hosszú élet titok, egészséges élet, életszemlélet,

hosszú élet titok, egészséges élet, életszemlélet,

 

 

 

 

 

 

 

 
A hosszú élet nem titok, csak nem érdekli a fiatalokat, amíg természetesnek tartják minden rendben van és az is marad. DE NEM!

a, A hosszú és egészséges élet, ugyanúgy nem titok, mint az egyszeregy sem.
b, Csak el kell sajátítani, mint az egyszeregyet, ami nem is nehezebb, és a szerint élni életünk mindennapján.
   – Az utóbbi állítás már valóban okozhat némi nehézséget.

 

Szerintem már réges-régen nem az a gond, hogy nem tudjuk mi helyes, mi nem, inkább az, hogy nincs meg a megfelelő belső indíttatásunk, kitartásunk az egészséggel kapcsolatos ismeret halmazunk kivitelezésére. Másfelől inkább most akarjuk jól érezni magunkat és nem baj, ha ez nem kevesebb hátra lévő időt jelent életünkből.

Illetőleg valószínű még sem lenne mindegy, ha ez felmerülne bennünk. De mint hogy egyetlen egyszer sem merül föl a  jelen pillanatban a jövőnk alakulás az egészséges élet alakulásával kapcsolatban, azzal a legkevésbé szoktunk foglalkozni, hogy a jelen pillanatban tett cselekedeteink milyen kihatással vannak életünkre
Legalábbis így gondolkodunk egy bizonyos életszakaszig. Aztán ez megváltozhat esetenként. Jobb talán mégis távolra látni, mert előbb-utóbb eljön az idő és ne bánjuk meg, hogy mégis csak jobb lett volna vigyázni magunkra ideje korán.

Megjegyzésként írom:
A helyes életszemlélet fontos a hosszú élethez, de semmit nem jelent addig, amíg nem visszük be, ezt a szemléleti tudást a minden napjainkban.

Ha ezt meg tesszük, akkor beszélünk a helyes életmódról és így biztosított a hosszú élet. Az már valami, sőt az maga a művészet, amit csak nagyon kevesen sajátítanak el a rövid látásukkal. Nagyon hamar elcsábulunk és engedünk az ártalmas vonzerőknek.

Akkor nézzük a hosszú élet titkokat:
Soha ne feledd! Sok mindent megtudsz úgy oldani, hogy elvégeztetsz mással különböző feladatokat, megoldandó problémákat.
De a Te életed kizárólag csakis Te neked kell megoldani helyesen.
A Te életed nem tudod megoldani, hogy mással “élteted”, oldatod meg.
Vagyis senki nem tud helyetted helyesen gondolkodni, cselekedni, érezni, vidámnak lenni.
A Te életed kovácsa Te vagy.
Ez olyan acélba vésett arany szabály, amit nem lehet kiügyeskedni, mint egy “parlamenti választást”.

Összegezve:

HELYES ÉLETSZEMLÉLET + HELYES ÉLETMÓD = Hosszú élet egészségesen!
EBBEN MINDEN BELE ÉRTENDŐ!

1. Éljünk harmóniában önmagunkkal, környezetünkkel, a világgal. Ez csak akkor valósulhat meg, ha terveink, elképzeléseink, vagy csapongó vágyaink féken tartjuk, illetve a lehetőségeinkhez közelítjük mindinkább. Miért? Mert ha túl habzsolod az életet, azelőtt az élet habzsol föl téged.

2. Alakítsuk ki a helyes szokásainkat, mivel a szokások berögzülnek ezáltal szokásaink rabjai leszünk, illetve már vagyunk, majd irányítják cselekedeteinket nap, mint nap és minden pillanatban. Ahogy rászoktunk a rosszakra, ugyanúgy fokozatosan szokjunk le róluk folyamatos önellenőrzéssel. Sosem késő, – másfelől jobb később, mint soha. Ez nem jelenti egyben azt, hogy halogasd. A halogatásban a tett mindig elvész. A rossz szokást sokszor nem elég megszüntetni, helyes új szokást kell kialakítani a valóban hosszú élethez.

3. Teremtsünk egyensúlyt szellemi, fizikai és lelki életünkben. Mindegyikre figyelni és edzeni, törődni kell egyaránt. Bármelyik túlzásba vitele a másik leépülését eredményezheti.

4. Táplálkozásunkban is az arany középút legyen a mérvadó: nem hiszek a kifejezett vegetáriánus étkezésben. Sok vegetáriánus, akik ennek kifejezett követői és alkalmazói voltak hamarabb távoztak, mint sok húsevő.

Az tény, viszont hogy mindenképp be kell építeni étrendünkben arányosan több zöldség, gyümölcs, magvas, rostos étkeket, a húst kissé háttérbe tolni.

Nagyon egyszerűen ne együnk zsírosakat, cukrosakat, füstölt húsokat, konzerveket és nagyon mértékkel sózzunk, mivel mindenben van só. A húsok közül a szárnyasokat, halakat bátran ajánlanám, de néha sertés féleség is megengedhető. A helyes változatos étrend kialakítása a legfontosabb. Szénsavas üdítőket, szörpöket ne igyunk, kólát pláne nem, /kóla ártalmairól külön rémisztő írások jelentek már meg /, csak tiszta vizet, ha lehet szűrt, vagy bio, vagy ásványvizet. Ezt bőségesen., mivel a víz információhordozó. A jóga szerint többször keveset, lassan együnk és addig rágjuk az ételt, amíg íze van.

