HUNGÁRIA EGYÜTTES ÉS FENYŐ MIKLÓS életútja - 1996 Fenyő Miklós 5 millió eladott hanghordozó után életmű gyémántlemezt kapott.

HUNGÁRIA EGYÜTTES ÉS FENYŐ MIKLÓS életútja – 1996 Fenyő Miklós 5 millió eladott hanghordozó után életmű gyémántlemezt kapott.

NAPFÉNY JÖN A VIHAR UTÁN

Bár a Covid járvány még mindig hatással van a mindennapokra, a nyár elején lazíthattunk egy kicsit. Beindultak a különböző fesztiválok, rendezvények és koncertek is. Így a szokásos Fenyő koncert idén sem maradt el a Margitszigeten. A koncert időpontja már hagyományosan augusztus utolsó szombatja volt. A hosszú várakozás után mind a zenészek, mind pedig a rajongók izgatottan készültek erre az estére.

A koncert a beszédes Napfény jön a vihar után címet kapta. Az időjárás egész nap felhős volt, estére esőt jósoltak, mi pedig csak reménykedtünk, hogy a teltházas koncert nem marad el. Mi persze tudjuk jól, hogy ha rock and roll, akkor „nem jöhet sem eső, sem szélvihar”, így végül a 3300 ember közös énekét, ünneplését meghallva az égiek is kegyesek voltak. S ha már így „összejöttek a jampik”, este 8-kor kigyúltak a fények és felhangzott a Sevillai borbély nyitánya.

Ezzel kezdetét vette a három órás örömünnep, ahol nem volt „a látvány sem utolsó”, hiszen a fényjátékok mellett hatalmas kivetőkön követhettük a koncert pillanatait, a dalok ötletes illusztrációit. Miklós belépője a koncert címadó dala, a Napfény jön a vihar után járványhelyzetre aktualizált változata volt, mely azt hirdette, hogy „eddig tűrtünk, a zárkából elég”.

Majd képzeletben és a kivetítők segítségével robogóra pattantunk és „leruccantunk az Aranypartra”. De nem csak ott volt „Fiatal a nyár”, hanem még a dzsungelben is „a rockot rázták mind vadul”. Bambina a Casinóba invitált minket, majd Mancika hívását vártuk, aztán pedig Miklós és a Rumbabák duettjével hirtelen Dollywoodba csöppentünk. A Dolly and the Devils Miklós legújabb karantén dala.

E dal előadását színesítette, hogy a videoklipben szereplő csapat nem csak a kivetítőn volt látható, hanem a színpadon is. Ezt követően a vokál segítségével bugizni mentünk a Rózsaszín cicába, majd a Nyári Mikulással meglestük a balkonon copfját fonó csinos kis szomszéd Szonját. A Bye, bye nyárral ezen a késői „vízpart fesztiválon” intettünk búcsút a nyárnak, a tanév közeledtével pedig buzdítást kaphattak a legifjabbak is azzal a felkiáltással, hogy „Rendezd át az iskolát”.

Ezután következett a koncert első vendége Miller Dávid. Ő Miller Zoltán gyermeke, aki számtalanszor látta édesapját és Fenyőt a Made in Hungaria című, Miklós életéről szóló darabban a József Attila Színházban. Azt is mondhatjuk, hogy ezen a darabon nőtt fel, itt ismerkedett meg ezzel a műfajjal. Ezen az estén a Viva rock and roll, és a Figaro című dalokat énekelte, Miklóssal közösen pedig az Angyalföldi pálmafákat adták elő.

A duett után fordult a kocka és Miklós egy kis emlékezésre, elgondolkodásra késztetett bennünket a Csak egy kis emlék és a Járom az utam című szerzeményekkel. „Nem áll meg az élet” – hallhattuk, s közben a hatalmas MIKI alakú kivetítőn, mint egy a végtelenbe vesző úton végigkísérhettük Miklóst pályafutásának legfontosabb állomásain. A Szerelmesnek még lenni című fohászt hallgatva egy-két könnycseppet is elmorzsoltunk néhányan.

E meghitt pillanatok után a Csókkirály rázta fel ismét a közönséget, a „lampionok megremegtek”, és „őserővel szólt a rock”. S hogy „Egy jampi szívaz mindig hű marad”, bizonyította az est második vendége Rex Alex is. Alex a ’90-es évek elején indult Cherry együttes frontembere volt. Az együttes menedzsere pedig ki is lehetett volna más, mint Fenyő Miklós. Alex erre az estére a Csók és Cherry, a Hello, kis Tina és az Álmot láttam, baby című nótájukat hozta.

