szerint igyekezni kell még inkább megerősíteni az újságírók védelmét, valamint a szabad és független sajtó hozzáférését az információkhoz.

„Megoldást kell találni az újságírók elleni támadások megdöbbentő büntetlenségére, a felelősöket meg kell büntetni. Országaink készek támogatni a szabad médiát”– tették hozzá.

Vélhetően nem véletlen, hogy Magyarország nincs az aláírók között. A Riporterek Határok Nélkül legfrissebb sajtószabadság -ranglistáján

Magyarország három helyet rontva már csak kilencvenkettedik helyen áll, és az Európai Unióban csupán Bulgária helyzete rosszabb.

Ugyanakkor a Fidesz rendszerint azzal hárítja a magyarországi sajtószabadság helyzetét érintő nemzetközi bírálatokat, hogy „támadják hazánkat”. Valójában a kormányoldal 2010 óta folyamatosan szűkíti az újságírók mozgásterét, akadályozza, hogy információkhoz jussanak. 
error: Content is protected !!