5. Az egészség nem egyetlen kizárólagos dolog alkalmazásában rejlik, ahogy ezt sokan hirdetik, attól függően, hogy ők mire esküdtek, esetleg jól felfogott üzleti érdekük mit diktál. Az egy komplex életvitelt jelent. Így mozgásféleségeket, meditációkat, nyugodt életritmust, agytréninget, helyes táplálkozást, hobbi kikapcsolódás, szórakozás, szívesen végzett munka, nyugodt társ, családi élet ezek együttes alkalmazását jelenti rendszeresen egy életen át. Így lesz helyes az életmódunk.

hosszú élet titok, egészséges élet, életszemlélet,

hosszú élet titok, egészséges élet, életszemlélet,

6. Ámbár a rossz szokásokról volt szó, de kiemelném az abszolút dohányzásmentes életet, passzívan sem tegyük. Valamint a nagyon mértékletes ritka italfogyasztás, ami a jóféle bort, sört és pezsgőt jelentheti.

7. Helyes légzést külön pontban emelném ki, mivel valóban nem tudunk helyesen lélegezni. Különösen a szellemi munkát végzők nem. Vegyük észre, annyira mindennapos dolog eszünkben sem jut arra gondolni, hogy lélegezni is helyesen kell. A létezésünk legfontosabb része, éppen ezért kell külön figyelmet szentelni rá.

8. Nem a nehézség okoz neked gondot, hanem azon való gondolatod, mi van, ha nem tudod megoldani, vagy mi lesz, ha így vagy úgy alakul. Ne aggályoskodjunk/ ne féljünk a jövőnkön, ha eddig kisebb tudással és tapasztalattal élni tudtál, ezután nagyobb tapasztalattal és több tudással pláne megtudod oldani a nehézségeket.

Másfelől ne mindig a múltban, majd jövőben legyél gondolatilag, hanem a jelenben.

Ezt leginkább jelenbeli cselekedettel lehet a legkönnyebben elérni. Bízz magadban, képességedben, tudásodban, amelyek átsegítenek, mint eddig minden akadályon. A szorongás csak arra jó, hogy agyon nyomjon. Helyette vizsgáld meg mi a gondod, mi módon oldhatod meg, majd haladéktalanul láss hozzá.

9. Régen szokás volt kis gyerekekre mondani, akik pufókok voltak, majd kicsattan az egészségtől”. Ma már tudjuk a túl tápláltság szinte népbetegség. Sok betegség táptalaja, ezért vigyázzunk testsúlyunkra. Ehhez nem kell semmiféle drága tréningekre befizetni, sem folyamatosan diétázni, vagy fogyiszerek végtelen arzenálja között keresni a varázslatot. A lényeg egy kis, de rendszeres többletmozgás – ez bármi lehet, lényeg az, hogy mozogj – Ezt külön el kell magyarázni, hogy mi a mozgás? ..és hogy mozgasd meg minden porcikádat? /ahogy Apám mondta volt/ Természetesen a kevesebb mozgáshoz, kevesebb táp bevitel dukál. Ez van.

De Te azt akarod mindent enni, keveset mozogni és nem hízni.
NA EZ AZ AMI NEM MŰKÖDIK!!!!

10. Ne tartsunk magunkba haragot, gyűlöletet senki iránt, nem más, hanem saját érdekünkben. Mert magadnak ártasz vele a legtöbbet. Bocsáss meg, a tapasztalatokat szűrd le és felejtsd el. Nézd meg pl. a kutyádat milyen önzetlenül, szeretettel, örömmel fogad. Tanulj tőle.
Sokat tanulhatna az egész emberiség az állatoktól.

11. Szokásunk mások baján sajnálkozni, együtt sírni, netán szitkozódni, ezzel nem csak, hogy nem segítesz, de kifejezetten ártasz. Biztasd, segíts a helyes szemléletben, a nehéz helyzetben többre megy vele. Ezt tedd akár a gyógyíthatatlan betegség esetén is, sőt akkor a legfontosabb. Derűsen közeledni, optimizmusod átadni, reményt ébreszteni ez a feladatod. Ehhez kelessz Te.

Sírni tud egyedül is!!! Másrészt olyan, hogy gyógyíthatatlan betegség nincs, mivel nem vagyunk Istenek, hogy élet fölött ítélkezzünk. Sokan jöttek már vissza, akik fölött keresztet vetett az orvostudomány, miközben még ma is nagyon jól élnek. Tehát soha se add fel.

12 Élj aktív életet. Addig jó amíg az ember dolgozni tud. Gondoltam Apám bár nem volt iszákos ember, de most többet ivott, mint kellett volna.
Aztán úgy 30 év kellett mire átéltem mire is gondolt, mit értett ez alatt. Ha az ember elhagyja magát, hamar belesüpped, a lustaság béklyójában, ha ez megtörtént, akkor onnét nagyon nehéz a felállás, kijutás, újra aktivizálódni. Dolgozz, legyen hobbid, legyél érdeklődő újdonságokra.

Lustaságból nehéz kijönni szokássá alakul és nagyon nehéz a visszaút, ezért szerepel a 7 főbűnben is. Sok másra tippeltem volna, de a lustaságra nem, -akkor még. /a lustaságnak semmi köze a pihenéshez, de hamar átnevezzük a lustaságot pihenésnek/
Már rájöttem és saját tapasztalatom is segített ebben, vagyis
ott a helye a 7 főbűn között garantálom: NE LUSTÁLKODJ.

J.Dzs.
update 2010. 04. 17

error: Content is protected !!