S hogy számukra ez a zene „nem csupán egy múló szeszély”, hanem „egy őrült szenvedély”, azt a Rock and roll a mániám című szám közös előadásával is bizonyították. Természetesen erről az estéről sem hiányozhatott a klasszikusnak számító Napfény a jégen, csakúgy, mint a Csavard fel a szőnyeget, a Made in Hungaria, vagy a Hotel Menthol. A műsor vége felé a korábbi koncertek hangulatát visszaidézve, állva tapsoltunk és a színpadhoz rohanva énekeltünk és táncoltunk. Így hallgattuk önfeledten a ráadásban a Jó öreg rock and rollt, valamint egy válogatást Bill Haley dalaiból.

A ritmusokat, melódiákat és harmóniákat ezen az estén is a Fenyő Gyöngye zenekarnak köszönhettük. Zenéjüket a Pléh Boys fúvósok és a Rumbabák egészítették ki. A hangulat fokozásáról a pazar kiállítású ledfal és a többféle tűzijáték látványa mellett a Jampi angyalok tánckar gondoskodott. Szerencsére az esőfelhők is megvárták a koncert végét. Ez volt a 24. margitszigeti Fenyő Miklós koncert.

Reméljük, lesz még folytatás, „mert a rock and roll egy isteni szérum”…írja: Gesztesi Ildikó

 


 

Fenyő Miklós az egyetlen máig igazi rocklegenda életrajza!

“Napfény jön a vihar után” koncert, Margitsziget, 2021. 08. 28. ez jelzés mind a mai napig
és örökké marad a nagy rocker.
"Napfény jön a vihar után" koncert, Margitsziget, 2021. 08. 28. | Fenyő Miklós

 

Fenyő Miklós 1947 március 12-én született Budapesten, a XIII. kerületben Újlipótvárosban, Angyalföld határán. 
Édesapja, Fenyő Elemér gépészmérnők volt, Édesanyja, Gonda Alice kozmetikus. 

Iskolai tanulmányait a XIII. kerületi Pannónia utcai általános iskolában kezdte, majd az Amerikai Egyesült Államokban,a New York-i Jackson Heights Primary School-ban és a First Manhattan Grammer School-ban folytatta, végül Budapesten, a Könyves Kálmán Gimnáziumban tett érettségi vizsgát. 
Szülei korán megkezdték zenei taníttatását, egész gyermekkorát végigkísérte a zongoratanulás. 

Fenyő első amatőr zenekarai a Szent István parki környezetben formálódtak. 

1967.  
Megszületett az első saját szerzeménye Csavard fel a szönyeget címmel. 
Ugyanebben az évben megalapította a HUNGARIA együttest a hivatásszerű zenélés szándékával. 

1968. 
A HUNGÁRIA együttes első nagy megmérettetése az országos
 KI MIT TUD vetélkedőn történt, melyen a Csavard fel a szőnyeget című dallal első helyezést értek el. 

1969. 
Kislemezek sorozatát jelentette meg, valamint részt vettek a Táncdalfesztiválon. 

1968 és 69 között 
A Vidám Színpadon a Beatkabaré című produkció volt műsoron, melyben a HUNGÁRIA együttes mint egyedüli zenekar lépett fel, és adott minikoncertet. A Magyar Ifjúság című lap év végi közvélemény kutatásának eredménye alapján az ILLÉS és az OMEGA együttes után a HUNGÁRIA máris a harmadik helyre került. 

1970. 
Megjelent az első nagylemez Koncert a Marson címmel, mely 50 000 példányban kelt el. 
Ugyanebben az évben indult el első országos koncertturnéjára. 

1971. 
Megjelent a Tűzveszélyes című nagylemez, mely szintén kb 50 000 példányban kelt el. 
Ebben az évben, majd további két éven át  több országos turnén vett részt a Hungária együttes. (kb 100 000 ősznézőszám előtt) 

1973 és 79 között 
Mintegy 25 kislemezt jelentetett meg, valamint 20 országos turnén vett részt, a Szovjetunióban, az NDK-ban, Lengyelországban, Nyugat-Berlinben, valamint NSZK-ban. Ezeket a koncerteket mintegy félmillió ember látta. 
1977. 
METRONÓM 77 – közönség díj BEATLES LÁZ című lemez felvétele melynek megjelenését a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat letiltotta, és csak 20 évvel később, 1997-ben jelenhetett meg. 

1980. 
Több budapesti és vidéki klubban való fellépés után megjelent a Rock and roll party című nagylemez, amely a HUNGÁRIA együttesnek egy új formációjával, új tagokkal készült, s mely minden addigi rekordot megdöntve 600 000 példányban kelt el.   

1981. 
Tánc és popdal fesztivál nagydíja a Limbó hintó című dallal. 
Ekkor jelent meg a Limbó Hintó című kislemez, mely 250 000 példányban kelt el, s melyet arany- illetve platinalemezzel díjaztak. 

Megjelent a Hotel Menthol című lemez, eladott példány szintén 600 000 darab,
melyért ugyancsak arany- és platina lemez járt. 

1983. Finálé című lemez megjelentetése, 100 000 példányban kelt el. 
Leforgatták az “Egy pillanat veled” című zenés portréfilmet, mely Fenyő Miklósról, illetve a rajongóival, közönségével való kapcsolatáról szól. 
Felbomlott az akkori Hungaria formáció, és megjelentette első szóló albumát MIKI címmel, melyből 150 000 példány fogyott el, és aranylemez lett. 

1984. 
Megjelent a JÓL NÉZÜNK MIKI című lemez, melynek nyomán Magyarország megismerkedett a break zenével, a a későbbi rap előhírnökével. Ez az album 150 000 példányíban kelt el, aranylemez kísérte. 

1986. 
Megváltozott a formáció (MODERN HUNGÁRIA) 
Szív zene szerelem című lemez – 380 000 eladott példány – arany és platinalemez. 

1987. Csók x csók című lemez – 400 000 eladott példány – arany és platinalemez. 

1988. Egyszer fenn egyszer lenn című lemez – 200 000 eladott példány – arany lemez. 

1988 – 1992. Fenyő zenei pályájának újabb állomására érkezett: fiatal tehetségek menedzselésével kezdtett foglalkozni 
1988. Step együttes – Igen című nagylemez 
1989 -től Szandi- a 4 éves együttműködés alatt több, mint 1 000 000 lemez kelt el 
1989. Kicsi lány című album 
1990. Tinédzser L’amour című album 
1991. Szerelmes szívek című album 
1992. I love you baby című album 

1990. Hungária aranyalbum című saját válogatás, melyen Szandival egy duettet énekelnek. 

Ugyanebben az időszakban kapott több díjat munkássága elismeréseként. Úgymint:

  • Gyémánt lemez 500 000 eladott lemez után

  • EMERTON díj, a Magyar Rádió díja

  • Viktor díj, 1 000 000 eladott lemez után

  • Arany zsiráf díj

1992. 
Cherry együttes menedzselése 
Megjelent lemezeik:
Csók és Cherry, Miénk a buli
PARK együttes menedzselése, mely különösen fontos számára, hiszen a zenekar alapító tagja és zongoristája fia, Dáci. Lemezük címe: Minek nőjek fel?

1995. A Népstadionban ezzel a csapattal óriási Rock and Roll koncertet adott 100 000 néző előtt. A koncertről egy lemez kivonat is készült, és Micsoda buli címmel jelent meg. 

1996. 
Fenyő Miklós az addig megjelent szerzeményeit tartalmazó
5 000 000  eladott hanghordozó után életmű gyémántlemezt kapott. 

1997. 
Az első nyári koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ami azóta hagyománnyá vált.
A tavaly nyáron a hatodik alkalommal megrendezett esemény alkalmával a 20 000-edik nézőt köszönthette. 

1998. 
A Budapesti Operett Színház bemutatta a Hotel Menthol című musicalt.
A darab több, mint 200 előadást ért meg (hozzávetőleg 150 -180 ezer néző).   

2001. 
Októberben a József Attila Színház bemutatta a MADEIN HUNGÁRIA című önéletrajzi ihletésű zenés játékot. Az angyalföldi környezetben játszódó történetben Miklós múltja, ifjúsága, lázadása elevenedik meg. Színészi feladatot is vállal a darabban, Jerry Lee Lewis megszemélyesítőjeként. 
Év végén az első Budapesti Kongresszusi Központ-beli dupla Fenyő-Ünnep, amely azóta szintén hagyománnyá vált és minden alkalommal telt házat vonz.

2003. 
Nyári margitszigeti koncert. 
Október: a Made In Hungária századik előadása, (összesen 70 000 fizető néző) még mindig töretlen telt házzal. 

2004. 
Március 15-én Fenyő Miklós kitüntetésben részesült: Mádl Ferenctől átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 
Június 1-én kiemelkedő munkásságáért átveszi Dr. Tóth Józseftől a XIII. kerület polgármesterétől Angyalföld Díszpolgári címét és a kerület kulcsát. 

2008. 
Februárban megszületik a megállapodás: megfilmesítik Fenyő Miklós életét.
A film forgatókönyvének alapjául a MADE IN HUNGÁRIA című zenés színdarab szolgál. 

Novemberben munkássága elismeréseként átveszi a Pro Urbe Budapest díjat. 

2009. 
Február 5-én mozikba kerül a Fenyő Miklós életét bemutató film, Madein Hungária címmel.
A film már az első héten a toplisták élére kerül, alig két hónap alatt pedig már 200.000 (!) nézőt vonz a mozikba. 

A cannes-i filmfesztivál után a cseh közönség is megismerheti a Made in Hungáriát, miután meghívást kap a júliusban megrendezésre kerülő filmfesztiválra, Karlovy varyban

Forrás Hungária

error: Content is protected !!